Интересът към гуараната като стимулант за мозъчната и физическата дейност

...
Интересът към гуараната като стимулант за мозъчната и физическата дейност
Коментари Харесай

Гуарана топи мазнини, ободрява по-силно и по-трайно от кафето, но и по-здравословно

Интересът към гуараната като стимулант за мозъчната и физическата активност се усилва от ден на ден и то най-много, тъй като към нея има един изключително любопитен факт и той е, че плодовете гуарана съдържат до пет пъти повече кофеин спрямо кафеените зърна. Много от потребните антиоксиданти на кафето се губят при неговото печене, само че гуараната се приема сурова, на прахуляк, във тип на хранителна добавка. И с изключение на, че може да го приемате като съвършеното ободрително средство, изцяло заместващо кафето ви заран (вече изпробвано), ще откриете и други изгоди, поради които това екзотично растение несъмнено си заслужава.

Латинското название на гуарана е Paullinia cupana. Това е пълзящо растение, тип вечнозелен шубрак, който „ населява ” Бразилия и Венецуела, както и дъждовните гори на Амазония. Характеризира се с огромни листа и бели цветове, които образуват скупчвания. Плодовете са дребни, блестящо червени до кафяви и съдържат черни семена. Интересното при тези семена е, че преди да бъдат обелени, типът им прилича човешко око. След рухване на обвивката, семето наподобява на лешник.



Екстрактът от гуарана е открит относително скоро - преди към 50 години и през днешния ден е много известен артикул в съвсем целия свят. Напоследък се ускорява ползата към него и в нашата страна, заради относително естествената цена, мощния му здравословен резултат и като опция на кафето.

Кафе или гуарана?

Гуараната има по-продължителен резултат от кафето. Ако търсим освежаване, което е мощно, само че гладко и трае по-дълго - би трябвало да изберем гуарана. Тя също е по-благоприятна за стомаха - не провокира киселини и стържене на стомаха, както от време на време се случва с кафето. Гуарана има и това преимущество да потиска глада и жаждата, тъй като с изключение на забързващия метаболизма кофеин, тя има и други алкалоиди - теобромин и теофилин.

Състав на гуарана

Семената и екстрактът от растението съдържат умерено до огромно количество кофеин, танини, теобромин и теофилин.

Теоброминът е тип бистър алкалоид, който се намира в какаото и е част от наличието на шоколада. Именно на това вещество приписват пристрастяващото деяние на обичания ни шоколад. Теоброминът има свойството да форсира пулса и да уголемява кръвоносните съдове. Той е изключително потребен и при болести като бронхиалната астма.

Теофилинът също е прочут с използването си при лекуване на бронхиална астма, белодробен емфизем, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ).

За кофеинът надали е належащо да загатваме каквото и да е- в гуараната той е към 3-4%, до момента в който количеството му в кафеените зърна е 1-2%.



Ползи на гуарана

Отличен и дълготраен източник на сила. Дори загрява тялото поради по-бързия метаболизъм.

Неоспорим стимулант за понижаване на физическата и психическата отмалялост

Увеличава издръжливостта при спортни натоварвания

Подходяща при пролетна отмалялост и хронична такава

Потиска апетита и жаждата, само че не оставяйте без течности, в случай че сте приемали гуарана.

Стимулира разграждането на мазнините - съвършено се ползва при диети.

Помага при доста ниско кръвно налягане - съдоразширяващо.

Има мощен успокоителен резултат при нервозен и нервиран корем - гуараната е съвършеният лек при съществуване на стомашни киселини. Тук главно деяние имат танините.

Спомага за лекуването на бронхиална астма.

Пичогонно средство, има диуретичен резултат.

Винаги спазвайте целесъобразната дневна доза. Ефектът на гуараната кара доста хора надали не да се пристрастяват към нея. Тя не трябва да се взима постоянно и в огромни количества. В енергийните питиета доста рядко има същинска гуарана, а по-често - синтетични заместители на дейните субстанции. Не злоупотребявайте с тях, приготвяйте си домашна енергийна напитка. Ако непрекъснато имате потребност от освежаване, помислете къде е същинската причина.

Страничните резултати на това растение са същите, с които ще се сблъскате при свръх приложимост на кофеин. Не се предлага приемът му при бременни и кърмещи дами, както и при лекуване с антидепресанти. Гуарана би могла да утежни глаукома, остеопороза (кофеинът намалява усвояването на калция). Не се предлага редовно прилагане при тревога и паник офанзиви.

Рецепта на топла напитка с гуарана от Planetbio.eu



Съставки:

1 к. ч. кокосово мляко
1 ч. л. гуарана на прахуляк
1 ч. л. сурово какао на прахуляк
1 ч. л. кокосова захар
ванилия по избор

Млякото се загрява в подобаващ съд. Какаото и гуараната се изсипват в него. Затопля се на не доста мощен котлон до цялостно разтваряне на съставките. Подслажда се и се сервира.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР