Интервю наМИНА УЗАНИЧЕВА- Г-н Хекимян, предизборната кампания завърши. Как смятате,

...
Интервю наМИНА УЗАНИЧЕВА- Г-н Хекимян, предизборната кампания завърши. Как смятате,
Коментари Харесай

Антон Хекимян във финално интервю: Равносметката си я правя всяка вечер

Интервю на
МИНА УЗАНИЧЕВА

- Г-н Хекимян, предизборната акция приключи. Как смятате, кой ще победи на тези избори?

- Гражданите на София ще решат кой от нас да е идващият кмет. Това, което аз и екипът на ГЕРБ-СДС пазиме на тези избори, са плановете на София, които софиянци чакат. Преди дни слушах по какъв начин господин Терзиев в едно телевизионно студио обясняваше, че те от „ Промяната ” към този момент защитавали нови планове, ориентирани към зеления преход, а не „ такива инфраструктурни планове като метрото “. Видяхме ги тези планове за изкуствен интелект и ядливи чашки на доближени им компании, които получиха финансиране от Плана за възобновяване, за сметка на метрото през „ Слатина “, което държавното управление на господин Петков и госпожа Нинова извадиха. Споменавам и госпожа Нинова, тъй като сега Българска социалистическа партия се държат като съпротива на „ Промяната ”, само че единствено до преди няколко месеца управляваха дружно. И тъкмо това ръководство организираше наказателна политика към софиянци, като спря финансирането за огромни планове като метрото и канализация.



Антон Хекимян с майка си Златка

- С какво превъзхождате Васил Терзиев? А има ли нещо, с което съгласно вас той е по-добър?

- На един от дебатите ни с господин Терзиев той даде обещание да построи цифров двойник на София. В това създаване на виртуален град и той и екипа му са по-добри. Аз съм крепко стъпил на земята и желая да направя действителните тротоари, по които вървим. Заложи ли сме по 100 километра нови тротоари на година във всички квартали и ще се оправим.

- Бил ли сте в миналото член на някоя партия? А на коя политическа мощ сте симпатизирал?

- Като множеството българи на моята възраст не съм членувал в партия, само че гласоподавам. Давам гласа си за тези политици, които демонстрират, че са крепко стъпили на земята, не си играят със страховете на хората и не прокарват изкуствени разделения сред хората. Ние българите „ мощно обичан и ненавиждаме “, само че считам, че се нуждаем от общи цели, които да задвижат силата на обществото ни в позитивна посока. Затова и в програмата ни за София заложихме две огромни задания. Първата е „ нула жертви на пътя “ – нямаме повече деца за ликвидиране, в случай че това не може да ни сплоти и да ни накара да си свършим работата, значи нищо не би могло. А знам, че можем, няма нищо по-свидно от децата ни и би трябвало да поставим старания. Затова сме възнамерявали и специфичен отдел, който да работи за пътна сигурност. Настоявам и депутатите в най-кратки периоди да одобряват закона, който да разреши стотиците камери на общините да наблюдават за превишена скорост в градовете.

Втората ни цел е да развиваме София като водач в науката и развойната активност. Ние не просто би трябвало да произвеждаме на ишлеме артикули, основани някъде другаде по света, ние имаме капацитет тук, в София, да се основават и изобретяват тези артикули. Затова общината ще работи в партньорство с университетите и научните центрове и ще поддържаме това София да е градът, който ще завоюва борбата за образованите и надарени хора.

- Планирате ли да станете член на ГЕРБ – партията, която ви предложения да бъдете нейния претендент за кмет на столицата?

- Отварянето на партиите за хора от гражданския бранш е извънредно значимо за оздравяването на политическия ни живот. ГЕРБ са от партиите, които го вършат и това се вижда както с моята кандидатура, по този начин и с хората от гражданската квота в нашата листа. За мен това демонстрира силата на партията. И това е огромната разлика с останалите претенденти – тези, които не са членове на партиите, които ги издигат, са техни спонсори, което е надалеч от самата концепцията за „ гражданска квота “.

- Прави усещане, че бързо влязохте в предизборната акция и се ориентирахте в злободневните тематики. Кои са трите най-големи проблеми на София, които не търпят никакво отсрочване?

- Годишни стратегии за вложения в кварталите – това е главният нов ангажимент. Те ще бъдат част от бюджета за 2024 година и изработването им би трябвало да стартира безусловно от първия ден след изборите. Ще го създадем дружно с кметовете на региони. Тези вложения включват построяването на 100 км нови тротоари на година във всички региони – този проблем с тротоарите би трябвало да го решим и можем. Програмите включват още оформяне на 100 квартални паркинга на година с премахването на по този начин наречените „ кални точки “, в които колите стопират безсистемно и разнасят тиня. Включват облагородяването на 200 междублокови пространства годишно с поддържане на детските площадки и чистотата в тях. Ще продължим и с построяването на етажни квартални паркинги – имаме планове за 6 такива. Ще стартираме проектирането на под земята паркинг под „ Мария Луиза “. Имаме проект за създаване на паркинги под огромните булеварди преди влизане в необятния център на града. Пускането на още довеждащи до метрото линии от огромните квартали като „ Младост “ „ Надежда “, „ Люлин “, „ Овча купел “ и „ Дружба “ е извънредно значимо, с цел да подобрим транспортното обслужване. 

Трябва да приключим връзката по бул. „ Каблешков “ сред бул. „ България “ и „ Г. М. Димитров “ – това ще разтовари в пъти трафика в цяла южна София. Задължително е да изградим и връзките на бул. „ Рожен “, бул. „ Ловско шосе “ и Източна дъга със северната дъга. Това е методът да изведем огромна част от трафика от централните булеварди.

- Да допуснем, че единствено след няколко дни станете кмет на София. Как ще протече вашия първи работен ден? А вашата първа работна седмица?

- Имам цялостен лист с съответни задания, които ми дадоха жителите по време на срещите ни. Задължително ще ревизира до каква степен е планът за уголемение на 5-то учебно заведение в регион „ Витоша “ – ужасно учебно заведение, което се нуждае от нова учебна постройка. Знам, че има план, който би трябвало да се осъвремени и ще защитя средства за него. Това е ангажимент, който съм поел и ще извърша. Трябва да се ревизира и готовността на компаниите за зимното разчистване, тъй като снегът не би трябвало да ни изненада.

- Ползвате ли градски превоз в София? Смятате ли, че би трябвало да има денонощна линия до летището?

- Почти всеки ден пътувам с трамвай № 7 или тролей №2, на някои от срещите отиваме с метро, тъй като е по-бързо. Изграждането на метрото до летището е извънредно улеснение, както за жителите, по този начин и за гостите на столицата. С сътрудниците сме обсъждали опцията за нощна линия, която да прави връзка на центъра на града с летището и централна ж.п.гара. Пускането на нощните линии, които са краткотрайно спрени, би трябвало да обсъдим с общинския съвет и общинското сдружение, което ги обслужва, с цел да сме сигурни, че можем да ги обезпечим с водачи и финансиране.

- В последните години се наложи практиката „ ремонт на ремонта ”. Как смятате да се преборите с нея?

- Изработване и безкомпромисно налагане на стандарти за всяко нещо, което се прави в градската среда – това е пътят. Това значи стандарти за типа на материалите, които се употребяват, за технологията, по която се вършат и надзор на осъществяването. Виждам, че всички претенденти одобриха концепцията ни за софийски стандарти. Стандартите са освен стандарти за настилките, само че и за уличните стълбове, пейки, кошчета за боклуци, в това число и озеленяването. Наредбата за софийски стандарти е призната от общинския съвет и в този момент нашето обвързване е да ги изработим и въведем. И наложително да създадем ред за съгласуване на активността на всички сдружения, които работят по един ремонт, с цел да няма ненужно закъснение и удължаване във времето.

- Какви съгласно вас са проблемите на младежите, които живеят в София?

- Вече се срещнах с няколко огромни юношески организации в София, както и с представители на студентски организации. Това, за което говорихме, е основаването на юношески центрове, с отворени пространства за срещи и курсове, които да им оказват помощ да развиват своите гении и умения. Първият подобен юношески център ще е в културния център „ Средец “ на ул. „ Кракра “, а втория в „ Надежда “, тъй като това е активност, която не трябва да е затворена единствено в центъра. Другото, от която се нуждаят младежите е места за спорт – разговарях с младежите, които ефективно вземат участие в построяването на скейтпарка в „ Надежда “ и с младежи, пред които поех ангажимент за създаване на площадка за паркур в Западен парк. Трябва да насърчаваме развиването на детския и юношеския спорт и по тази причина ще продължим работа със спортните клубове, които развиват такива стратегии и с които построяваме нови спортни зали.

Това, на което държа, е образуване на огромни скринингови стратегии за предварителна защита на най-често срещаните болести при децата и младите. Това са диабет, очни заболявания и гръбначни изкривявания. Общината има голям запас със своите общински лечебни заведения, да прави подобен скрининг, тъй като здравето на децата и учениците би трябвало да е преди всичко.

- Бил ли сте скоро в Студентски град? Харесва ли ви на какво е замязял? Намирате ли за обикновено, че там няма нито една книжарница, само че има над 5 нощни заведения и стотици заведения и хазартни зали?

- Моят ангажимент е отбраната на студентските кампуси. Знаете, че те са държавна благосъстоятелност, само че през проектите, които общината прави пазиме терените, тъй че в тях да могат да се построяват съвременни студентски кампуси. Знам, че страната преди време е имала отделени средства и вложенията би трябвало да продължат. Дискотеки в Студентски град има и ще има, младежите имат потребност и от занимания, само че това, което би трябвало да се усъвършенства, е сигурността. Планираме да продължим обновяването на парка на Студентски град и в партньорство с Националната спортна академия да защитим средства за реновиране въз основата им.

- Йорданка Фандъкова е най-дългогодишният кмет в историята на София. Какво мислите за нейното ръководство?

- София се промени в последните 15-16 години и това никой човек, който е живял в София, не може да го отхвърли. Много от нас не помнят по какъв начин изглеждаше Лъвов мост преди няколко години, или кръстовището на Телевизионна кула, или бул. „ Черни връх “, който беше двупосочна улица и единствено името му беше бул.. Аз помня и алените „ Икарус ”-и, които към този момент са в историята. 80% от настоящото сега метро е построено от кмета Фандъкова – това е в действителност голямо достижение. И едно от нещата, които аз наложително бих траял да развъртвам. Трябва да приключим разширенията през „ Подуяне “ и „ Студентски “, само че и да подсигуряваме разширенията към „ Студентски град “, „ Люлин “ и „ Илиянци “. Много обичаме да намираме недостатъци, само че направеното и това, че градът ни се трансформира в съвременна европейска столица, се дължи на нейната непримиримост в отбраната на плановете на София.

- Ваши сътрудници от Би Ти Ви са споделяли в частни диалози, че сте работохолик – идвал сте рано заран в малкия екран и сте си тръгвал късно вечер, в това число в събота и неделя. Такова движение ли смятате да наложите и в Общината? И ще издържи ли администрацията?

- Колегите от щаба към този момент започнаха да се майтапят, че когато си вземеш човек от утринния блок, не е изненада, че оперативките стартират в 8 заран. Да, работя доста, държа да изчета и да се срещна с детайлите, по този начин съм се научил и това е значимо - освен с цел да изградиш свое мнение, само че и с цел да намериш решение. Аз съм от хората, които постановат движение на работа, а и когато стоиш и работиш един до друг с всички, това основава екип.

- Интересите в София са за десетки милиони левове. Ще имате ли силата да устоите и на съблазните, и на възможните закани, с които неизбежно ще се сблъскате?

- „ Единственото по-лошо от неприятно здраве, е неприятно име “, не помня къде бях прочел тази мисъл, само че надълбоко имам вяра в тази рецепта. Работил съм цялостен живот, с цел да изградя себе си като човек, на който може да се има доверие и това не може да се купи с никакви пари. 20 години съм гледал до каква степен водят съблазните на властта и парите и това е морална и човешка злополука. За мен е по този начин. Публичността и откритостта са най-силното оръжие против всеки опит за изнудване или подкупване.

- Как си представяте София след 4 години?

- По-подреден, по-чист и по-сигурен град – това е задачата ни. Поставили сме си за цел да усилим потенциала на общинското сдружение по непорочност, което ще ни даде опция освен да чистим най-малко една от 7-те зони, на които е разграничен града, само че и да не разрешаваме на никоя почистваща компания да дава некачествена услуга и да извива ръцете на общината. Със сигурност ще подменим старите контейнери с нов вид затворени, от които отпадъците не могат да се вадят и разнасят. Ще сме подменили още 10 000 печки на дърва и въглища, гратис за семействата, тъй като това е пътят към по-чистият въздух. Задължително е да стартираме по масирано създаване на фотоволтаични съоръжения – разполагаме с над 800 общински здания – множеството детски градини, учебни заведения и поликлиники, които по този начин ще икономисват близо половината от разноските си за отопление и ще ги насочват към по-добра среда и рационализация. Умният град е този, които пести ресурсите си. Със сигурност ще имаме 10 нови метростанции и още 200 хиляди софиянци ще имат достъп до метромрежата. С тях делът на метрото в градския превоз ще стане над 50%, а това е превозът, който кара хората да остават колите си. Не можем да позволим градът ни да се люшне към какви ли не екстравагантни хрумвания и опити.

- Липсващите общински детски градини са голям проблем за София. Смятате ли, че ще съумеете да се справите с това всяко дете да може да получи полагаемото му се място в градината? Какви ограничения предвиждате и ще бъдат ли ефикасни те?

- Ние сме единственият участник в тези избори, който пое явен ангажимент за брой нови детски градини, които освен могат, само че и ще бъдат издигнати. 37 нови детски градини са минимумът. С тях ще затворим страницата с дефицита тук-там в детските градини – това е задължението ни - всички деца сред 3 и 6 години да имат място в градината. Освен култивиран групи, в тях ще разкрием и нови яслени групи, при които е сериозният дефицит, тъй че ще свалим най-малко на половина и техния брой. Освен детски градини, би трябвало да строим и учебни заведения. Имаме планове за 6 нови здания и още 11, чийто проекти са към този момент признати. Повечето от тях са в по този начин наречените нови квартали в южните региони. Това са „ Манастирски ливади “, „ Витоша Водноелектрическа централа “, „ Кръстова вада “, „ Малинова котловина “. Там живеят доста млади фамилии с деца и им изискуем тази грижа.

- Кой е обичаният ви град по света? На кой град желаете да замязя София?

- Градовете, които запомняме, са тези, които имат собствен личен дух и темперамент, той ги прави единствени. София има подобен дух и тя би трябвало да построява своя образ. Столицата ни е една от най-старите столици в Европа. Имаме неповторимо археологическо и историческо завещание, което сме длъжни да опазваме. Един от първите планове, които ще стартираме, е реновирането на пл. „ Света Неделя “ с експониране на археологическото завещание. Това е план, изработен от един от международните архитекти, които може и би трябвало да превърнем в една от емблемите на София. Задължително преди да стартираме ще проверим и покажем всички материали, които ще се употребяват при ремонта. Трябва да продължим и възобновяване на старите минерални бани на София. Банята в „ Овча купел “ ще е готово следващата година, аз персонално ще упорствам страната, която очевадно отхвърля да се грижи за тях, да трансферира и тази в „ Горна Баня “, и тази в „ Княжево “ на общината – това с изключение на архитектурно завещание е и здраве. София може с поредни старания да развие мощен балнеологичен бранш.

- Често кметския пост е трамплин за по-високи политически позиции. Имате ли някаква тактика в тази тенденция?

- Кмет на София е извънредно виновна позиция. Това не просто на думи, само че и действително е четвъртият човек в страната и тази позиция не идва просто по протокол, а от задължението да управляваш единственият милионен град и столица на България. Знаем, че множеството от другите претенденти употребяват акцията, с цел да натрупат популярност и популярност, за други кариерни позиции. Аз нямам такива щения. Боря се за доверието на софиянци, с цел да можем намерено и с бързи темпове на работа, да подреждаме града си и да повишим стандарта на живот. Затова и приказвам за стандарти – тъй като стандарта на работа е стандарт на живот.

- Помните ли първия път, когато дойдохте в София? Как ви се стори тогава столицата? Как я намирате в този момент?

- Помня доста добре слизането от рейса на нещото наречено „ автогара “, което съществуваше против сегашната централна гара. Това беше една кална локва с полуразпаднали се бараки. София към този момент има хубава автогара от другата страна, а на това място е паркинг. Това, което е по-важно е проектите ни за тази зона на София, която би трябвало да бъде изменена. Когато променяме средата, променяме и качеството на живот на хората. Вече е готово градоустройството за тази зона и общината обособи терен от 12 декара, на който ще изградим модерна мултифункционална зала с опция за осъществяване на огромни културни събития. Цялата зона там ще се промени и ще се трансформира в един нов второстепенен градски център. Отделно от това ще реновираме трасето на трамваите по бул. „ Мария Луиза “ и ще създадем второто зелено трамвайно трасе, като това по бул. „ Македония “ и Руски монумент. Онзи ден минах от там – на място на прашния паркинг към този момент има хубав линеен парк с алеи за велосипедисти и пешеходци. Така се трансформира София – с работа, а не с модерния хейт (омраза).

- Започвате работа още като студент. Как попаднахте в Би Ти Ви? Кой ви подаде ръка?

- Беше преди близо 20 години. Влязох в лятната стажантска стратегия на Би Ти Ви през 2004 година, това е лятото след първи курс във факултета по Журналистика. Стажът беше за 2 месеца и след него помолих да остана без да възнаграждение, с цел да се изучавам на поминък. Когато човек желае да учи и не може да даде най-хубавото, е обикновено да не получава пари, такова е моето схващане. След това извървях пътя до това да бъда поканен на щат в Би Ти Ви и да стана част от екипа.

- Помните ли каква беше първата ви заплата? За какво я похарчихте?

- Първата заплата, която получих, беше към 250 лева и както си е редно за първа заплата, почерпих у дома. Сигурно поради арменския ген, само че съм много спестовен. Харча единствено за нужното, не съм по разхищенията.

- Занапред, в случай че станете кмет, ще бъдете задължен да подавате и имуществена заявления. Все още не е належащо да го вършиме, само че ще споделите ли с какво имущество и материално положение влизате в борбата за кмет на София?

- Живея в апартамент в „ Бъкстон “, остарял блок, строен през 80-те години. Изплащам и един дребен апартамент, също остарял ЕПК-блок, в който взех решение да влагам. Едната ми племенница, която стана на 18 години преди дни, към този момент е решила, че това ще е студентската й квартира.

- Какво детство имахте?

- Колелета, гоненица и зелени джанки – това беше през летата с тайфата дечурлига от блока на баба ми. Обикаляхме из Древния конгрес на Стара Загора, Августа Траяна. Всеки петък след учебно заведение отивах при баба ми и дядо им – носех и учебниците, само че повече се постановяваше да оказвам помощ. Хубаво детство имах...

- От дете ли мечтаехте да бъдете публицист?

- Първата ми фантазия беше да стана публицист. После взех решение, че ще бъда археолог и в 12 клас още веднъж се върнах към публицистиката. В езиковата гимназия даже се бях заел да издавам училищен вестник. Разказването на истории и човешки ориси е това, което постоянно ме е привличало. Историята е огромната ми пристрастеност. Събрал съм всичко за историята на рода ми, дружно със непокътнатите остарели движимости и национални носии. Много одобрявам проучванията на Иван Хаджийски за българската народопсихология в „ Бит и психика на нашия народ “.

- Кой е най-трудният миг в живота ви?

- Загубата на човек от фамилията е най-трудният миг. Преди година, когато татко ми умря, след дълго боледуване, бях разрушен. Почти година вървях с него по лекари, само че уви, не успяхме да го спасим... Аз съм от семейство, в което имаме доста мощна връзка. Сега майка ми постоянно ми гостува, с цел да не е сама. Ще се обърна към читателите Ви с апела да си вършат профилактични проучвания – множеството тежки болести се лечими, когато са открити в точния момент. Затова и в моята стратегия възнамерявам да развием скринингови стратегии за обществено значими болести – това е мястото на общината – в доболничната помощ и проведения скрининг. 

- Знаете ли дали инцидентно имате в рода си хора, които са били съпричастни към структурите на Държавна сигурност?

- Никога, никой. Майка ми е приключила строителния колеж в Стара Загора, а татко ми - счетоводство. Най-обикновени порядъчни българи, които са изкарали с труд всеки лев в живота си. Помня добре и мизерните пари, които получаваха през 90-те години, когато правеха и невъзможното, с цел да се грижат за мен и сестра ми.

- Преди година загубихте татко си. Как смятате, той би ли ви подкрепил в решението ви да се кандидатирате за кмет? Какво би ви споделил? А вие какво бихте му споделили?

- Баща ми беше изчел цялата библиотека на Стара Загора, доста непретенциозен и обран човек. Най-голямото самопризнание, което съм получавал през живота си, бяха думите на татко ми, който съумя да ми каже: „ Гордея се с теб, тъй като си постигнал всичко самичък “. Вярата, която той имаше в мен, ми е изцяло задоволителна, с цел да знам, че би ме подкрепил.

- Знае се, че сте извънредно завързан към майка си. Тя по какъв начин одобри влизането ви в политиката?

- Когато трябваше да взема решение, майка ми беше в София, тъй като трябваше да я заведа на доктор. Тя доста се тормози, като всяка майка. Още преди да съм взел решение, тя беше уверена, че ще приема.

- Кога сте бил най-доволен от себе си?

- Усещал съм най-голямата мощ на работа си, когато сме правили репортажи за деца или възрастни, които се нуждаят от средства за лекуване. Когато, посредством и на нашата поддръжка, парите са били събирани и някой е получил късмет за живот – това ми е давало и на мен вяра. Това са обстановките, в които чувствам смисъла от работата си най-силно, когато оказвам помощ. Така съм се чувствал и когато съм помагал на млади сътрудници да стартират работа.

- Кой е репортажът или изявлението, които в никакъв случай нямате да забравите?

- Два са ми най-любимите ми репортажа. Историята на отец Атанас Аролски, за който описах през 2010 година Този човек, който локалните назовават светец, проповядва Христовата религия в Родопите, извървявайки пеш дистанцията сред Хвойна, Малево, Орехово, Павелско. Всяка негова дума беше мъдрост. И другият ми обичан репортаж е за баба Тодорка – тя е последното момиче, което е рисувал обичаният ми художник Владимир Димитров – Майстора. Този досег до хората и историите, които допират сърцето и душата, имам вяра, че имат силата да трансформират.

- Кои са най-близките ви хора? Тези, на които разчитате?

- Имам трима близки другари, на които знам, че мога да разгадавам за всичко, когато и да е. Това са другарства, изпитани и потвърдили се във времето.

- Каква е идеалната отмора за вас? Как релаксирате?

- Почивките не са ми силата – напрягат ме повече от работата. Винаги съм на телефона и не знам дали съм почивал същински в миналото.

- Знае се, че сте непосредствен с Лили Иванова. След като се кандидатирахте за кмет на София, чувал ли сте се с нея? Тя ще гласоподава ли за вас?

- Безкрайно почитам Лили Иванова и съм благополучен, че работата ми срещна с нея. В последните седмици не съм се чувал с нея. Безкрайно почитам нейната мощ, професионализъм и предпочитание да прави нови мести. Тя има толкоз доста песни, че въобще не е нужно да прави нови, само че все пак не стопира да работи и основава.

- Догодина ставате на 40 години. Време ли е за първа равносметка за живота? Какво бихте си споделил?

- Човек би трябвало да си прави равносметка всяка вечер.

 

15 блиц въпроса

- Вие сте зодия Близнаци. Неин характерен представител ли сте?
- Не съм специалист по зодиите, знам единствено че съм зодия Близнаци с асцендент Овен.

- Суеверен ли сте?
- Вярващ съм.

- Какво има на нощното ви шкафче?
- Лампа, очила и книга.

- Коя е обичаната ви книга?
- „ Български летописи “ на Стефан Цанев. Епичен труд!

- Любим публицист?
- Стефан Цанев и Чудомир.

- Любим стихотворец?
- Яворов.

- Любим филм?
- „ Интерстелар “.

- Любим сериал?
- Нямам време за сериали.

- Любимо тв предаване?
- „ Тази заран “ на Би Ти Ви.

- Любим артист?
- Лили Иванова.

- Любим художник?
- Владимир Димитров – Майстора.

- Пушите ли?
- Вече не. Отказах ги преди 12 години.

- Употребявате ли алкохол?
- Колкото да кажа „ Наздраве! “

- Мото или лозунг, който следвате?
- „ Лидерът води с образец, а не със мощ “.

- Разкажете анекдот, който харесвате.
- Защо театрите в Ереван имат единствено един ред?
- Защото арменец на втори ред няма по какъв начин да седне.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР