Интерконекторът с Гърция може да не заработи през октомври. Това

...
Интерконекторът с Гърция може да не заработи през октомври. Това
Коментари Харесай

КЕВР обсъди скок с 60% на цената на газа за август

Интерконекторът с Гърция може да не проработи през октомври. Това изясни ръководителят на „ Булгаргаз” по време на днешното съвещание на Комисията за енергийно и водно контролиране.

В регулатора разискаха поисканото от „ Булгаргаз” нарастване на цената на природния газ за август. Предложението е за скок в цената на синьото гориво с рекордните 60% или с 298 лева за мегаватчас, заяви Нова ТВ.

От „ Булгаргаз” признаха, че след прекъсването на доставките от „ Газпром” съумяват да обезпечат доставките за идващия месец в последния миг. Заради това и не могат да изпращат планирана цена, каквото обвързване имат по закон. Въпреки това от сдружението са оптимисти, че газ ще има и няма да има студена зима. Но не се знае на каква цена ще е синьото гориво.

„ Както досега „ Булгаргаз” е осигурявал газ, аз си мисля, че по този начин и за октомври, ноември и декември ще обезпечи от различни източници. Можем да го създадем. Въпросът е, знаете доста добре, че ситуацията с газа е политическо”, сподели изпълнителният шеф на сдружението Людмил Йоцов.

КЕВР насочиха рецензии към управлението на „ Булгаргаз”, че още пролетта, когато стопираха доставките на газ от Русия, не се е реагирало задоволително бързо. „ Считам, че през месец април, в границите на тези 27 дни, позицията на „ Булгаргаз” беше пасивна. От вас разбирам и мисля, че е по този начин, че вие сте очаквали, че на високо държавно равнище ще се контракти в действителност доставките да не бъдат спирани за България, само че аз отново споделям - трябваше да предприемете някакви дейности още при започване на месец април”, укори „ Булгаргаз” ръководителят на КЕВР Иван Иванов. Людмил Йоцов отговори: „ Като знаете характера на доставчика „ Газпром” - ами в полза на истината си мислехме, че това е смешка. „ Булгаргаз” има контракти до края на годината, които са валидни”.

Проблемът с цената може да се задълбочи и при закъснение на интерконектора с Гърция. Възможно е даже при всички изпълнени процедури забавяне да пристигна от Азербайджан. Обсъжданият контракт за дълготрайни доставки на полутечен газ също има доста въпросителни. Оказва се, че газ по него може да стартира да идва най-рано след 5 години.

С коя компания се водят диалози, не стана ясно./Fakti.bg

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР