Интересни разкази за пътя към успеха в ИТ технологиите и

...
Интересни разкази за пътя към успеха в ИТ технологиите и
Коментари Харесай

ИТ специалисти разказаха за пътя към успеха на старозагорски ученици

Интересни разкази за пътя към триумфа в ИТ технологиите и препоръки към бъдещите експерти в тази област чуха през днешния ден по време на втората среща под надпис „ ИТ и ТИ “  ученици от шести и седми клас от старозагорските учебни заведения.

„ Една от най-желаните специалности сега е на IT експертите. Всеки може от всякъде да изпълняваш служебните си отговорности и да печелиш пари. Тепърва пред вас ще се откриват още нови благоприятни условия. Живеем в динамично разрастващ се свят. Сега е моментът вие да изберете вашия път, дружно с вашите родители и учители. Надявам се срещата да бъде забавна и потребна, питайте за всичко, което ви интересува “, се обърна към учениците Иванка Сотирова, зам.-кмет обучение, опазване на здравето и обществени действия в Община Стара Загора.

Според Боряна Пейчева, маркетинг експерт в ИТ компания и един от уредниците на събитието концепцията е да се развива ИТ образованието в Стара Загора, както и да се сътвори ИТ общество в Града на липите. По думите и след 10 години 85% от специалностите ще са нови и главната част ще изискват ИТ умения.

Пръв на сцената излезе Красен Георгиев, който има над 17 години опит в софтуерната промишленост, като минава през разнообразни позиции в софтуерни екипи както на български, по този начин и на задгранични компании. В момента работи като CTO в стартъп, разработващ платформа за достъпване на сателитни фотоси. Интересите му са най-вече ориентирани към компании в ранен стадий на развиване, представящи огромен еластичност и капацитет.

Своята житейска история и повода да работи в областта на ИТ технологиите описа и Росица Демирева-Димова, която е Support manager тя управлява екип от 20 експерти в родната Стара Загора като се стреми към непрекъснатото развиване на всеки един от тях.

За забавния път на своя живот описа и Иван Иванов, който работи като Database Developer от две години. Икономист по обучение и след дълго време в бранша, преди 4 години взема решение да се насочи към осведомителните технологии и се преквалифицира. Започва от нулата с редица курсове и академии, с цел да може през днешния ден да бъде част от екипа на най-голямата ИТ компания в Стара Загора. Иван е образец за това, че в никакъв случай не е късно да промениш посоката и се надява да въодушеви освен младежите, само че и други хора с ползи в ИТ.

Сред лекторите беше и Неделчо Стоянов, който работи в областта на осведомителните технологии от 2004 година, като се развива в разнообразни промишлености и компании, в които реализира редица значими ИТ планове и натрупва забележителен опит.

Освен бакалавърска степен по „ Компютърни науки и технологии ” от Нов български университет в София, Неделчо има и някои от най-ценените професионални сертификации в региона на осведомителните технологии.

На сцената се качи и Деница Кулезич. Тя има над 15 години опит в ИТ сферата. В момента работи като R&D управител на екип във една от водещите софтуерни компании в света. По време кариерата си е предходна през най-различни планове и технологии. Основният ѝ опит е като механически експерт и в последната година се пренасочва към мениджмънта.

Срещата мина при извънреден интерес отстрана на учениците. Те задаваха десетки въпроси, даже откакто свършваха присъединяване на сцената, експертите слизаха в залата, с цел да дават отговор на нови въпроси.

Участие в събитието взеха също родители и  преподаватели по информатика и софтуерни предмети.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР