Интервю на Нора СТОИЧКОВА, БСТВ />- Г-н Гуцанов, защо се

...
Интервю на Нора СТОИЧКОВА, БСТВ />- Г-н Гуцанов, защо се
Коментари Харесай

Борислав Гуцанов: Няма опасност на този етап от затваряне на Марица Изток

Интервю на Нора СТОИЧКОВА, БСТВ /> - Г-н Гуцанов, за какво се разгневиха депутатите по време на разногласието за затварянето на въглищните централи?
- Доста непремерено, даже безочливо от страна на " Възраждане " - направиха декларация, с която споделиха, че надали не те са тези, които избавят мини " Марица Изток " в Старозагорския район, което няма нищо общо с истината.
Това наложи Драгомир Стойнев да напомни, че още през 2020 година, по предложение на Българска социалистическа партия, има решение на 44-тото Народно събрание, с което, без значение какви са вижданията на Европейска комисия, няма да се позволи затварянето на Топлоелектрическа централа " Марица Изток ".
Действително има проблем с Плана за възобновяване и резистентност, който дава големи средства на България, само че в последна сметка решението на Народното събрание е водещо, а не дали някой е направил изявление, дали желае или не го желае. Този популизъм би трябвало да престане, тъй като е неистина към хората и всеки служащ или чиновник в " Марица Изток " би трябвало да знае, че Българска социалистическа партия е била партията, съумяла с дейностите си да спасим ТЕЦ-овете.
- Можем ли да желаеме дерогация на периодите? До 2025 година фактически би трябвало да се извърши това изискване по Плана за зеления преход, който войната в Украйна леко отсрочи...
- И във вторник, след срещата с представители на Европейска комисия, споделих, че нашето мнение е изрично да не се затварят централите. Това е и решението на българския парламент. Така че по казуса няма по какъв начин да бъде водеща Европейската комисия. Водещо е решението на българското Народно заседание.
Трябва до 40% да бъдат понижени нездравословните излъчвания, работи се по този въпрос. Надявам се това да може да бъде изпълнено като изискване. В никакъв случай обаче не трябва да одобряваме условия, които са срещу ползите на България.
Спомням си една партия, която към този момент я няма - Национална движение „Симеон Втори", и една дама - Меглена Кунева, които преговаряха за 3 и 4 блок на АЕЦ " Козлодуй ", да не приказваме и за затворените 1 и 2 блок. Сега виждаме какво национално изменничество е било осъществено. Смятам, че няма да има парламентарна група, която да се подложи на такова оскърбление по отношение на българския народ.
Категорично ясно е и какви позиции е заемала Българска социалистическа партия. На този стадий няма заплаха от затварянето на ТЕЦ-овете. Трябва да сме деликатни и по никакъв метод да не разрешаваме да се оказва напън за българската енергетика и стопанска система, за развиването на страната ни.
- Мнозинството направи не едно национално изменничество. Миналата седмица се взе решение да се диверсифицира нуклеарното гориво на АЕЦ " Козлодуй ". Спецификацията по този начин е написана, че не можем да допуснем търг с няколко компании, които да ни доставят различно на съветското нуклеарно гориво, а кореспондира непосредствено с един от претендентите - " Уестингхаус " още веднъж. Каква е позицията на Българска социалистическа партия?
- Абсолютно права сте! Ние защитихме нашата позиция и от парламентарната естрада - това е цялостно безумство, и гласувахме срещу сходна диверсификация.
През 2019 година има подписан контракт сред АЕЦ " Козлодуй " и " Уестингхаус ", при който АЕЦ дава 1,5 млн. евро на " Уестингхаус ". 2020 година има втори контракт - за 5 млн. евро, т.е. 6,5 млн. евро са им дадени, с цел да потвърдят, че тяхното нуклеарно гориво може да се употребява от българската атомна централа. Вместо да е противоположното - те да си заплащат. Ако и тук прокуратурата не се намеси, не виждам към този момент каква й е ролята.  
Има сходни опити в Украйна, които не са сполучливи. От нужните 54 касети, 10 са били разхерметизирани, което значи, че в първия силует незабавно има повишение на радиоактивността, значи не е безвредно. Второ - не е преференциално. И, трето - пети блок се държи изкуствено на остарялото нуклеарно гориво, не се минава на новото, като при 6 блок, тъй като при новите касети няма по какъв начин да има доставка от " Уестингхаус ". Национално изменничество и метод на скрита корупция!
И още - " Уестингхаус " не може да взима назад отработеното нуклеарно гориво, тъй като такива са законите в Съединени американски щати. Къде ще бъде съхранявано то? Става дума за стотици милиони и милиарди в дълготраен проект. Агенцията за нуклеарна сигурност е тази, която би трябвало да взима решения. И никой не трябва да й се меси. Става въпрос за живота на хората и за стопанската система на страната ни.
 >

 
 
 
 >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР