Интервю на Живка Кехайова Г-н Канов, очаквахте ли точно защото

...
Интервю на Живка Кехайова Г-н Канов, очаквахте ли точно защото
Коментари Харесай

Д-р Любомир Канов специално за Zonanews: Олевяване, плюс манталитет на русофилия, водят до появата на случайни хора в политиката

Интервю на Живка Кехайова

Г-н Канов, очаквахте ли тъкмо тъй като сте психиатър, да се превърнете в издирван екперт за модерни политически разбори?
Не. Може би способства и обстоятелството, че имам взор върху България и света. Предвид предишното ми се интересувам от политика. Наблюдавам от дълго време политическите процеси в света и България изключително.

Не способства ли и настъпването на политическа патология на всички равнища?
Има го и този детайл.

Да стартираме тогава с това кои са източниците на българската политическа патология?
Мисля, че политическия нрав на една нация се построява от нейната история, посредством историческия й път. Не всички народи имат идентичен политически нрав, тъй като не са идентични историята им, вярванията, религията... Типичното за България е, че когато приказваме за история, имаме наклонността да се връщаме доста обратно - при Тервел, при Симеон Велики, само че нашата нация се е определила манталитетно най-много през 500-те години в изискванията на Османската империя.

Следва къс интервал на самостоятелност, белязан от доста трагични войни за национално обединяване, от доста крушения, до момента в който този къс път на самостоятелност не приключва с окупацията ни от Съветската войска. Това напълно трансформира политическия ни нрав.

Как този политически нрав се отразява на политическата обстановка през днешния ден в страната?
Политическата обстановка през днешния ден в България отразява това, за което говорихме. Имаме един неузрял политически народ, който го тегли вляво и към Русия при цялостно недоумение на ролята на Русия в историята ни. Причинта за последното можем да търсим в образованието ни, в изкуството, в медиите - в несъответстващата липса на пояснение какво е Русия и за ролята й.

Олевяване, плюс нрав на русофилия, плюс предпочитание за криворазбрано тъждество, за уравниловка, водещи до криворазбрана злоба към триумфа, плюс много неприятен асортимент на политически водачи, избирани по инцидентен метод в пробита политическа система, която не отразява действителността, водят до появяването на инцидентни хора в политиката. Когато инцидентни хора почват да се упражняват във властта, това води до безредна политическа обстановка в изискванията на европейска, на световна рецесия през днешния ден. Води до разубеждаване и безнравственост на цялата нация.

Случайно ли пристигна на власт, съгласно Вас, в този момент ръководещата ни четворна коалиция, или процесите на разпад на обществото ни стигнаха до там, че събраха на куп странни политически субекти?
Поне частично тази обстановка бе деликатно " подръчквана " най-много от Русия посредством много разклонената й у нас пета колона, отглеждана деликатно още през цялото време на прехода. В допълнение към това бутане, посредством което се появи сегашният президент Радев - за наслада на злото, определен втори мандат, започнаха да порастват всички тези плевели, възползващи се от неговата протекция.

И напълно наскоро наблюдавахме ненапълно спонтанни, ненапълно инспирирани подиуми пред Министерски съвет, водени от юмрука на Радев и парите на избягалия Васил Божков, който е милиардер най-вероятно - обвързван с подземията на българското благосъстояние, т.е. с подземните източници на това благосъстояние.

В началото, а след това видимо тъй наречените митинги бяха с лицето на почтени младежи, учили най-вече на Запад, искащи модернизацията на България и възхода й, до момента в който не се появиха, а по-късно и не превзеха процесите странни хибриди, разконспирирани като финансирани от Русия и от престъпния преход. Тези структури много съществено са укрепени в България, свързани с някогашната Държавна сигурност, с някогашната номенклатура - израстнали, добили финансова мощност, способни да въздействат на политиката.

Всичкото това, гримирано с идеалистични младежи, непознаващи действителността и политиката в страната, се смеси с политически хулигани, хвърлящи какви ли не отпадъци по Министерски съвет и Народното събрание, плюс какви ли не провокатори, носещи ковчези и стараещи се да вилнеят с задачата да попаднат в медиите. И да, медиите непрестанно ги интервюираха.

Всичко това се развихри на фона на един различен безпорядък - на един вирус. Един вирус, който беше вероятно погрешно интерпретиран, погрешно лекуван и това докара до боязън. Страх, разделил общества, разделил хората, даже околните. " Ваксъри " и " Антиваксъри " се атакуваха по мрежите, крещяха... Самата социална тъкан бе раздрана от тази зараза. Хората безусловно бяха влудени и това се отрази на менталното здраве на цели общества.

На фона на всичко това се появиха тези събития. Появиха се и стопански фактори, които бяха свързани с пандемията - спиране на търговски връзки, на трафика, на интернационалната търговия. Появиха се енергийните проблеми и те задълбочиха рецесията. Много хора изгубиха работата си, бяха доведени до обезсърчение. Дори броят на самоубийствата се усили неимоверно - има такива статистики в Съединени американски щати.

Самите психологични болести се усилиха, отключвани от тези условия. Последствията от всичко това неведнъж натежават даже над физическата смъртност от ковид, която е към 6 млн. души за 2 години в случай, че междинната смъртност на човечеството за година е всекидневно 60 млн. Това пресилено нагнетяване на боязън и тревога у цялото човечество, в това число и в България бе фона, на който се появиха мимолетните парламенти, появиха се излюпените под юмрука на президента неща.

Интересното е, че юмрукът се подвигна, когато в неговия офис се появиха хора, с цел да разпитат някои от екипа му, непосредствено предаващи информация на Русия, без да считат за нужно даже да се крият.
А съвършеният безпорядък, заплашваш в действителност целия свят, настъпи с войната в Украйна.

Това ли е еманацията на политическата патология - Путин и експанзията му против Украйна?
Това е разследване на комбинацията от всички рецесии, които започваха и най-после - това. Този миг слага пред Европа и света доста съществени въпроси по какъв начин да се оправи с една доста злокобна заплаха от един самозабравил се деспот, който бленува за великолепие. Не е Владимир Ленин - Владимир Путин е, само че също бленува за руска империя. Иска да изгони от НАТО всички страни, в това число България. Владимир мечтае за " Руский мир " и страда от неинструктирани хрумвания и философии, неинструктирани схващания за сигурността на Русия, за това, че вместо да е на чело, Русия била унизена...

Това не е ли транспорт на персонални чувства и комплекси по отношение на страната?
Това е по-скоро феномен на самозабравил се човек, самозабравил се деспот, евентуално заблуждаван от службите си, от доближените си. Заблуден и от личната агитация. От 20 години съветската нация е всекидневно облъчвана от тв приемника с: " Наши предци воевали ", че НАТО ги атакува, че НАТО, Съединени американски щати и Европейски Съюз са отговорни, че те живеят зле.

Методично се създаваше една неуравновесеност, тъй че нацията да вижда в лицето на Путин надали не избавител, бранител от западните и американските " пиндоси ". А това е постоянно срещан всеобщ феномен - да обвиняваш за своята нерадост и крах другиго, вместо да се вгледаш в себе си и да работиш, с цел да подобриш участта си.

Всъщност и в България има сериозна маса хора с подобен вид мислене. Животът би трябвало да им бъде даден от някого. Някой им " дава " кофти живот и чакат различен да промени това, само че без да плануват персонално присъединяване:)
В България 900 000 души, съгласно данните, не работят и това е ужасяващо. Други, изключително от малцинствата, търсят подправена неработоспособност. Общо взето, оня прославен порив на българина към образование и развиване: " Върви, народе възродени... където знанието живей... " и така нататък, както се пее в хубавия химн, е в крах. Самата просветителна система с половинчатите, или невежи опити за модернизиране е в крах.

Но всичко това е разследване от съответен факт - когато огромни групи хора бъдат отучени да мислят сериозно и вземат да търсят отговорен за персоналния си крах от една страна, а от друга безусловно да търсят избавител, се случва описаното още от Алеко Константинов: " Горе! Долу Стамболов ". Възвеличаване и незабавно сриване, тъй като никой човек не е избавител.

Изглежда ни чака доста комплициран свят в идващите десетилетия. Какви са предвижданията Ви? Какво ще е мястото на България в него?
Много е мъчно човек да направи предвиждания, тъй като събитията се движат постоянно по своя лична логичност, само че има един закон за непредвидените последици. Някои дейности водят до неща, които никой не е очаквал. Тази война е едно такова деяние, в което стремежът за великолепие на Русия ще се трансформира в нейно тъпо проваляне и може би разпад.

А много разпадналият се Западен свят, овладян от левичарство, неомарксизъм, прекомерно зелени хрумвания и политики, възнамеряващи да спасят климата от самия него, надали не, евентуално ще се отрезви. Виждаме, че върви към консолидиране и търсене на повече естетика, на повече вземане предвид с действителностите. Отрезвяването идва като разследване от появяването на доста рисков агресор на ръба на Европа, който заплашва да преначертава географски карти.

А във всяка рецесия има опция от възникване на нещо ново и по-смислено. За страдание Съединени американски щати сега са ръководени нерешително от един слаб президент в заника си като персона и това прави Америка много несигурна. Сред европейските водачи също има много неуверени...

И подвластни.
Да, подвластни също, уязвими. Както се оказва в продължение на десетилетия Западът е бил тайно деконструиран с съветски пари, петролни пари, газови пари и с инфилтрирани на всевъзможни равнища хора. Да не загатваме Шрьодер и другите. Всичко това в последна сметка лъсна пред очите ни. И настъпи време разделно.

Що се отнася до България, аз персонално смятам, че беше дадена заповед по " гарнизоните " на петата колона за дестабилизация на България като член на НАТО и Европейски Съюз. Най-яркият образец след Волен Сидеров и " Атака " е новият Сидеров, именуван още Копейкин. Наред със старите бойни " кобили " като Българска социалистическа партия и други сякаш номинални демократи, само че мощно в зелено започнаха да работят и неустановени инцидентни хора с чалгаджийска популярност, вместо със популярност на мислители и политически хрумвания, започнаха да работят и да се появяват други инцидентни хора в политиката...

Може би съветските вложители са решили да разтворят цялото политическо ветрило в осъществяване на задачата?
Без подозрение. Те залагат на доста числа в рулетката на политиката, нацяло едно потомство. Залагат на медии, на социолози, политолози. Дори националната телевизия и други малките екрани, с подбора на новините, с източниците, с внушенията, работят в тази посока волно, или несъзнателно.

Беше дадена заповед за офанзива и тя стартира сега, в който президент стана човек на Решетников. Явно бе преценено при натрупването на няколко рецесии, че България ще бъде оптимално податлива и тя е, а максимумът на офанзивата изчислено съответства с началото на войната против Украйна. Вероятно проектите са включвали след България да падне Прибалтика, да паднат " пешките ".

Но мисля, че тази сметка е направена неправилно. И в случай че Западът разчете вярно сигналите, в случай че разбере вярно проектите на Путин и ги освети задоволително изрично, това ще бъде добре за България. Ако се консолидира и отстои дружно с Украйна успеха над Русия и сведе тази страна до естествените й граници, това ще докара до премахването на промосковските сили като фактор в политиката на облъчваните страни, най-малкото заради липса на финансиране и липса на указания.

Любомир Канов е роден на 29 октомври 1944 година в Банкя. Завършва медицина и специализира психиатрия в Медицинска академия в София. Работи в психиатричните лечебни заведения в Лом, Курило, Карлуково, Градския психиатричен диспансер в София. През 1977 година е задържан и наказан с обвиняване за " опит за бягство” и " подривна активност против социалистическия строй”. Излежава присъдата в Старозагорския затвор. Eмигрира в Съединени американски щати през 1984 година, живее и работи в Ню Йорк.
Автор e на книгите " Човекът кукувица”, " Парейдолии”, " Ходисей”, " Между двете хемисфери”, " Вселената съгласно Гуидо” и " Стрела от тръстика”. Негови произведения са превеждани на британски, немски и чешки.
Известно време се занимава с произвеждане на вино от наследствените лозя, откакто е възобновена собствеността върху земеделските земи след 1989 година Неговата марка печели интернационалните награди.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР