Интересите на ГЕРБ и ДПС са много тясно обвързани. Ако

...
Интересите на ГЕРБ и ДПС са много тясно обвързани. Ако
Коментари Харесай

ДПС и Пеевски: пълна мобилизация за участие във властта


Интересите на ГЕРБ и Движение за права и свободи са доста тясно обвързани. Ако ръководи съдружен кабинет без тяхно присъединяване, те ще понесат мъчителни загуби на ведомства, които раздават запаси и държат контрола върху осведомителните масиви.

За първи път в своята история Движение за права и свободи издига собствен претендент за президент - етнически турчин, освен това и ръководител на Движението - Мустафа Карадайъ. За първи път, защото през 2016 година Движение за права и свободи поддържа претендента за президент Пламен Орешарски, номиниран от предприемчив комитет, и на първия тур за него бяха преброени близо 254 000 бюлетини. На втори те се трансферираха към сегашния държавен глава Румен Радев.

Карадайъ е единственият партиен водач от систематична партия, който ще се състезава за “Дондуков ” 2 на 14 ноември. Това е втората огромна вест от Движение за права и свободи, след тази, че Делян Пеевски, който не беше в листите за последните два Народното събрание, ще води още веднъж листи на Движението - в Благоевград и във Велико Търново. Защо?

Пълна готовност

Позивната и от двете дейности е: “Пълна готовност! ” Обявявайки в неделя номинацията на Карадайъ и на евродепутата Искра Михайлова за вицепрезидент, Юнал Лютфи съобщи: “Минахме стадия да бъдем балансьори, играем съществено да участваме във властта. Без Движение за права и свободи мъчно ще се направи съществено и устойчиво държавно управление “. Но след отрицателния тренд от последните няколко парламентарни вота, включително и за евродепутати, Движение за права и свободи спадна под 300 000 гласа на изборите на 11 юли (292 514). С този най-слаб резултат откогато съществува, Движението не може да претендира нито да е фактор в ръководството, нито да повлияе безапелационно на балотажа за президент - което отново е обвързвано с битката за власт.
Редакцията предлага
Президентските избори са значими за Движение за права и свободи точно в подтекста на реализацията на “пакетна договорка ” за балотажа - и след него. Още преди да разгласят номинациите си за кандидат-президентска двойка, един от зам.-председателите на Движение за права и свободи Халил Летифов съобщи, че на втори тур Движението ще поддържа проф. Анастас Герджиков, зад който е ГЕРБ-СДС. Такъв жест чака ответност, когато стартира въртележката с мандатите за образуване на държавно управление - и ГЕРБ ще може към този момент публично да предложи на партията на Доган.

Интересите на ГЕРБ и Движение за права и свободи в никакъв случай не са били по-силно обвързани, в сравнение с в този момент и Движението играе както за себе си, по този начин и за ГЕРБ. В случай че ръководи съдружно държавно управление без тяхно присъединяване, ще последва загуба на позиции в ресурсоемки ведомства и други, които държат контрола върху осведомителните масиви - Държавен фонд “Земеделие ”, горските предприятия, ДАНС. Но правосъдна промяна и загубата на основен прокурор са, който болшинството от българските жители към този момент демонстрираха, че им е омразен.

И Движение за права и свободи потегля на избори, въоръжено с няколко “оръжия ” - с водач, номиниран за президент, с Делян Пеевски (и ресурса, който носи), и с репликата на Румен Радев:. На този въпрос Движение за права и свободи разчита да засилва гласуването на българските изселници в Турция, които от ден на ден се дезинтересират от този развой. На последните избори през юли бюлетините за партията на Доган от общо 121 секции в Турция наброяваха 26 487, макар визитата при турския президент Ердоган и видео поздрава му за конференцията на Движение за права и свободи. Според деятели на партията очакванията в този момент са за най-малко 50 000 (почти колкото получават от Кърджалийски изборен район), по тази причина и пътуванията до Турция зачестяват.

Номинацията на Карадайъ значи, че Движението ще се бори да си върне формата и да получи най-малко 400 000 гласа. Тази цел не е лесна поради отпътувалите да работят в чужбина български турци. А и заради друга причина - към този момент я няма съвсем военната готовност на електората, която беше запазена марка на Движение за права и свободи. Разочарование от водачите има измежду българските турци и резултатите го демонстрират - за Движение за права и свободи е по-лесно да си обезпечи гласове в затънтени села в Северозапада, където живеят българи и роми, в сравнение с да усили гласовете в крепостта си Кърджали.

" Магнитски " закова Пеевски в България

Сега Делян Пеевски ще се опита да активизира гласове за Движението от Благоевградско - регион, от който се е кандидатирал, и от Велико Търново, където Движение за права и свободи обичайно взема един мандат. При регистрацията на листата в Районната изборна комисия, регионалният ръководителя на Движение за права и свободи във Велико Търново Гюнай Далоолу, съобщи, че по този метод “г-н Пеевски дава явен знак, че се връща в политиката, Движение за права и свободи постоянно стои зад него ”.

Имаше разпродаване на активи, излизане от медии, включително и от издание в Брюксел, и то няколко месеца преди да се появи описът на глобените българи и компании по световния закон “Магнитски ”, в който попада и Пеевски. Но ето, че най-младият олигарх още веднъж е не просто в родината си, а в политиката, където ще влезе през парадния вход - парламентарния. “Вижте ме - няма от какво да се тормозя! ”, е посланието.

Eмилия Милчева

Това ще му обезпечи депутатски имунитет, само че и ще изпере имиджа му пред Брюксел, където Движение за права и свободи води дейна акция в негова отбрана. На поредност от срещи функционери на Движението, включително водачът Карадайъ, се пробват да убедят политическото си семейство от “Обнови Европа ”, че са безпочвени, а “екстериториалното им използване на територията на Европейски Съюз е нарушаване на европейски правилник ”. Така че Пеевски и Движение за права и свободи също са си витално нужни.

Ръководството на Движение за права и свободи го отбрани и поради нови разкрития от интернационалното следствие “Досиетата Пандора ”. По информация на проверяващия уебсайт BIRD, като народен представител в предходни парламенти Пеевски не е заявил офшорни компании, въпреки да е бил задължен. Проверките на ДАНС, антикорупционната комисия и данъчните би трябвало да открият дали не е бил в несъответственост за заемана служба, защото интервалът съответствува и с тези няколко дни, в които оглавяваше ДАНС.

А до момента в който това се случва, Движение за права и свободи и Пеевски ще се борят да вземат участие “сериозно “във властта.

*Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР