Интервю на Петя Димитрова, главен изпълнителен директор и председател на

...
Интервю на Петя Димитрова, главен изпълнителен директор и председател на
Коментари Харесай

Петя Димитрова: В Пощенска банка стремежът към растеж е част от нашето ДНК

Интервю на Петя Димитрова, основен изпълнителен шеф и ръководител на УС на Пощенска банка за финансово-икономическия портал money.bg

Последните две години и пандемичната обстановка дадоха явен подтик в дигитализацията, заплащанията и финансовите услуги. Какви артикули и услуги предложи Пощенска банка на клиентите си?

Действително, ние стартирахме процесите на цифровизация в Пощенска банка още преди няколко години като целеустремено създадохме особено звено, чиито съответни задания бяха свързани напълно с тази задача. Тази група създаде цялостната тактика и имплементирането й, набеляза предпочитани области, в които да се влага за основаване на нови артикули, с основна водеща цел - цифровизация.

Продължаваме да способстваме за развиването на цифровата екосистема и с съображение се радваме, че преди дни се превърнахме в първата банка в България, която предложи Smart POS by Postbank - елементарно и комфортно решение за безконтактни разплащания на всеки търговец. Иновативната услуга, която способства за основната за ефикасното развиване на доста от промишленостите подвижност, е атрактивна както за най-малките и нишови бизнеси, по този начин и за огромните корпоративни клиенти.

В момента във фокуса на нашето внимание са незабавните заплащания, които разрешават в границите на секунди да се преведат пари на контрагент. Ние сме първата сертифицирана банка в България, която към този момент предлага на своите клиенти модерната услуга за незабавни заплащания в лв. по Програма Blink Национална картова и платежна скица, част от БОРИКА. Тази, нова за нашия пазар услуга, има доста преимущества, само че главното е точно бързината.

По-рано през годината предложихме на пазара неповторимия ни мобилен портфейл от ново потомство ONE Wallet, с който потребителите могат да получават още повече банкови услуги през телефона си. С него на процедура те имат неотложен безконтактен достъп до съществени банкови услуги, тъй като придвижват физическия портфейл в мобилния си телефон.

В последните две години стартирахме тотално възобновяване на клоновата ни мрежа и инвестирахме в съвременни цифрови зони за експресно банкиране, които незабавно бяха разпознати като желана опция на банкирането на гише. Благодарение на интуитивните устройства в тези зони клиентите ни могат да правят сами по-лесно и бързо огромна част от главните банкови интервенции, откакто се разпознават единствено с дебитната или кредитната си карта, без да е належащо да са регистрирани за интернет банкирането на банката.

Разширихте портфолиото на продуктите си като подписахте контракт с ПОК " Доверие ". Как това съдействие ще помогне на клиентите на двете институции?

С водещата българска пенсионно-осигурителна компания " Доверие ", част от " Виена Иншурънс Груп ", подписахме контракт за огромно стратегическо партньорство, което ще обезпечи на клиентите ни достъп до най-иновативните банкови, застрахователни и пенсионно-осигурителни решения на пазара. Партньорството ще даде на всички консуматори, мислещи за своето бъдеще, алтернатива за включване в непринуден и повсеместен пенсионен фонд, който да им обезпечи по-висок стандарт на живот в пенсионна възраст. Наред с всички останали преимущества, спомагателното пенсионно обезпечаване дава опция и за генериране на рентабилност от вложения при умерено равнище на риск.

За нас е от стратегическо значение да си партнираме и с небанкови финансови институции, по тази причина и ще предложим специфичен артикул, предопределен за клиентите на ПОК " Доверие ", на които следва да навлязат в пенсионна възраст, който ще им даде опция за преференциално всекидневно банкиране. Също по този начин, клиентите и чиновниците на ПОК " Доверие " ще могат да се възползват от новаторските финансови артикули и самостоятелни решения на Пощенска банка.

Г-жо Димитрова, в Пощенска банка имате опит в придобиванията на банки. От тази позиция по какъв начин разглеждате последната сходна договорка от преди няколко дни?

Позволете да посоча, че тя фактически е последна по последователност, само че надали ще остане задълго такава, в случай че гледаме динамичността в българския банков бранш.

Силната интернационална група Юробанк, към която принадлежим, предприе серия от придобивания на други банки в района. Наскоро сръбското поделение на групата закупи Direktna Banka, а напълно скоро се чака завършването на инвестицията във втората най-голяма банка в Кипър - Hellenic Bank. Това е следващата стъпка към усилване на позициите на Юробанк като систематична банкова група в Югоизточна Европа и резултат от тактиката на акционерите - канадски и американски фондове, за разширение на наличието в основни пазари като нашия.

Предстои усилването на позициите на групата Юробанк и у нас, последващо естествения ни блян за разширение на пазарния ни дял освен посредством органически напредък, само че и посредством придобиване на още стратегически играчи на пазара.

Да разбираме ли, че вие продължавате да следите пазара за закупуване на последваща банка?

В Пощенска банка не просто имаме знания, ние на първо място притежаваме солидна експертиза, когато приказваме за придобиване на банки и тяхна бърза и безпроблемна интеграция.

Две години след последната ни договорка за придобиването на Банка Пиреос България и пет след договорката за българския клон на Алфа Банк, с която поставихме началото от вълната консолидации на пазара, нашата група има " зелена светлина " за още вложения в България.

Следим от близко всички благоприятни условия на пазара и сме подготвени да вземем присъединяване и в други сходни покупко-продажби. Тяхно осъществяване закономерно ще утвърди Пощенска банка измежду водещите банки и по активи, откакто с отличните си резултати завоювахме лидерски позиции в кредитирането и депозитния портфейл.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР