Интересът към бързите кредити у нас расте и само за

...
Интересът към бързите кредити у нас расте и само за
Коментари Харесай

Раздадените бързи кредити гонят 3 милиарда лева

Интересът към бързите заеми у нас пораства и единствено за година са с 8% повече. Те обаче крият голям брой клопки, а измежду най-новите трикове е такса "Известие ".

Това показаха Богомил Николов от „ Активни консуматори “ и Светослав Димитров от Асоциацията за отговорно небанково кредитиране в студиото на телевизия „ България он ер “.

Според данните на Българска народна банка към септември т.г. раздадените бързи заеми от небанкови сдружения са надхвърлили 2.7 милиарда лв. и заради растежа се чака сумата да трансферира 3 милиарда лв. до март идната година.

"Уловки има и те могат да бъдат най-разнообразни. Има наклонност договорите да стават все по-огромни. Подписваме на доверие десетки страници без да разбираме. Накрая имаме неинформирана договорка ", сподели Николов.

Той е на мнение, че би трябвало да се търси вид, който да опрости информираността преди взимане на сходно решение. По думите му решението не е да се взираме в съответните клаузи.

"То е най-много в приемането на закон за персоналния банкрут, който напълно ще промени разпоредбите. Сега търговецът има интерес да заложи огромни обезщетения при положение, че си просрочен с заема, което лишава длъжника от късмет да излезе от обстановката ", изясни Богомил Николов и акцентира, че би трябвало да внимаваме доста с изискванията за просрочване.

Светослав Димитров от Асоциацията за отговорно небанково кредитиране означи, че на пазара има разнообразни практики, разнообразни компании и хората не ги интересува от кого взимат бързия заем.

"Такса "Известие " е нещо, което потребителят заплаща когато е неизряден. Всички тези огромни такси, неустойки и лихви, се заплащат единствено и само, когато потребителят е неточен ", разясни специалистът.

Потребителите би трябвало да питат каква е сумата, която взимат, какъв брой пари тъкмо ще върнат и какви са таксите, посъветва представителят на АОНК.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР