Инвеститори искат инфлационна такса до 50% за довършване на сградата

...
Инвеститори искат инфлационна такса до 50% за довършване на сградата
Коментари Харесай

Порочна практика в имотния сектор: Инвеститори искат инфлационна такса за довършване на жилища, купени на зелено

Инвеститори желаят инфлационна такса до 50% за дотъкмяване на постройката от притежатели, купили жилища " на зелено ". Ако не платят, хората получават назад дадените досега пари, само че остават без апартамент.

В тази новострояща се 13-етажна постройка в София с 5 входа Цветан Филев е един от притежателите. Купил е жилището на зелено. От компанията вложител обаче отправили изненадващо предложение - индексация с сред 30 и 50% или прекатяване на контракта. Процентът зависи от платените вноски.

Цветан Филев: Викат те и ти оферират единствено две варианти или приемаш техните условия със напълно малко, от тях да мине, понижаване или се отказваш и ти връщат парите.

Прекратяването на контракта се случва по е-поща, където хората са приканвани да дават банкова сметка, с цел да им върнат взетите досега вноски.

" Никъде не се загатва за 20% наказателна клауза при едностранно преустановяване от страна на строителя на контракта, а вие пращайки смектката се съгласявате с изискванията и те ви превеждат просто сумата и автоматизирано приключват контракта ", съобщи Пейо Майорски, ръководител на Асоциация за отбрана на потребителите.

По контракт крайната цена не предстои на смяна.

" Всички хора се оплакват, че нямат уговорка за индексиране. След срещите, които се организират с клиентите не се получава нищо писменно, вършат се договорености на място и в случай че вероятно се съгласите с дадената индексация се подписва на момента. Идеята на този вид индексиране, най-малко това наблюдавайки от сигналите, които сме получили те потеглят точно от Бургас ", съобщи Пейо Майорски.

От компанията не получихме коментар. За година и половина инфлацията в строителния отрасъл е 31%, регистрират oт Асоциацията на строителните бизнесмени.

" Коректно е, когато си се договорил за една стойност да държиш на тази стойност. Ситуацията се трансформира и това би трябвало да е за сметка на твоята облага. Не би трябвало както постоянно става в обществото, освен българското, всички промени в стопанската система, в конюнктурата, в цените да се поемат от крайния клиент ", съобщи Георги Шопов, ръководител на Асоциацията на строителните бизнесмени.

В съответната обстановка Шопов предлага притежателите да излъчат представител, с който да договорят изискванията за продължение на градежа. Ако не реализиран единодушие, казусът може да стигне до съд.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР