Интерстелар“ е вдъхновен от много от най-добрите научнофантастични филми и

...
Интерстелар“ е вдъхновен от много от най-добрите научнофантастични филми и
Коментари Харесай

Науката зад „Интерстелар“

„ Интерстелар “ е въодушевен от доста от най-хубавите научнофантастични филми и книги, най-много от „ 2001: Космическа авантюра “ на Стенли Кубрик. И също като одисеята на Кубрик, „ Интерстелар “ лежи твърдо върху същинска просвета. Режисьорът Кристофър Нолан е работил от близко с хора като Кип Торн, именита фигурна в региона на теоретичната физика, с цел да вплете във кино лентата хрумвания като относителността, радиус на Шварцшилд и даже комплицирани ракетни уравнения.

Ако към този момент сте гледали кино лентата, несъмнено имате много въпроси по отношение на това до какъв брой невероятните неща, които видяхме на екрана, се приближават до действителността. Нека да забележим. (Приканваме ви и да си пуснете невероятния саундтрак от Ханс Цимер, да вземем за пример тук )

Черна дупка

Едно от най-забележителните неща в „ Интерстелар “ е черната дупка Гаргантуа. Тя е извънредно красива и основава огромни проблеми на героите във кино лентата. За да сътвори Гаргантуа, екипът по компютърните резултати е моделирал черната дупка, употребявайки информация от научни писания – цялостни със комплицирани уравнения – предоставени от Кип Торн. Според мнозина, това е научно най-точното обрисуване на черна дупка във филм до момента.

Какво съставлява?

Черната дупка е гравитационна маса, която е толкоз огромна, че даже светлината не може да избяга от нея. Образува се когато доста огромна звезда колабира в края на живота си. Огромна черна дупка има в центъра на нашата вселена, която е с маса равна на четири милиона слънца.

Акреционен диск

Въртящият се жълт пръстен от супер нагорещени газове към Гарганута се назовава акреционен диск. Това е една от най-впечатляващите гледки в „ Интерстелар “.

Какво съставлява?

Черните дупки притеглят доста материя, която може да включва даже газове от други слънца. Докато материята обикаля към черната дупка (преди да бъде погълната), тя се нагорещява. Акреционните дискове към черните дупки са едни от най-ярките и горещи обекти във вселената, наричани още квазари. Те могат да са милиарди пъти по-ярки от Слънцето и да осветяват цели галактики.

Гравитационен радиус

Това евентуално е най-опасното място в цялата галактика. Не бихте желали да се намирате там, в случай че не сте воин във филм (и даже тогава би трябвало да внимавате доста).

Какво съставлява?

Гравитационният радиус, именуван още радиус на Шварцшилд, е точка от периметъра на черна дупка, където гравитацията става толкоз мощна, че даже светлината не може да й се изплъзне. Щом преминете гравитационния радиус, няма връщане обратно (или пък има?). Според Стивън Хокинг, при по-големите черни дупки е допустимо гравитационния радиус да бъде преминат без последици. По-малките евентуално биха ви раздрали на части.

Червейна дупка

Червейната дупка е един от най-загадъчните обекти във вселената на Интерстелар, само че това не стопира основните герои да влязат в нея. И в случай че сте гледали кино лентата на IMAX екран, несъмнено ви се е сторило, че и вие ги следвате.

Какво съставлява?

Червейната дупка е хипотетична концепция, която би могла да разреши на доста по-напреднала цивилизация да транспортира неща мигновено сред две точки във вселената.

До момента нямаме солидно доказателство, че такива дупки съществуват, само че доста физици са разглеждали концепцията, употребявайки уравнения от общата доктрина на относителността. През 1988г и Кип Торн е изучавал опцията червейна дупка да се употребява за пътешестване сред две разнообразни точки в космоса. Именно неговите визии по въпроса са показани в „ Интерстелар “.

Относителност и релативистично закъснение на времето

Споменахме, че черната дупка Гаргантуа основава доста проблеми на нашите герои. Това се дължи най-вече на релативистичното закъснение на времето, причинявано от супер солидни черни дупки.

Какво съставлява?

Благодарение на Айнщайн, знаем че пространството и времето са преплетени: вашата скорост, както и дистанцията по отношение на гравитационните маси, дефинира какъв брой релативно бързо се движите във времето. Например, часовниците на борда на GPS спътниците, които обикалят на по-голямо разстояние от планетата, тиктакат малко по-бързо от часовниците на Земята. Гравитационната маса на една черна дупка е толкоз огромна, че в случай че пътувате покрай нея, времето ще се забави (а може даже и да спре), по отношение на хората на Земята.

Ракетно уравнение на Циолковски

Ако в даден миг в бъдещето Земята стане негодна за живот (както в „ Интерстелар “), може да ни се наложи да я напуснем. За страдание изкарването на тежки неща в космоса – като да вземем за пример всеки човек на планетата – изисква доста гориво. Всъщност много огромна част от събитията във кино лентата се въртят към уравнение като това, което е още един симптом, че „ Интерстелар “ не е просто следващият блокбъстър.

Какво съставлява?

Ракетното уравнение на Циолковски гласи, че „ еднотонна ракета има потребност от 20 до 50 тона гориво “, с цел да се откъсне от земната гравитация. Всички хора на планетата тежат към 400 милиона тона, което значи, че извеждането им в космоса ще изисква десетки трилиона тона гориво. И това е даже без да броим всички неща, които ще би трябвало да вземем със себе си. Сега разбирате за какво героят на Майкъл Кейн се беше отчаял толкоз.

Цилиндър на О’Нийл

В края на кино лентата героят на Матю Макконъхи е избавен от бъдещите индивиди, които към този момент са избягали от Земята и са изстреляли галактическа станция в космоса. Тя обаче не беше елементарна станция, а цилиндрична.

Какво съставлява?

Ако успеем по някакъв метод да евакуираме всички от Земята, евентуално ще го създадем благодарение на теоретична галактическа станция, наречена цилиндър на О’Нийл, разказана от физика Джерард К. О’Нийл през 1976г.

Изстреляйте в космоса великански цилиндър с радиус към 15км и го завъртете със скорост към 40 оборота в час и ще постигнете изкуствена гравитация като тази на Земята.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР