Интересно ми беше да разбера в каква война участват българските

...
Интересно ми беше да разбера в каква война участват българските
Коментари Харесай

Доц. Катя Михайлова: Интелектуалците участват във война на петициите

„ Интересно ми беше да схвана в каква война вземат участие българските интелектуалци - във войната на петициите или в тази на идете . Оказа се, че не престават да вземат участие във войната на петициите. Вината е групова “. 

Това сподели пред БНР доцент доктор Катя Михайлова от УНСС във връзка научно проучване на тематика „ Интелектуалните елити в историята на три исторически протеста “. Проучването включва 70 групови обществени позиции на интелектуалци в интервала 2005 - 2020 година. 

По думите ѝ у нас има мода на десните интелектуалци, само че се вижда и полето на левите

„ Имаме конфликт сред ляв интелектуален хайлайф и десен интелектуален хайлайф... Всяко едно публично поле, с цел да бъде градивно и потребно на обществото, би трябвало да има доза самостоятелност . Както медийното поле съобщи непринудено автономността си на политическото, по този начин и интелектуалното го прави... Интелектуалците са тези, които дефинират тактиките и визиите, те имат ресурса да дефинират рисковете пред публичното развиване и да конструират тактиката. В днешно време политиците иззеха тази функционалност, а нямат потенциал да извършат това . Политикът работи, интелектуалецът мисли “. 

В предаването „ 12+3 “ доцент Михайлова добави: 

В момента интензивно стартира да става поколението на децата на прехода . Характерното за тях е етикет - учил на Запад, значи е велик/ учил тук, работил в страната си, значи за нищо не става. Това потомство се качва на сцената, само че би трябвало да го направи с поколенческата си отговорност “. 

Интервюто с доц. Катя Михайлова можете да чуете в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР