Интервю с д-р Цветомир Иванов, дм, специалист по онко хирургия

...
Интервю с д-р Цветомир Иванов, дм, специалист по онко хирургия
Коментари Харесай

Д-р Иванов: Модерната онкология е превенция, мултидисциплинарен подход и персонализирано лечение

Интервю с доктор Цветомир Иванов, дм, експерт по онко хирургия в МБАЛ ‚Сърце и Мозък‘ Плевен във връзка месеца, в който Българският Кардиологичен Институт (БКИ) насочва публичното внимание към битката с онкологичните болести

Д-р Иванов приключва МУ-Плевен през 2014 година Има създадена дисертация, обвързвана с минимално инвазивната хирургия при лекуване на колоректален карцином, като през 2019 година пази докторска степен с теоретичен началник проф. Т. Делийски и проф. Д. Димитров.

Професионалните ползи на доктор Цветомир Иванов са свързани с новостите при хирургичното лекуване на колоректален карцином, карцином на млечната жлеза, модерни способи за маркиране на лимфни възли и други

Преминал специализации в Китай, Франция, Словения, Холандия, той е част от екипа, който вкарва в България редица новаторски техники в областта на хирургичната онкология, включително робот-асистирани интервенции при рак на правото черво (2014 г.). През 2020 година, взаимно със съдовите хирурзи на МБАЛ,Сърце и Мозък‘, взе участие в първата в България интервенция за предварителна защита на отока на горен крак след лимфна дисекция (отстраняване на лимфен възел) при карцином на млечната жлеза.

- Д-р Иванов, на 4 февруари отбелязахме Световния ден за битка с рака. Защо БКИ посвещава цялостен месец на онко болесттите?

- Онкологичните болести са втората по най-честа причина за смъртност в развитите страни, което ги прави извънредно социалнозначими. Борбата с рака е доста сложна и изисква съществени старания, както от страна на здравните експерти, по този начин и от страна на пациентите. Следователно, информираността на пациентите по проблемите, свързани с тези болести, е доста значима и колкото по-информирани са те, толкоз по-успешно би било тяхното лекуване. Ако това изявление стимулира повече хора да потърсят консултация от експерт, значи напъните ни са дали резултат.

- Като че ли всички знаем какъв брой значима е предварителната защита, само че до каква степен пациентите действително се включват в скринингови стратегии?

- Статистиката демонстрира, че от ден на ден хора посещават профилактични прегледи, само че процентът на ранно разкриване на болестта остава невисок. В „ Сърце и Мозък “ регулярно се организират скринингови акции в разнообразни медицински посоки – дълготрайно наблюдаваме затрудненията след Коронавирус, организираме дни на отворените порти с нашите експерти по акушерство и гинекология, ортопедия и травматология, пулмология, неврология и така нататък, изготвяме материали за пациентите за най-разпространените онкологични болести. Трябва ясно да кажем: открит в точния момент, ракът е лечимо заболяване.

- Смятате ли, че българските пациенти са задоволително осведомени за всички благоприятни условия за лекуване на онкологичните болести?

- Всъщност не напълно. Въпреки че пациентите като цяло търсят от ден на ден информация, доста хора не престават да не знаят да вземем за пример, че в „ Сърце и Мозък “ Плевен разполагаме с единствения в България за лекуване на всички типове тумори в региона на главата и последно потомство линеен ускорител. Продължава нелогичната наклонност българите да пътуват до други страни, най-често Турция, и да избират да заплащат за радиохирургично лекуване, което може да бъде чудесно осъществено у нас, без да изисква спомагателен времеви, логистичен и финансов запас.

Достъпът до информация става все по-лесен, което от една страна е позитивно, само че от друга крие опасности – здравната просвета, и в частност онкологията, са прекомерно сложни. Алгоритмите за лекуване и лечебните решения са строго самостоятелни за всеки пациент, тъй че споделените в интернет препоръки не могат да бъдат непосредствено приложени с триумф при различен пациент. Затова моля – консултирайте се със експерт, а не с интернет, тъй като модерното онко лекуване би трябвало да бъде персонализирано и сложно.

Ние в ‚Сърце и Мозък‘ работим екипно – лекари от разнообразни специалности ползват своя опит и научни познания, с цел да решат комплицирани лечебни проблеми въз основата на последните постижения в своята сфера. Например, дружно с сътрудниците кардиолози можем да наблюдаваме вероятните отрицателните резултати от химиотерапията, като изследваме кардиотоксичността. Кардиоонкологичният екип е горделивост за всяка модерна клинична онкология.

- А какви са международните трендове?

- Световните трендове в онкологията ни обнадеждават повече от всеки път, че през идващите 10-15 година множеството типове рак ще могат да бъдат лекувани или добре следени. Развитието на образната диагностика, опциите на туморното геномно секвениране, модерните лъчелечение и радиохирургия, минималноинвазивната хирургия и високите технологии като цяло ни дават нови благоприятни условия за по-ранно диагностициране и дейно персонализирано лекуване, каквото към този момент прилагаме в нашия онко център.

- Д-р Иванов, какво стимулира младите доктор в България?

- Всеки млад доктор търси място, където да се развива по най-хубавия метод – да се учи от експерти на международно равнище, да има допир до най-съвременни технологии, трудът му да бъде оценен почтено. Аз бях късметлия и открих това място в България. Истински се веселя, че в лечебните заведения на БКИ има доста млади лекари и специализанти, в това число сътрудници, които не биха могли да разпрострат опциите и гения си отвън тази съвременна работна среда. Oсвен опцията за тясна специализация, доста е значимо младият доктор да работи в среда от съидейници, професионализъм в връзките с сътрудниците и най-важното – почитание към пациентите. Защото те са същинските герои и за нас постоянно са преди всичко!
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР