Интензивен трафик, километрични опашки и хаос на Дунав мост при

...
Интензивен трафик, километрични опашки и хаос на Дунав мост при
Коментари Харесай

Километрични опашки и напрежение: Какви са вариантите да се сложи край на чакането при Дунав мост?

Интензивен трафик, километрични опашки и безпорядък на " Дунав мост " при Русе, макар че от през днешния ден до понеделник е прекратен спешният ремонт на оборудването.

Граничният пункт не може да поеме засиления трафик след войната в Украйна, защото с изключение на леките коли от там минават съвсем всички товари от Западна Европа към Турция и назад. Какви са разновидностите да се постави завършек на тапите по българо-румънската граница?

- Не е обикновено за 15- часов работен ден да не можеш да минеш едни 6-7 км.
- Всичко е батак. Карал съм в Европата, тук напряко е знамение.
- България се е върнала 30 години обратно. Никога няма да се оправим. От нощес съм на опашката.

Това са единствено част от мненията на водачите, преминаващи през граничния пункт " Гюргево "

Половината от живота на Пенчо Харизанов е минал зад кормилото на камиона. Тук работи, тук се храни, тук спи. Работата е тежка, рискована, само че носи пари.

" В месеца работя 22 дни, 2200-2500 лева получавам, само че не ми стигат внуците, децата. Това е, тая година изкарвам и следващата година си отпътувам. Как може да се живее в кабина 2 на 1 мъчно и е горещо, нафта пръскаме за климатика. По пътя имаме газ, някъде в случай че повече време стоим, подготвяме си нещо набързичко. Къпането - имам 3 туби с водица и си вършим рисков душ ", споделя водачът.

Българска национална телевизия: Знаете ли за какво чакате толкоз време на границата?

Пенчо Харизанов: Както споделят турските водачи - " българинът е пакостник ". Те са се договорили – или румънците не работят, или българите. Ние страдаме от това всичкото.

Петър Ганчев от Габрово и довечера няма да се прибере при фамилията си. 15 часа не може да мине границата, с цел да натовари камиона с лепило в Румъния.

" Сигурно ще има неустойки. Аз 11 години карам в тая компания и мисля да се отхвърлям, не може да се продължава. Тези опашки те убиват отвред ".



А опашката продължава да се усилва, шумът от моторите също. 70% от водачите са украинци. Камионите им идват от Турция. Пълни са с генератори, бинтове, пластири. Не схващат щом са пренос за какво би трябвало да чакат на границата.

" Много е горещо в камиона и стоим по спирките, водичка пием и си чакаме реда. Какво да вършим? В Украйна е полесражение, хората не работят като сме във война. Ако и ние с камионите спрем да работим, стопанската система напряко умира, няма да има нито самун, нито вода. Ще чакаме какво да вършим. Натоварено е придвижването, на митницата не съумяват да обработят всички камиони. Може би би трябвало спомагателна промяна, само че не е обикновено това очакване в страна членка на Европейски Съюз ", разяснява Михаил Волвин – Украйна.



На опашката постоянно има напрежение, словесни, а даже и физически конфликти сред водачите. Най-вече поради пререждане с камионите или неправилни маневри.

" Заета е дясната лента за придвижване.. Крие риск от пътно-транспортни катастрофи, защото водачите – слизат, качват се в транспортните средства, и би трябвало да се внимава. Да не приказваме, че в част от секторите позволената скорост е 70-80 км/ч, а тя би трябвало да бъде доста по-ниска и съобразена с тези транспортни средства, които престояват да преминат през Дунав мост. Друг е въпросът, че и местата, където стопират камионите, са се трансформирали в сметища и там могат да се видят какви ли не отпадъци ", разяснява инж. Свилен Костадинов – експерт по превоза, учител в Русенския университет.

Затова всички са на едно мнение по какъв начин да се спасят от безкрайното очакване на Дунав мост.

" На този трафик би трябвало най-малко още 1 мост да има и да се минава ".





От години за втори стоманобетонен мост, който да е построен на 100 метра от остарелия, упорства и Инициативен комитет от Русе, чийто ръководител е пътният инженер и някогашен шеф на Агенцията за поддържане и изследване на плавателния път по Дунав Георги Георгиев. Още повече, че сегашният " Мост на Дружбата ", издигнат за 2 години по заповед на Сталин, е рисков за натоварения трафик.



Има и пропадания на настилката, по тази причина от седмица в българския сектор на моста се асфалтират пропаданията в настилката, което в допълнение затруднява придвижването. Основен ремонт обаче е очакван за октомври. И до момента в който пътните строители се пробват да спасят остарелия мост, потребността от нов е все по-осезаема.



Колкото и да са мостовете над реката обаче, в случай че всички инспекции не се изнесат от граничния пункт, в това число и митническите, трафикът няма да се разтовари. Поне такова беше визията на последния транспортен министър Николай Събев. Теорията и действителността обаче още веднъж се разминаха при срещата му със чиновниците на граничния пункт.

Николай Събев, министър на превоза в оставка:- Просто мислете за вид, който вие да осъществявате този надзор върху акцизите във вътрешността по различен метод. С мобилни бригади.

Митничар - Как ще потвърдим, че е напуснала стоката страната. В момента, в който си заплати, нашата система споделя на другата, че на данъчния склад стоката, която е излязла е напуснала страната.

Николай Събев: Как се вземат решение нещата в естествените страни? Каква е тяхната процедура?

Митничар: Аз персонално съм ходил на интернационална среща на времето в Брюксел. Полша бяха доста сюрпризирани, че вършим подобен надзор, тъй като при тях е огромен проблем.



Николай Събев, министър на превоза - Ама аз в този момент пристигам от Полша. Те нямат подобен проблем.

Митничар - Не знам с кого сте говорили.

Николай Събев, министър на превоза: Говорих с министерството на превоза.

Митничар: Аз споделям каквото зная: Тези опашки не са поради нас, нито са поради " Гранична полиция ".

И до момента в който рзличните държавни управления умуват кой е най-удачният вид за облекчаването на трафика, жителите на прилежащите обитаеми места Мартен и Сандрово, както и служащите от Индустриалната зона обмислят по кое време да е следващият им митинг. Всеки ден те остават блокирани измежду камионите и губят часове, с цел да стигнат до домовете и работните си места.



" Другият вид да се минава през Дунав с лодки. Според мен страната би трябвало да вземе някакво решение, само че това ние го приказваме непрекъснато и казусът вместо да се взема решение, той се задълбочава. Особено с войната, всички знаят, че целият този натоварен поток на тежкотоварни коли ще мине през нашата граница, никакви дейности не са взети. Не съм аз индивидът, който би трябвало да каже какво би трябвало да се направи. Има хора, които получават в пъти по-голяма заплата от мен. Те би трябвало да го вземат това вярно и съответно решение, тъй като този геноцид над нашето обитаемо място би трябвало да спре. Да ни дадат таксата от " Дунав мост " и ние ще си намерим различно решение и по какъв начин да се оправим с казуса ", съобщи Димо Тонев – кмет на Мартен.

А таксата не е по никакъв начин дребна. Само предходната година в държавната хазна са постъпили 37,5 милиона лв., събрани от водачите, с цел да преминат моста. От Агенция " Митници " регистрират, че граничният пункт е с най-големи доходи за страната.

Автор: Даниела Димитрова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР