Инвестирахме милиони в преминаване към природен газ и не знам

...
Инвестирахме милиони в преминаване към природен газ и не знам
Коментари Харесай

„Топлофикация – Русе“ също ще бъде засегната от високите цени на газа

" Инвестирахме милиони в прекосяване към природен газ и не знам по какъв начин и дали ще се оправим ", съобщи шефът на Топлоелектрическа централа - Русе

„ Колегите от газовите топлофикации, с които дружно членуваме в Асоциация на топлофикационните сдружения, ми споделят, че са на лимита на опциите си и в случай че обстановката със скъпия природен газ генерално не се промени, евентуално ще им се наложи да прекратят активността си и то в разгара на отоплителния сезон. Не считам, че който и да ни ръководи, би трябвало да позволява сходен процес на събитията! Цените на природния газ са непостижими за бизнеса и страната би трябвало да създаде механизъм, с който или да стопира продължаващото към този момент повече от година покачване на цените на природния газ, или да компенсира съответно потребителите на природен газ! “ Това съобщи изпълнителният шеф на „ Топлофикация – Русе “ инж. Севдалин Желев.

Според енергийния специалист понижението на цената на природния газ за октомври по никакъв метод няма да помогне на потребителите на синьо гориво да си стъпят краката, тъй като по думите му, новата цена още веднъж е в пъти по-висока от това, което са плащали потребителите преди година.

„ Пускането на газовата връзка с Гърция сигурно би трябвало да задържи цените, само че неналичието на контракти за доставки, задоволителни да обезпечат търсенето през зимата ме тормози! Какво ще се случи, в случай че зимата е по-студена от предстоящото? Едва ли запасите в газовите складове ще са задоволителни. „ Топлофикация – Русе “ до няколко месеца също ще премине на природен газ и също ще бъдем измежду засегнатите от високите цени! От в този момент мислим разновидности, с които да помогнем на бизнеса си! “, сподели инж. Севдалин Желев.

По мотив напъните за декарбонизация на производството на сила „ Топлофикация – Русе “ работи по план за отчасти заменяне на въглищата с природен газ, защото синьото гориво е потвърдено по-екологичен източник на сила. До месеци се чака ТЕЦ-ът да внедри в употреба газови когенератори, с което ще понижи количеството на употребяваните въглища.

„ Надявам се да се одобряват ограничения, които да подкрепят финансово ползвателите на скъпия природен газ, с цел да не се стигне до банкрути на топлофикации в средата на зимата! Инвестирахме милиони в отчасти прекосяване към природен газ и не знам по какъв начин и дали ще се оправим, в случай че възходът на цените продължи! Надявам се страната да компенсира производителите на сила, тъй като в случай че се стигне до всеобщи банкрути, енергийната сигурност на страната ще остане под въпрос! “, сподели инж. Севдалин Желев.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР