Интересът сред румънците към електрическите автомобили нараства през последните години,

...
Интересът сред румънците към електрическите автомобили нараства през последните години,
Коментари Харесай

Скоро Румъния ще произведе първия си електрически автомобил

Интересът измежду румънците към електрическите коли нараства през последните години, сочи статистика, показана тази седмица от министъра на околната среда. В страната, в която има два автомобилостроителни завода, обаче към този момент са в очакване и на  идната стъпка: първия напълно електромобил, който ще носи знака " Made in Romania ". По време на посещаване в завода на компанията " Форд Отосан " в град Крайова министърът на околната среда Мирча Фекет заяви във вторник, че там в скоро време ще бъде създаден първият електромобил, като посочи, че това е " изключителна вест за околната среда ".

Той посочи, че през 2016 година в Румъния са купени едвам 39 електрически автомобила, а през 2023 година броят им е повишен на над 11 000.

В Румъния, във фабриката на " Форд ", ще бъде създаден скоро първият електромобил. Това е изключителна вест за околната среда, изключителна вест за качеството на въздуха в Румъния и е изключителна вест, уверен съм, за румънската стопанска система като цяло, акцентира министърът, представен от телевизия Диджи 24.

Той добави, че това значи освен по-чист въздух и по-малко нездравословни субстанции в атмосферата, само че също по този начин и че парите, които Министерството на околната среда и водите и горите дава посредством Програмата за стимулиране на подновяването на националния авто парк (т.нар. стратегия " Рабла " ), ще останат в Румъния. Чрез програмата, която съществува от 2004 година, страната отпуска ваучери, които могат да бъдат употребявани за закупуването на чисто нов автомобил против изваждане от употреба на остарелия.

„ Изключително значимо е тези пари да не отпътуват зад граница. Много пъти, било като финансираме фотоволтаични панели, било като финансираме електрически коли, откриваме, че парите не остават в Румъния, нито даже в Европа “, означи още Фекет.

Министърът наблюдава и еволюцията на броя на електрическите автомобили, купени от румънците през последните години.

През 2016 година в Румъния са купени единствено 39 такива коли. И тези числа непрекъснато нарастваха, през 2020 година стигнахме до над 2400, през 2021 година имахме над 10 000, през 2023 година - над 11 000. През всичките тези години сме финансирали над 38 000 напълно електрически автомобила, уточни министърът. Според него една от главните аргументи румънците да изберат покупката на електрическа кола е фактът, че Министерството на околната среда и водите и горите отпуска такова финансиране.

Плановете на " Форд " да създаде първия електрически автомобил в Румъния са известни от няколко години. През август 2021 година тогавашният министър на стопанската система Клаудиу Нъсуй заяви, че компанията " Форд " ще създаде първия електромобил в Румъния и това ще се случи през 2024 година

" Форд ", а не " Дачия " ще създаде първия изцяло електромобил в Румъния ", заяви тогава профилираното издание АутоПро, като подсети, че това решение идва откакто американският автомобилостроител стартира в края на 2019 година производството в Крайова на първия хибриден автомобил - нов вид на модела " Пума ".

Американската група " Форд " купи през 2007 година мажоритарния пакет акции на автомобилостроителния цех в южния румънски град Крайова, учреден през 1976 година под името " Олтсит " като смесено сдружение сред румънското държавно управление и френската компания " Ситроен ". През 1991 година " Ситроен " се отдръпва и акциите ѝ са изкупени напълно от румънската страна, а името се трансформира на " Аутомобиле Крайова ". Следва малко партньорство с корейския автомобилостроител " Деу " и още веднъж изкупуване на акциите от румънската страна. През лятото на 2022 година фабриката в Крайова беше трансферирана към основаната в Турция компания " Форд Отосан ". Тогава компанията разгласи, че през втората половина 2024 година има намерение да създава първите напълно електрически версии на модела " Куриер " (във разновидностите Транзит и Турнео).

Що се отнася до другата автомобилна компания в Румъния - " Дачия ", тя също съобщи, че има намерение да създава електрически коли във фабриката си в Миовени, Южна Румъния. Това обаче се чака да се случи в много по-далечно бъдеще. През октомври 2022 година Денис Льо Вот, основен изпълнителен шеф на марката " Дачия " в границите на френската група " Рено ", заяви, че четвъртото потомство " Дачия Дъстър ", което ще бъде показано евентуално през 2033 година, ще бъде първият електромобил, създаван в завода в Миовени. 

Сега знаем, че през 2035 година моделите на " Дачия " ще бъдат електрически. Първата оригиналност ще имаме със идващото потомство на " Сандеро ", която ще е електрическа от 2028 година Следващата ще бъде " Дъстър " през 2033 година с четвъртото си потомство, съобщи Льо Вот по време на кръгла маса в Букурещ, оповестява вестник " Зиарул финанчиар ". Той посочи, че електрическият модел на " Сандеро " се чака да бъде създаван във фабриката на " Рено " в Танжер, Мароко. 

През октомври 2020 година " Рено " показа първия си напълно електромобил с марка " Дачия " - моделът " Спринг ", който се създава в град Шъйен, провинция Хубей, в Китай. Две години по-късно, в края на 2022 година, компанията заяви, че е записала над 110 000 поръчки в международен проект, а клиентите в Румъния са достигнали прага от 10 000. Фабриката на " Дачия " в Миовени беше добита от френската група " Рено " през 1999 година посредством покупката на 51 % от акциите. Производството във фабриката стартира още през 1968 година - точно под лиценза на " Рено " - и от нея излизат емблематичните за румънците от комунистическия интервал коли " Дачия 1300 " и " Дачия 1310 ", припомня Българска телеграфна агенция.

И до момента в който чакат от поточната линия на " Форд " да излязат първите електрически автомобили серийно произвеждане, румънците се срещнаха с първия създаден в Румъния първообраз на електромобил - първокласна и ултрамодерна машина, наречена от медиите " Тесла от Клуж ".

През октомври 2023 година първият 100 % електромобил, планиран и създаден в Клуж, излезе по улиците на града, оповестява новинарският уебсайт Обсерваторул. Става дума за първообраз, който към този момент е регистриран в Румънския авто указател и е получил регистрационен номер, с който може да бъде тестван. Според изданието неповторимата машина " Made in Cluj " е с впечатляващ дизайн както на екстериора, по този начин и на интериора, и би коствала към 500 000 евро, в случай че се продаваше.

Вестник " Адевърул " споделя, че предприемачът и създател на една от най-големите IT компании в Румъния Войку Опрян стои зад екипа, създал прототипа. През 2014 година той бил първият гражданин на Клуж, който карал по улиците на града автомобил " Тесла " модел S. Осем години по-късно решил да смени колата, създадена от Илон Мъск, с електрически автомобил, изработен в Румъния. Прототипът, създаден в Клуж, има автономност от 350 километра с едно зареждане и може да доближи оптималната скорост от 140 км/ч. Каросерията е от въглеродно влакно. Освен това автомобилът няма контактен ключ, нито скоростна кутия, а всичко в него се ръководи електронно посредством датчици и тъчскрийн подпора, отбелязва изданието " Капитал ".

След като през май 2022 година беше прегледан в Клуж от тогавашния министър председател Николае Чука, близо две години по-късно, през март 2024 година автомобилът беше показан и в Академията на сухопътните сили в Сибиу в границите на интернационална конференция, обвързвана с новите технологии.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР