Интересен факт: нито един човек не може да произведе дори

...
Интересен факт: нито един човек не може да произведе дори
Коментари Харесай

Колко крехка е съвременната икономика?

Интересен факт: нито един човек не може да създаде даже нещо толкоз просто като един молив. Нещо повече, нужно е доброволното съдействие на доста хора от целия свят, което разрешава основаването на нещо толкоз " обикновено ".

Дървесината в Съединени американски щати се добива в Северна Калифорния и Орегон, графитът се добива в Шри Ланка, боята се създава другаде, дребният месингов пръстен, придържащ гумичката, изисква добива на мед и цинк и смесването им по подобаващ метод, а самата гумичка идва от Индонезия.

Всичко това би трябвало да се транспортира, а по-късно да се обработи в цех, т.е. нужни са горива, камиони, гуми, водачи и кораби, а за самото произвеждане на всеки обособен съставен елемент се употребяват безчет други финансови артикули - въжета, верижни триони, химически препарати, багери и така нататък

Когато Ленърд Рийд написа великото си есе " Аз, моливът " през 1958 година, измежду главните му цели са да покаже, че централното обмисляне е невероятно, само че и че пазарната стопанска система разрешава мирното сливане на стотици, в случай че не и на хиляди хора, множеството от които даже не се познават, за производството на най-прозаичен всекидневен артикул.

То обаче демонстрира на понятен език и нещо друго - какъв брой дълга и комплицирана е структурата на производството в актуалната стопанска система и какъв брой взаимосвързани са другите браншове. Съвсем разговорно казано, когато един бранш кихне, няколко други се разболяват.

Икономиката през днешния ден

В нашето съвремие обстановката е още по-сложна, в сравнение с е била през 1958 година Днес стоките пътуват по-свободно, в сравнение с при започване на Студената война, а технологиите са доста по-напреднали, което значи, че изискват още повече съдействие сред обособените бизнеси, с цел да доближат до крайните консуматори. Икономически казано, структурата на производството е удължена, т.е. нещо минава през доста повече стадии, преди да се трансформира в последна потребителска стока.

Това може да се види при проектирането на автомобил. От момента, в който компанията взема решение да сътвори нов модел, фейслифт или потомство, досега, в който клиентът ѝ може да отиде в шоурума и да го поръча, минават сред две и пет години, според от спънките в процеса и финалните корекции на проблемите, открити в хода на проектирането и тестването (забележете - постоянно има такива, които не се откриват, неслучайно непрекъснато колите се привикват в сервизите за корекции).

Примери от действителността

Ако се разноските по бул. " Витоша " (това не е съвет, защото все още, в който четете публикацията, сходно нещо може да е забранено), ще видите, че обектите там всеобщо не работят. Да си представим какво значи прекъсването на работа на един ресторант.

Служителите му биват освободени или изпратени в неплатен отпуск
Едва 5% от фирмите в България показват, че ще се възползват от мярката 60/40 на държавното управление, тъй че към този момент доста от заведенията за хранене започнаха да освобождават личния състав си. До средата на май секторът ще бъде обзет от пандемията на безработицата, с изключение на от тази от коронавируса;

Спират заплащанията на задълженията
След като няма доходи, един обект не може да покрива заемите си. Дори и посредством мораториум, те въпреки всичко ще би трябвало да бъдат обслужени в миналото, а все още не е доста ясно тъкмо по кое време. Така че удар понася и банковата система, в която неприятните (т.е. необслужваните) заеми стартират да порастват.

Тя понася още един удар, откакто вчерашните чиновници на обектите са изправени пред понижаването на приходите си като безработни през днешния ден, а шансът е, че най-малко някои от тях имат заеми - значително хора изтеглиха ипоки, с цел да си купят жилище през последните години. Дори и те да имат правото да получат мораториум по тях, той значи интервал, в който финансовите институции няма да получават средства, а даже и след приключването на този период не е ясно, че платците ще намерят нова работа и ще стартират да си връщат заемите;

Затруднява се изплащането на наемите
След като обектът няма доходи, защото наложително не работи, той явно не може да заплаща и наеми. Това нанася удар на постъпленията на рентиерите, които от своя страна би трябвало да намалят потреблението си, което визира всички останали браншове на стопанската система и личният им личен състав, в случай че има подобен.

Но с изключение на самото ползване, те имат по-малко средства, с които да изплащат разноски като комунални услуги и налози. Това нанася удар върху постъпленията на фирмите за електро- и водоразпределение, телекомите и така нататък

Коригиране на разноските на обвързваните компании
Повечето бизнеси, които са били контрагенти на ресторанта от бул. " Витоша " или на неговия личен състав, са наранени от прекъсването на работата. Това значи, че техните доходи ще бъдат намалени, което не важи единствено за към този момент описаните снабдители на комунални услуги и банки.

Производителите на храни и питиета ще бъдат ощетени, тъй като търсенето на продуктите им непосредствено се свива. Логистичните компании също ще се изправят пред намаление на търсенето на услугите си. Връщайки се обратно във веригата на производството - земеделците, от които идват главните първични материали, също няма да има на кого да ги продадат, търсенето за тях ще спадне, а дружно с него - и цената им.

Очевидно е, че в случай че човек до неотдавна е бил ангажиран, а от през днешния ден към този момент не е, той ще промени своите привички на ползване, най-малкото тъй като не се знае докога ще остане незает, а с времето компенсациите, изплащани от Националния застрахователен институт, се свиват. Това значи намаляване на търсенето на разнообразни нежизненоважни услуги и артикули, като увеселения, платени телевизионни канали или интернет платформи и така нататък

Фалит на ресторанта
Същността на един бизнес не е да основава претовареност - това е позитивен непряк резултат. Основната му цел е да носи облага на бизнесмена, който го е основал. В последна сметка, с помощта на несигурността към изключителното състояние, е ясно, че хипотетичният ресторант от този образец няма по какъв начин да генерира приходи на създателя си, който рано или късно ще би трябвало да разгласи банкрут.

Дори и да изключим психическите последствия, които води след себе си банкрута на личния бизнес (които въобще не са малки), финансовите последствия от него са обилни - цялото семейство на бизнесмена губи главен приход, а самият той ще се озове на улицата.

Вторични резултати
Изпадането от трудовата мощ води до доста тежки последствия, за които ръководещите, наподобява, въобще не са помислили. Първо, те нанасят психически потрес върху уволнените чиновници. Това се следи даже и те да бъдат пуснати в неплатен отпуск - какъв брой време ще продължи това положение; докога ще стигнат спестяванията ми; по какъв начин ще платя сметките си, в това число и идващите след няколко месеца изравнителни суми за парно, които са непредвидими; какво ще се случи с цените; ще мога ли да заплащам заема си; а да осигуря обикновено бъдеще на фамилията си са измежду въпросите, които безспорно всеки човек в неплатен отпуск си задава сега.

Друг второстепенен резултат е вероятното повишаване на битовата престъпност и домашното принуждение, посягането към изрично нездравословни вещества като опиати, тютюневи произведения и алкохол.

Трети второстепенен резултат е загубата на подготовка. Колкото по-дълго човек не практикува занаята си, толкоз повече спада квалификацията му и това е нещо, потвърдено в стопанската система. Това значи, че безработицата, която сътворяваме през днешния ден и която надали ще е краткосрочна, ще докара до намаление на индустриалните ни благоприятни условия в бъдеще, а това е последното, от което имаме потребност.

Ефекти от прекъсването на световните компании

Дотук разгледахме " просто " един ресторант, само че когато всички представители от няколко бранша са в това положение, резултатите се мултиплицират и се популяризират вълнообразно в цялата стопанска система. Сега да си представим какви са последствията от прекъсването на работа на тръст като Volkswagen или Deimler.

Ефектите от това са световни и засягат производителите и потребителите на всички обитаеми континенти - от фермерите, отглеждащи телета за първокласните кожи в Италия, през петролните компании, захранващи със суровина производителите на пластмасови копчета в Китай, и от производителите на силициев диоксид (който се употребява за стъклата) до производителите на каучук в Латинска Америка и другите компании за гуми в Европа. Да не приказваме за другите тъкани, метали и други първични материали, които също идват от доста разнообразни елементи на света.

Всъщност резултатите от това към този момент се усещат тежко в България, защото у нас има над 100 аутомотив компании, които към този момент нямат поръчки. Спирането на активността им, което не е регулаторно, за разлика от образеца с ресторанта, значи банкрут или трупане на колосални отговорности. Дори и във втория случай обаче е ясно, че чиновниците на тези компании ще бъдат освободени - няма шеф, който може да си разреши да държи неработещ личен състав, без значение колкото алтруистично е надъхан, а доста от аутомотив производствата са трудоемки, т.е. те се правят от хора, а не от машини.

Какво значи това в актуалната рецесия

Днес някои браншове на стопанската система бяха силово, т.е. регулаторно, спрени - те не могат да правят активност. Сред тях са извънредно значимите действия като ресторантьорството (с изключение на доставките), спортните и културни центрове, туризмът и пътуванията. Според страната, в лицето на здравния министър, те са маловажни. Извън недалновидността на бюрократическите постове обаче услугите образуват съвсем 70% от българската стопанска система.

Прави усещане, че мисленето на управляващите и на някои анализатори е следното: с " натискане на бутон " (т.е. законодателно) ще спрем няколко бранша, само че откакто пандемията се успокои още веднъж с натискане на бутон ще ги включим и светът и стопанската система ще се върнат към естественото. Това демонстрира фундаментално недоумение на метода, по който стопанството действа.

За същото приказват и прогнозите на финансовото министерство, съгласно което (към 31.III) стопанската система ще спадне единствено с 3% - като че ли приказваме за прозаична промяна, а не за меланхолия. По-вероятно е през първите две тримесечия да се затвърди положението на криза, със спад през второто сред 10 и 25%, а за цялата година брутният вътрешен артикул да се срине с към или над 10%, което на процедура ни връща години обратно.

Съзидателните процеси в действителната стопанска система лишават време, за разлика от деструктивните. Можеш да заповядаш на бизнеса да спре работа през днешния ден, а той още на следващия ден може да освободи чиновниците си. Но вложенията, ръководството и построяването на колектив (нещо, което също е регулаторно унищожено в някои сфери) изискват време.

Нещо повече, даже и в естествени условия не може да се чака, че министърът на опазването на здравето си на следващия ден ще анулира заповедта си, а вдругиден хората още веднъж ще се втурнат към бранша на услугите. Между t1 (когато бизнесът беше спрян) и t2 (когато той ще може да " отвори порти " ) в стопанската система се случиха необратими явления - към този момент имаме безработни, възлизащи на популацията на един дребен град. При това - единствено в границите на две седмици.

Ситуацията обаче занапред ще се утежнява, тъй като доста сфери търпят удари в обстановката на изключително състояние. Все още сме надалеч от вълната на всеобщи банкрути, всеобщо освобождение и всеобщи необслужвани заеми. Но поради грешките на централните банки и политиците през последните 12 години, тя няма да е просто " вълна ", а ще цунами, доста по-тежко от Голямата криза (която след 5 години несъмнено ще назоваваме просто Рецесията) от 2008 година

Тези неточности се утежняват от регулаторните решения за прекъсване на части от бизнеса през днешния ден. Както демонстрирах, сходно деяние не води до прекратяване на активността " единствено " в някои браншове - то, също вълнообразно, се отразява на цялата стопанска система, а точно стопанската система, а не политиката или опазването на здравето, са сърцето на обществото, тъй като стопанството сме ние: нашият труд, живот, осъществяване на фантазии и спокойно взаимоотношение с други хора.

Част от ограниченията в битката против ковид нанасят удар точно в сърцето на цялата ни социо-икономическа конструкция. При това удар, който е непропорционално по-мощен и дългогодишен, в сравнение с създателите на регулациите са допускали въобще. А спреш ли сърцето, с цел да " предпазиш " ръката, в последна сметка ти унищожаваш целия организъм - това е реалност, който в министерството на опазването на здравето и в изключителният медицински щаб би трябвало да могат да схванат. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР