Интервю на вицеканцлера на Австрия Хайнц-Кристиан Щрахе, в което той

...
Интервю на вицеканцлера на Австрия Хайнц-Кристиан Щрахе, в което той
Коментари Харесай

Австрийският вицеканцлер отрече да е наричал Косово "съставна част от Сърбия"

Интервю на вицеканцлера на Австрия Хайнц-Кристиан Щрахе, в което той споделя, че Косово " безспорно е съставка от Сърбия ", провокира политическа стихия във Виена и се наложи екипът на Щрахе да се разграничи от текста, а препоръчаният от партията му външен министър Карин Кнайсл - от позицията.

Пред австрийското радио и телевизия представителят на вицеканцлера Мартин Глир разгласи, че в изявлението за сръбския в. " Политика " той не е наречъл Косово " част от Сърбия ". Разговорът с " Политика " предхождаше визитата на Щрахе в Белград, където той ще се срещне с министър-председателя Ана Бърнабич, министъра на локалното ръководство Бранко Ружич и министъра на външните работи Ивица Дачич.

Според Глир вицеканцлерът не е казвал тези думи, а " Австрия е една от първите страни, признала Косово и от този миг е една от дейните поддръжнички на Косово. Австрия поддържа европейската вероятност както на Сърбия, по този начин и на Косово. Това е линията на федералното държавно управление и тя няма да се промени. " Признавайки, че Щрахе е подлагал на критика независимостта на Косово като водач на опозицията (председател на Партията на свободата, която стана част от новото правителство), само че " независимостта на Косово и признаването ѝ от Австрия са факт и действителност ".

Това и твърди самият Щрахе съгласно оповестения от " Политика " текст. " Косово без подозрение е част от Сърбия. Остро сме подлагали на критика признаването на Косово от страна на Австрия, само че то в този момент е реалност и не може да се промени, " споделя той. Освен това прибавя: " Мисля, че признаването на Косово е работа само на Сърбия. Да се притиска страната по този въпрос, би било неправилен път. Австрия би трябвало като неутрална страна да има ролята на медиатор. "

Що се отнася до Северно Косово, мнението на Щрахе е, че тук би трябвало да се откри компромис с самостоятелен статут за живеещото там сръбско малцинство, сходно на модела Южен Тирол. Австрия би трябвало да работи като безпристрастен медиатор и да способства за дълготрайния мир на Балканите, за доближаване на Белград и Прищина.

Наложи се реакция от външния министър Кнайсл. " Признаването на Косово от Австралия е постоянен факт, " сподели тя през представителя си, представена от в. " Ди пресе ". Изданието отбелязва, че не за пръв път за късото време на поста тя влиза в пояснителен режим поради позиции на Партията на свободата,

Публикацията провокира остри реакции от австрийските партии, изразени в известия за медиите преди опровержението от страна на Австрийската партия на свободата, отелязва Българска телеграфна агенция. За държавната организация АРА Отмар Карас, началник на делегацията на ръководещата Австрийска национална партия в Европейския парламент, осъди остро оповестените изказвания във вестник " Политика ". Говорителката по европейските въпроси на партията НЕОС Клаудия Гамон съобщи, че е неприемливо вицеканцлерът да подлага на подозрение позицията на Австрия по този въпрос.

Говорителят по европейските въпроси на Австрийската социалдемократическа партия Йорг Лихтфрид акцентира, че Щрахе потъпква европейския консенсус в спора сред Сърбия и Косово. Представата на Европейски Съюз е Сърбия и Косово да стигнат до общо в съгласие съглашение.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (4665)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР