Интервюто с д-р Ясен Грозев – анестезиолог във ВИТА, хвърля

...
Интервюто с д-р Ясен Грозев – анестезиолог във ВИТА, хвърля
Коментари Харесай

Безобидно развлечение ли е култовото напоследък дишане на райски газ

Интервюто с доктор Ясен Грозев – анестезиолог във ВИТА, хвърля повече светлина върху този проблем, който визира голям брой деца, младежи, които се поддават на модата по вдишването на божествен газ. Да не приказваме, че и продажбата на божествен газ е доста лесна и...законна.
Дрогиране с божествен газ е последната ужасяваща мода, превзела младежките общности в нощните заведения и клубовете у нас. Изумителното е, че райският газ се продава легално, всеобщо се твърди, че е безвредно, само че към този момент има стотици случаи на потърпевши деца след използването му. Интервюто с – анестезиолог във, хвърля повече светлина върху този проблем, който визира голям брой деца, младежи, както и техните родители и фамилии.

Д-р Грозев, какво съставлява райският газ?

Това е химическото вещество диазотен оксид, който се употребява за упойка в операционните зали. Всъщност медиците ползват божествен газ върху пациентите си от над 200 години. Той е открит за първи път през 1793 година от британски академик на име Джоузеф Пристли и е получил необятно разпространяване като на ниска цена и бърз метод за упойка в предишното.
Газът съставлява безцветно вещество без аромат. При поемане (в взаимозависимост от количеството) провокира смяна в съзнанието и реакциите, в това число повлиява всички органи и системи. Това води до чувство за успокоение, еуфория. В някои случаи модифицира и отговора към болкови тласъци. Днес, в актуалната медицина, той е по-рядко употребен в операционните зали, поради някои странични резултати и появяването на голям брой усъвършенствани анестетици. Все още се използва от стоматолозите, при обезболяване на раждането (фабрични смеси с О2), и в индустрията.

Какво е въздействието на райския газ върху организма и за какво той стана толкоз известен?

Горепосочените промени, най-много в когнитивната сфера и в поведенческите реакции, са характерни за всеки човек, вдишал божествен газ. Реакциите варират съгласно размера, честотата на потребление и комбинацията с други психотропни субстанции, опиати или алкохол. Най-общо след приложимост може да почувствате благополучие, предпочитание да се смеете, лека еуфория, успокоение, бумтене в ушите. Могат да се получат халюцинации и възприятието за изтръпване на крайниците. Напоследък се оформи стилното течение на „ патрончетата “ божествен газ заради необятната досегаемост и убеждението измежду по-младото население и юношите, че е безусловно безопасен за приложимост.

Под каква форма райският газ може да бъде закупен?

Всъщност “патроните ” съставляват капсули за бита сметана, които се употребяват в сладкарството и за подготвяне на газирани питиета с въглероден диоксид. Това е и повода те да се продават легално.
Пълнителите, по този начин наречените „ патрони “, се прикрепяват към сифон, който, когато не е цялостен с течност, не възпроизвежда сметана, а изпуска газ. След като се извлече наличието на капсулата - в балон най-често, забавляващият се вдишва и издишва в него. Ефектите стартират в границите на 5 до 10 секунди и не престават от 20 до 40 секунди. Ефектът е относително временен спрямо другите опиати.

А от кое място го купуват младежите и има ли някакъв надзор над сходни продажби?

В България пълнители с божествен газ може да бъдат купени напълно свободно и легално от профилирани и напълно налични интернет уеб сайтове. Цената за железна капсула с 8,2 грама диазотен оксид е от 50 стотинки до 1 лев за численост или 12 до 24 лв. за кутия. Има и с разнообразни плодови усети. Още петнадесетина лв. за машинка, с която да се изкара райският газ от флакончето, и оборудването за новата наркомода измежду младежите е обезпечено. Лесно и налично, за жалост, както виждате.
Както загатнах - съгласно производителите и разпространителите в България райският газ е безопасен и се предлага свободно. Прави се сериозна реклама, свободна и несанкционирана от никого в цялата страна.
А в действителност дишането на божествен газ е еднакво на използването на опиати, с тази разлика, че приемането им е легално и резултатът от него трае доста по-кратко време!

Как е решен този проблем в другите страни?

В множеството страни от Европейския съюз райският газ не е следено вещество. Въпреки това в някои от тях съществуват разпореждания, които лимитират продажбата му.

В Испания продажбата на диазотен оксид за хранителната промишленост е законна, с изключение на в случаите, когато продавачът се усъмни, че веществото се купува за нерегламентирани цели.

Ирландия криминализира продажбата на божествен газ на лица под 18 години, само че не и потреблението му.
През януари 2020 година, след няколко притеснителни случая, датското държавно управление предприе пакет от шест ограничения за ограничение на продажбата на диазотен оксид на малолетни.

Какви са вероятните нежелани реакции и какви рискове за организма крие използването на божествен газ?

Основната заплаха е, че той основава нереална визия за действителността. Рискът е в осъществяването на рутинни дейности като слизане по стълби, секване на улици, шофиране и придвижване из града. Хората под влияние на божествен газ може да са много рискови за себе си и за близките...

Има заплаха от халюцинации. Притеснително е, че персони, които са дишали божествен газ, изпадат в неуравновесеност, че някой или нещо ги принуждава да се самоубият. Има данни за мощен световъртеж, гадене и повръщане. Може да се стигне и до обезводняване.

Понякога използвалите божествен газ имат висока температура и тресчица, стига се до дефицит на витамин В 12, а това води до хематологични и неврологични болести.Описани са случаи на мегалобластна анемия и неврологични увреждания. Райският газ въздейства върху имунната система - понижава белите кръвни кафези, които са свързани с имунитета. В прекалено висока централизация (над 56 обемни % във вдишваната смес) той измества кислорода от местата на свързване в хемоглобина. Това води до изострен дефицит на О2 към органите. Точно тук се крие и огромният риск при злоупотребата с божествен газ!

Проучване, извършено от медицинския център Zuyderland в град Херлен (Нидерландия), обобщава поредност от случаи в интервала от 2017 до 2019 година. 13-те пациенти, постъпили в клиниката с недоволства след приложимост на божествен газ, са съобщили за изтръпване и отчасти парализиране на крака. При осем от тях лекарите диагностицират аксонална полиневропатия, т.е. увреждане на периферната нервна система. При двама е открита и недъгавост на гръбначния мозък.

Канабисът и алкохолът, комбинирани с божествен газ, могат да провокират доста по-тежки резултати - халюцинации, автоагресия и опити за самоубийство. Няма прецизен брой какъв брой хора са умряли от приложимост на божествен газ, само че страничните резултати също могат да причинят гибел - рухване по стълби, нарушена съгласуваност, психози, халюцинации.

И най-после – мит е, че райският газ не води до пристрастяване. Истината е, че той води за жадност за още и още от ‚рая “, поврежда тялото и най-много отваря необятно вратите към още по-тежките опиати.

Затова, моят съвет е – говорете с децата си. Информирайте ги, обяснявайте им. Само възбрана, без схващане за нездравословните резултати, ще ускори интереса на младите и неопитни хора. Контролирайте ги. Винаги се стремете да знаете къде са и с кого са. Защото „ изкушенията “ са доста, а „ доброжелателите “, които им оферират забавление – още повече!
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР