Intel, TSMC и Micron са все по-предпазливи на фона на

...
Intel, TSMC и Micron са все по-предпазливи на фона на
Коментари Харесай

Десетте най-големи производители на чипове ще намалят инвестициите си със 16% до края на годината

Intel, TSMC и Micron са все по-предпазливи на фона на забавянето на китайската стопанска система

Емил Василев преди 23 секунди 2 Сподели

Най-четени

IT НовиниДаниел Десподов - 16:41 | 18.08.2023

Топлинният показател в Иран доближи 80°C, районът може да стане неприспособим за живеене

АвтомобилиИван Давидов - 0:45 | 18.08.2023

Тойота е в дълбока илюзия във връзка с ръчната скоростна кутия

КосмосЕмил Василев - 15:31 | 21.08.2023

Китайска галактическа компания изстреля WonderJourney – нов тип сателит с „ мозък, задвижван от изкуствен интелект “

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

В края на предходната година десетте най-големи производители на чипове вложиха цели 146,1 милиарда $ в разширение и модернизиране на своите уреди, което единствено по себе си е рекордно висока стойност. През тази година сумата ще намалее със 16% до 122 милиарда $, за първи път от 2019 година насам и е оптималната за предходните 10 години. 6 от 10 компании са подготвени да понижат финансовите си разноски.

Според Nikkei Asian Review производителите на процесори ще понижат финансовите си разноски с 14% през тази година, а производителите наизуст – с 44%. Сред тези, които са подготвени да понижат финансовите си разноски са Intel, GlobalFoundries, Micron Technology, TSMC, SK hynix и взаимното дружество на Western Digital и Kioxia Holdings. От една страна, намаляването на капиталовите стратегии беше улеснено от дейните вложения в разширението на индустриалните линии през годините на пандемията от COVID-19, тъй че основаният резултат на висока база в този момент излага динамичността на финансовите разноски в не толкоз удобна светлина.

От друга страна, на китайският пазар, който е най-големият за доста от доставчиците на чипове търсенето се възвръща прекомерно постепенно, с цел да се запазят финансовите разноски на миналогодишните равнища. Независимата консултантска компания Omdia съобщи, че в някои сегменти на пазара има пренасищане с полупроводникови съставни елементи, изключително тези, които се създават при литографски стандарти от 10 до 14 nm. Samsung Electronics, UMC, Infineon Technologies и STMicroelectronics са измежду тези, които не желаят да понижат финансовите си разноски измежду десетте най-големи производители на чипове. Европейските производители, измежду които са и последните две компании са заинтригувани от увеличение на „ софтуерния суверенитет “ на района и това може да изясни желанието им да запазят финансовите разноски на настоящето равнище или даже да ги усилят.

Според Omdia към края на юни деветте компании от листата са нараснали цената на запасите си с 10% до 88,9 милиарда $ на годишна база, а по отношение на първата половина на 2020 година те са се нараснали със 70%. Производителите наизуст ще съкратят най-силно капиталовите си стратегии, макар че Samsung към момента не е подготвена да предприеме такива стъпки. Micron ще понижи производството наизуст с 30% до август 2024 година и ще редуцира финансовите разноски с 40%. SK hynix ще понижи финансовите разноски с повече от половината през тази година и ще понижи индустриалните размери с най-малко 10%. Цените на DRAM и NAND паметта спаднаха с над 40% през август, основно заради свръхпроизводството. Според японски анализатори търсенето и цените на чиповете памет ще се върнат към напредък едвам през идната година.

В допълнение към системите с изкуствен интелект, търсенето на чипове за електрически транспортни средства и бордови системи за дейна помощ на лидера ще подтиква растежа на пазара на полупроводникови съставни елементи в дълготраен проект. Понастоящем единствено 10% от търсенето на международния пазар на чипове е за автомобилни съставни елементи. Според представители на Omdia, до 2025 година потенциалът на главния пазар ще се усили с 50% до 83 милиарда $. Statista предвижда, че търсенето на чипове за системи с изкуствен интелект ще се утрои до 2025 година спрямо предишното, а до 2030 година ще нарасне 13 пъти. Много от фирмите, които към момента не са подготвени да разширят индустриалния си потенциал, построяват авансово нови мощности, изчаквайки подобаващия миг, с цел да стартират да сглобяват съоръжение.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР