Intel ще инвестира до 4,6 млрд. долара в ново съоръжение

...
Intel ще инвестира до 4,6 млрд. долара в ново съоръжение
Коментари Харесай

Intel инвестира $4,6 млрд. в завод за чипове в Полша

Intel ще влага до 4,6 милиарда $ в ново оборудване за сглобяване и тестване на полупроводници покрай Вроцлав, Полша, като част от многомилиардна капиталова акция в Европа за създаване на потенциал за чипове, оповестиха от компанията в петък, представени от Reuters.    Миналата година американският производител на чипове разгласи проектите си да построи огромен индустриален комплекс в Германия, както и уреди в Ирландия и Франция, защото се стреми да се възползва от облекчените правила за финансиране и дотациите на Европейската комисия. Те са част от ограниченията, които Европейски Съюз вкара, с цел да понижи зависимостта си от доставките от Съединени американски щати и Азия.    В предприятието в Полша ще работят 2000 служащи и ще бъдат основани няколко хиляди спомагателни работни места по време на строителната фаза и наемането на личен състав от снабдители, се споделя в изказването на компанията.   

Няколко страни се борят да накарат Intel да влага в техните райони. Германия даже към този момент има удостоверение за ангажимент, само че сега се водят договаряния за размера на дотациите, които страната може да отпусне.  
В четвъртък вестник Handelsblatt оповестява, че немското държавно управление и Intel са покрай съглашение за дотации на стойност 9,9 милиарда евро, което е доста повече от авансово контрактуваните 6,8 млрд.    Размерът на възможната дотация, препоръчана на Intel от Полша, към момента остава загадка, само че проектирането и планирането на оборудването ще стартират неотложно, даже преди да е получено утвърждение от Европейската комисия.    Матеуш Моравецки, министър-председател на Полша, назовава фабриката на Intel " най-голямата инвестиция на зелено в историята на Полша ". Компанията, която е в страната от 30 години и има 4000 чиновници, на собствен ред показва, че е избрала Полша поради инфраструктурата, наличните гении и близостта на местоположението до планувания цех в Германия.   

Очаква оборудването да проработи до 2027 г. 
Под управлението на новия си основен изпълнителен шеф Пат Гелсинджър Intel влага милиарди в построяването на фабрики на три континента, с цел да възвърне господстващото си състояние в производството на чипове и да се конкурира по-добре с други колоси като AMD, Nvidia и Samsung. Компанията също по този начин възнамерява да влага до 100 милиарда $ в построяването на евентуално най-големия комплекс за произвеждане на чипове в света в американския щат Охайо.     
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР