Интернет наистина се оказа голямо село, въпреки че самият термин

...
Интернет наистина се оказа голямо село, въпреки че самият термин
Коментари Харесай

Глобалното „социално“ село: как изглежда бъдещето на социалните мрежи?

Интернет в действителност се оказа огромно село, макар че самият термин не попада в истинската метафора на философа Маршал Маклуън. В книгата “Глобалното село “ (1962) той разсъждава върху еволюцията на средствата за всеобща връзка — телевизия, радио и телефони. Днес обществените мрежи са поели тази роля като световна общественост. Какви ще бъдат обществените мрежи в бъдеще? Нека се опитаме да предскажем в тази публикация.

Търсене в обществените мрежи вместо в търсачките

Потребителите от ден на ден се обръщат към обществените медии, с цел да намерят артикули и рекомендации, вместо към търсачките, съгласно изследване на световните трендове в обществените медии. Според отчет на Hubspot, 24% от потребителите на възраст сред 18 и 54 години към този момент търсят разнообразни марки в обществените медии. За поколението Z, този индикатор доближава 36%.

Този тренд се удостоверява и от висшето управление на Гугъл: към този момент 40% от младите консуматори, когато търсят място за обяд, не се обръщат към Гугъл Maps или фирмената търсачка. Вместо това, те отиват в TikTok или Instagram.

TikTok беше първият, който тества свързването на основните думи от видео-коментарите с резултатите от търсенето. Ако консуматор разяснява видеоклип с въпроса „ къде да купя маратонки “, системата може да свърже неговия коментар с резултатите от търсенето в магазина.

Много бизнес браншове, в това число и мода, козметика, здраве и фитнес, туризъм, към този момент изпитват забележителното въздействие на обществените мрежи и блогърите. От там постоянно идва информацията за най-новите трендове в тези области.

Разбира се, търсачките могат да се употребяват за намиране на информация на разнообразни езици, както и за осъществяване на комплицирани поръчки. Но даже и тук ChatGPT заема забележителна част от нишата.

Нови обществени мрежи за потребни форми на връзка

Днес сме очевидци на появяването на ново потомство обществени мрежи, които се стремят да заменят общуването с непознати, посредством основаване на онлайн-общности, учредени на общи ползи и убеждения.

Примери за такива платформи към този момент съществуват: приложението Pineapple за професионалните мрежи. Основната концепция на плана е да даде опция на младите експерти да поддържат връзка благодарение на образен профил, който служи като цифрово портфолио. В платформата можете да създавате и да се присъединявате към групи въз основа на ползи — дизайн, маркетинг, вложения. Предложената идея би трябвало да се премисли и от LinkedIn, който има по-официален жанр на интерфейса.

И обществената мрежа Melon има за цел да стане незаместим асистент в основаването на мощни връзки в просветителната сфера, като оказва помощ на потребителите да намерят спътници за взаимно проучване на нови материали: подкасти, лекции и други Интерфейсът на програмата включва и виртуален помощник, който ви оказва помощ да усвоите новата информация.

И двете платформи оферират сходен механизъм на взаимоотношение, ориентиран към намиране на съидейници и основаване на атмосфера на „ единодушие “ с минимални полемики и експанзия.

А всеобщите VR и AR в обществените мрежи?

Корпорациите правят оценка с интерес развиването на VR и AR, виждайки ги като обещаващи технологии за обществените мрежи. Вече има обществени мрежи с вградени невронни принадлежности. Реалността обаче е друга. Според Statista, единствено 1,3% от световните консуматори имат VR-очила през 2023 година Основната спънка за по-широкото приемане е високата цена на оборудването и условието за продуктивност на компютрите и смарт телефоните, които постоянно са несъвместими с множеството устройства.

Поради обстоятелството, че интернет от ден на ден се концентрира върху мобилния трафик, към момента е проблематично да се приказва за обществени мрежи с цялостна VR или AR-функционалност. Разбира се, с тяхна помощ е допустимо да се извършват приложни задания. Разработчиците обаче може да продължат да заобикалят необятното потребление на VR & AR, защото такова наличие е мъчно за прекачване в друга обществена мрежа. Този преход съставлява времеемък развой, който изисква консолидиране на разнообразни технологии и стандарти, както и отчитане на особеностите на всяка платформа. Например, ARKit от Apple или ARCore от Гугъл като технологии за основаване на AR-съдържание.

Без способността за необятно мащабиране на нововъведенията, тяхното развиване няма да бъде приоритет за бизнеса.

Вградени магазини и чатботове с изкуствен интелект

С развиването на технологиите от ден на ден компании избират да основават магазини в обществените мрежи. Това разрешава на потребителите да купуват артикули и услуги, непосредствено посредством чатботовете. Според прогнозите на Gartner, до 2027 година една четвърт от фирмите ще употребяват чатботове като главен канал за обслужване на клиентите. Разпространението на чатботовете ще стане допустимо с помощта на развиването на изкуствения разсъдък. Прогнозите настояват, че това ще разреши основаване на изцяло нов формат на представители на марките. Например, компанията на Марк Зукърбърг възнамерява да интегрира героя на Снуп Дог в помощник за геймърите, а някогашният баскетболист Дуейн Уейд ще оказва помощ на потребителите в тренировките.

Ако погледнете по-прагматично на въпроса за основаването на магазини в обществените мрежи, това дава на фирмите опция да спестят от създаването и поддръжката на уебсайт или приложение. В момента в Telegram към този момент има чатботове, които разрешават да вземем за пример заплащане за покупки от програмата POIZON, напълно на китайски. В рамките на няколко секунди, чатботът намира стремежи продукт от избрана марка на уеб страницата и предлага да го заплати. Тези технологии могат доста да трансформират пазара на електронната търговия и фирмите ще имат сериозна опция на пазарите с високи комисионни и ограничавания за разпространение на техните артикули.

Нека в този момент си представим по какъв начин ще наподобяват чатботовете в бъдеще. AI евентуално би могъл да съживи исторически фигури. Например, аватарът на Фройд дава онлайн-консултации в акаунта на услугата за психическа помощ.

Хората към този момент прекарват една трета от деня си в мобилните приложения — 4,8 часа, съгласно изследването на State of Mobile 2022. В обществените мрежи не са останали доста съперници в битката за вниманието на потребителите — това е сън и работа.

Новите форми на връзка в обществените мрежи ще продължат да способстват за основаването на нови специалности, ще се трансфорат в инструмент за саморазвитие и ще продължат да оферират хора със сходни възгледи.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР