Интрвю на зам.председателя на Общинския съвет във Варна в предаването

...
Интрвю на зам.председателя на Общинския съвет във Варна в предаването
Коментари Харесай

Д-р Янко Станев: Община Варна се изправи срещу кризата с разум, а не с популизъм

Интрвю на зам.председателя на Общинския съвет във Варна в предаването „ Зала Пленарна “ в ефира на Дарик радио.

- Д-р Станев, по какъв начин се отразява на варненския общински съвет тази здравна, здравна и икономическа рецесия?

- Винаги във всяка рецесия като в китайския знак „ неприятно “ и „ опция “ има два типа фактори. За Варна в случай че приказваме, едните са удобните фактори, които въздействат върху рецесията, да стартираме с хубавото. На първо място това е положителната медицина във Варна и ниския брой болни тук. По същия метод въздейства и обществената изолираност – имайте поради, че към 200 по-малко са смъртните случаи от началото на 2020 година в съпоставяне със същия интервал на предходната 2019г.

- То няма и смъртни случаи от COVID-19 във Варна.
- Не, приказвам въобще. Изолацията е помогнала на тези, които по разнообразни други болестни положения щяха да починат. Медицината във Варна е на задоволително високо равнище. Вторият фактор са безусловно строгите ограничения в здравен проект, които се взеха във Варна. Късметлии сме, че преди епидемията имаше и грипна вълна и със заповедта на кмета, с която спря образователните занятия, авансово бяха въведени междинни ограничения. В общинския съвет председателският съвет не е спирал да работи. Като всички първоначално и ние нямахме задоволително знания за рецесията, за нейните размери, на действието й, а и за предварителната защита и профилактиката, само че каквото би трябвало сме обсъждали с шефовете на здравните заведения. Благоприятен фактор е и това, че 70 % от варненци твърдо съблюдават ограниченията до ден сегашен. По-често виждаме тези, които не ги съблюдават, а спазващите не ги виждаме, само че са доста повече. Възхитен съм от варненци.
А неподходящите фактори това са непознаването на пандемията, непознаването на икономическите последствия от нея заради неналичието на визия за дълготрайност, тежест на последствията, нямаме и излаз – т.е. нямаме лекуване. Не знаем какъв брой дълго ще продължи, не познаваме самия вирус, с цел да можем да изчислим икономическите фактори и нашето влияние върху тях. Не можем да се хвърлим през днешния ден върху това, което е от март и април.
Друг неподходящ фактор е, че по този начин или другояче в рецесия корпоративни ползи, корпоративни деятели, корпоративни фактори, няма за какво да крием, те се намесват постоянно, тъй като всяка рецесия е и опция. Имат своите визии така наречен “дълбоки хора “, които се пробват за ръководят през стопанската система политиката и страната. Сега тук във Варна е малко мъчно, такива придвижвания като „ Дълбока Варна “ е незадълбочено събитие, само че го има. И не на последно място – Варна е туристически град. Ако има нещо, от което ме е боязън, това е не дали ще имаме туристически сезон, а по какъв начин. Аз имам туристическа частна база и имам поръчка а 30 туристи от Украина. Какво да направя, какво ще създадат другите, какви мерки…

- Коя е датата?
- Между 20 и 30 юли. Аз не мога да взема такова решение, без да мисля за страната, за града си, без да помисля за другите хора във Варна. Да, стопански това ще бъде добре, ще могат да се платят заплатите на хората за един месец, но….

- Какво мислите за настояванията на сътрудниците ви от този отрасъл да се понижи ставката по Данък добавена стойност за туризма на 5 % и то до края на 2021 година Това рационално ли е?
- Д-р Станев в никакъв случай не е бил за понижаване на налозите, това е общоизвестно в последните 31 година Защо – тъй като намаляването или увеличението на всяка една данъчна ставка изисква доста съществени разбори. Ако ме питате за Данък добавена стойност, мога да ви кажа, че сега в случай че някой желае да мери тежестта на икономическата рецесия, това е само посредством Данък добавена стойност, защото той не предстои на никакви рестрикции, отсрочване и така нататък Тоест, в страната спадът в приходите от Данък добавена стойност дава точна визия за икономическото положение. За туризма - в случай че махнем сивия бранш, може да се преглежда всякакво понижение на налозите, само че персонално аз, а и мнение на националното управление на Съюз на демократичните сили е срещу смяната на каквито и да било данъчни ставки. Мога са де съглася на всевъзможни стопански ограничения, само че след подробни и обстойни разбори на рецесията, на всички браншове.

- Но с цел да се създадат разбори, рецесията би трябвало да завърши.
- Не, никой не знае по кое време ще завърши, може да е на нова година, у може да има краткотраен спад на болни през топлото време, от там стопански условия - както сега ресторантчета, магазини отварят, смекчават се някои ограничения. До този миг ограниченията във Варна са съответни. Ясно Ви е, че съм срещу и ще си печеля ужасно доста „ почитатели “, само че това е действителното ми професионално мнение.

- А с инструментите на общинския бюджет могат ли да се вземат ограничения за подкрепяне на тези хора, които са най-засегнати от рецесията.
- Естествено. Ние на последната сесия на общинския съвет кметът предложи и ние приехме една серия от ограничения, които аз персонално при никакви други условия не бих подкрепил. Те са ясни, само че са извънредно тежки.

- Тежки за бюджета. Какви загуби ще претърпи общинският бюджет?
- Ох. То не е хубаво да приказвам обществено без доказателства, само че в случай че приемем, че имаме висока несъбираемост, в това число и несъбрани доходи от предишни години, преди 4-5 година, и този буфер не го осъществяваме в условия на рецесия, ще приказваме за 15-20 милиона лв.. Ами сметнете общинската стопанска система – ние не можем да хвърлим и няма да хвърли на улицата нито хората от Градски превоз, нито от ученическо столово хранене, нито от която и да е общинска компания, нито общинските предприятия, където хората към този момент си изчерпаха отпуските. Сега би трябвало да почнем да редуцираме всеобщо? Няма да стане тази работа. Аз съм срещу, нищо че съм десен, тъй като това ще усили икономическата проекция на самата рецесия.

Смятам, че ще вземем спомагателни ограничения, в опазването на здравето за следващ път гледаме предложенията на ДКЦ и на общинските лечебни заведения. Имаме визия за март какво е належащо да се направи, чакаме за април и ще донадим, където би трябвало. Всички ограничения, които са нужни, ще предприемем и от общинския съвет, и от администрацията. Не можем да допуснем да сме несправедливи, за едни майка, за други мащеха. Може да има мераклии за друго, само че няма да мине номера. И съм уверен, че тъкмо в условия на рецесия би трябвало да спрат дребнотемията, шмекерлъците. Ние не сме ангели, само че в този момент е рецесия, би трябвало да се обединим. По същия метод стоят въпросите с приходите, които до юни месец сме освободили. Като човек, който непретенциозно 30 година се занимава с финанси, ще кажа, че сме длъжни с изключение на за превъзмогване на рецесията, да осъществим и всички обещания, които сме поели пред варненци. Длъжни сме, ходихме на избори, обещавахме – всичко това би трябвало да се направи. Нямаме избор. Да, може да не е всичко едновременно. И един от инструментите, да хвърля една бомбичка и аз, в целия свят това са заемите. Това е финансов инструмент. Значи повишение на събираемостта, от една страна, и от друга – кредитните линии, ще бъдем принудени и ще ги теглим. Понеже ме питат и в цялата страна сътрудници разясняват актуализация на бюджета – аз не съм почитател на актуализация на бюджета в този момент. То най-лесно е да се направи – отчитаме 15 млн. лева обратно с доходи и с 15 млн. лева режем бюджета. Чакай, чакай, на какво съображение!

- По-скоро казвате че общината би изтеглила заеми.
- Тя е длъжна. Не единствено с цел да извърши бюджета си, а и за спомагателните ограничения, спомагателното подкрепяне. Да, страната подкрепя стопански субектите, страната не желае да хвърли едни пари в този миг, тъй като не знае докога ще продължи всичко това. И ние ще вършим същото. И ние ще подкрепяме, колкото би трябвало.

- Това е въпрос, който стои пред всички общини.
- Другаде стои даже по-тежко. Ние сме финансово проведена община, каквито и популистки приказки да слушам. Имаме умел кмет, имаме общински съвет, в който болшинството е ясно, а това болшинство ще поддържа ограниченията. В рецесия даже съм благополучен, че и сътрудниците отляво поддържат, това значи, че са осъзнали потребностите. Не съм склонен с тезата обаче, че един град като Варна с доста мощно дясноцентристко ръководство може да ползва популистки ограничения. Никога няма да се съглася с Политическа партия “Възраждане “, в никакъв случай няма да се съглася с част от предложенията на някои сътрудници от левицата, без значение какъв брой ги почита. Мисля, че общинският съвет няма да работи в изискванията на болшинство, което може да събаря ограничения. Напротив, а и ръководителят е задоволително умел.

- Как всичко това въздейства върху политическия живот, по какъв начин здравната рецесия ще докара ли до политическа, какви са Вашите наблюдения?
- Това, което ме тормози, че като не сме наясно със здравето, не сме наясно и с политиката, всичко може да се обърне за 24 часа. И повярвайте ми, от политическата рецесия хората ще бягат като демон от тамян. Защото в тази рецесия от пандемията победиха полезностите, без значение дали са християнски, мюсюлмански, юдейски, в основата на всички тях е грижата за близък. Стотици хиляди хора в страната, хиляди във Варна съблюдаваха всички ограничения поради грижата за близък. Тези младежи на никое място не отидоха, виждаме по улиците хора и мислим, че ограниченията не се съблюдават. Не е правилно, не виждаме какъв брой доста са тези, които ги съблюдават. Над 70 % са тези, които ги съблюдават. Възхитен съм от варненци! Затова нямаме толкоз заболели тук, нямаме огнища на епидемията, в това число и етническите малцинства висока степен на отг., аз и това следих. Така че грижата за близък победи над потребителското общество над визията, че йок! пазарът е над всичко той дефинира всичко. Няма подобен филм в човешката душа разбрах аз. Може да има его, може да има лакомия, може да има предпочитание за власт, само че незнанието в този момент беше победено. Това в политиката също ще се отрази. Според мен незнанието, което демонстрира популизмът и желанието за власт и пари, ще бъде торпилирано от резултатите от тази рецесия. И дай Боже всички политици като мен, които са от 30 година в политиката, да мислят в тази посока, тъй като справедливостта към всички хора ще бъде водещ фактор. Ако имаме неправда, хората ще го почувстват незабавно и тогава ще бъдат страшни следствията за политическата система. Едно доказателство давам – не понижава броят на заболелите, ние разхлабваме ограниченията, тъй като понижава поддръжката за съблюдаване на ограниченията. Аз съм от хората, които не са за намаляване на ограниченията, само че се покорявам.

- Сам казахте от какъв брой години сте в политиката, спомняте ли си за някакъв подобен случай на тази рецесия?
- Аналогичен не, само че по-тежки си припомням – 91 година, купонна система, няма бензин, от тук до Бургас пътувам и срещам 3 коли отсреща. Всички са го не запомнили. Няма да приказвам за строителната пирамида – 25 % от варненци станаха жертви, няма да ви приказвам за финансовите пирамиди тук във Варна, аз съм си локален и това директно ме вълнува. Да не ви приказвам за 97 година - пенсията на мама равна на едно кисело мляко. Не се опасявам. Не ви приказвам за 2008- 2009-2010 – финансова рецесия, провокирана от спукани балони. Не ме е боязън от тая рецесията, боязън ме е за хората, тя потвърди че хората са значими. Не мога да се съглася, че значима е стопанската система, тъй като като обеднеят, ще умират от апетит. Кой ще умира от апетит. Хората умират от Коронавирус, в случай че не съблюдаваме разпоредбите. Тогава ще банкрутираме, в случай че не спасим хората. Това е моя персонална теза.

Ще си кажа и за медиите. Аз мисля, че те са едно от най-важните неща в нашия живот. Те могат да ръководят информацията, която доближава до нас, с цел да може да вземе всеки от нас вътрешно в себе си верните решения. Затова считам, че сега и страната, и общината би трябвало да оказва помощ на всички медии - и тези, които са основани и преди 60 година, и които са основани преди 5 дни. Наистина имам вяра, че тогава демокрацията ни ще бъде укрепена ужасно.

Пълният запис на изявлението може да слушате тук.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР