Интересно е как ще действа новият министър Димитър Илиев, който

...
Интересно е как ще действа новият министър Димитър Илиев, който
Коментари Харесай

Съдът с мощен удар по Руди Гела за автомобилизма

Интересно е по какъв начин ще работи новият министър Димитър Илиев, който има персонален претекст

С решение от 13.06.2023 година Върховният административен съд за следващ път удостовери незаконосъобразните дейности, подхванати от някогашния състезателен министър Радостин Василев, с които той лишава спортната лицензия на Автомобилната федерация на България.

В обширните претекстове на Върховен административен съд по делото личат заключенията, че нито Автомобилната федерация на България, нито обособените спортни клубове, нейни членове, са показали погрешни данни към Министерство на младежта и спорта, което е главния претекст за отнемането на лицензията.

Смущаващи са и констатациите на съда, че министърът на младежта и спорта (Радостин Василев) е позволил значително нарушаване на административно-производствените правила, както и че актът е напълно лишен от законова опора, нарушено е и конституционното право на отбрана.

Също по този начин, съдът установи, че заповедта за лишаване на лиценза е учреден на различен незабележим административен акт. Това е актът, с който предшественика на Радостин Василев - служебният министър Андрей Кузманов наложи невижданата възбрана за прекъсване на активността на Автомобилната федерация на България за период от 6 месеца и с това и на автомобилния спорт у нас. Нещо, което несъмнено съдът анулира, само че доста месеци по-късно. Още тогава се породиха подозрения за „ външна “ интервенция и от страна на настоящия министър на младежта и спорта Димитър Илиев, за което нашата медия е писала. По това време Димитър Илиев е неуспешен лидер на предизборна листа на Продължаваме промяната, в следствие консултант на тогавашния министър председател Кирил Петков, а най-после напусна и поста на заместник-председател на Държавна организация „ Безопасност на придвижването по пътищата “, без да свърши нищо. По това време в Министерство на младежта и спорта е назначен сътрудника на настоящия министър от съща катедра в НСА – Технически и ледени спортове Станислав Кънчев. Същият е повече прочут с това, че воденият от него клуб хокей НСА дължи по това време близо 50 000 лева на комерсиалното сдружение на ММС „ Академика 2011 “ за използването на Зимния замък в София.

Веднага по-късно стартират инспекции на Автомобилната федерация на България. Нарушенията на тези инспекции са установени от Главният инспекторат към Министерски съвет, само че министерството си затваря очите. Последвалите административни актове са извоювани, всички в интерес на Автомобилната федерация на България, какъвто е и случая сега. Може би и тъкмо готовността на Руди Гела за тези непозволени дейности му проправят пътя към Продължаваме промяната?  Мотивите за всичко това може би са, че през април 2019 година, ММС лиши лиценза на Българската федерация по авто спорт /БФАС/, чиито ръководител бе Владимир Илиев – татко на настоящия състезателен министър Димитър Илиев. Всъщност Владимир Илиев загуби властта в автомобилния спорт няколко години по-рано, когато над 70% от клубовете, членове на БФАС, застанаха зад новият ръководител Калоян Станчев. С разнообразни юридически похвати управлението на БФАС продължи да ръководи, само че вкара федерацията в задънена улица, както и забърка редица кавги с интернационалната автомобилна федерация ФИА. Стигна се до там, че БФАС трябваше да връща пари освен на ММС, само че и на ФИА поради нецелесъобразно разходване на средства.

Интересно ще е каква ще е реакцията на управлението на Продължаваме промяната и премиера Николай Денков по тематиката и дали сегашният министър на младежта и спорта министър Димитър Илиев няма още веднъж да опита да овладее ръководената до скоро от татко му автомобилна федерация.

Освен, че сегашният министър има персонален претекст, ще продължи ли да защива в съда, установените основни нарушавания на административно-производствените правила и несъгласия с материално-правни разпореждания на своят предходник Радостин Василев? Ако това се случи ще ни покаже, че двамата са работили и може би не престават да работят в синхрон! 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР