Intel не само проектира, но и произвежда собствени полупроводникови продукти(снимка:

...
Intel не само проектира, но и произвежда собствени полупроводникови продукти(снимка:
Коментари Харесай

Intel търпи големи загуби от нов бизнес


Intel освен проектира, само че и създава лични полупроводникови артикули
(снимка: Intel)

Оперативната загуба на подразделението Intel Foundry, което е профилирано в даване на услуги за договорно произвеждане на чипове , възлиза на съвсем 7 милиарда $ за 2023 година, при доходи от 18,9 милиарда $. Това сочат документи, които американската корпорация е предоставила на Комисията по скъпи бумаги и тържища на Съединени американски щати (SEC).

Загубите на Intel от този нов бизнес нарастват, а продажбите спадат: през 2022 година компанията е на алено с 5,2 милиарда $, до момента в който приходите ѝ възлизат на 25,7 милиарда $.

За първи път Intel разгласи финансовото положение на своя бизнес за произвеждане на чипове по контракт. Компанията се разграничава от доста съперници по това, че освен проектира, само че и създава свои лични полупроводникови артикули.
още по темата
Други огромни производители на чипове, в това число AMD и Nvidia, просто създават свои лични чипове, които се създават в оборудванията на договорни производители като TSMC.

Изпълнителният шеф Пат Гелсингър разяснява, че утежняването на финансовите резултати на подразделението Intel Foundry е обвързвано с несполучливи управнически решения. Той уточни отхвърли да се употребяват фотолитографски машини с рисково ултравиолетово излъчване (EUV) на холандската компания ASML. Въпреки че това съоръжение е по-скъпо, то е по-рентабилно от по-старото съоръжение, означи шефът на Intel.

До април 2024 година Intel има поръчки от „ трети страни ”-разработчици на чипове на обща стойност 15 милиарда $. Само технологията Intel 18A е осигурила пет огромни клиенти за корпорацията, а нови се появяват по-бързо от предстоящото, сподели Гелсингър, без да разкрива имената на клиентите.

Според неговите прогнози, бизнесът на Intel с договорно произвеждане на чипове може да претърпи най-голямата си оперативна загуба през 2024 година Той чака подразделението Intel Foundry да стане рентабилно до 2027 година

Предварителните оценки на IDC сочат, че световният пазар за договорно произвеждане на чипове през 2023 година е намалял с 6,5% след растеж от 27,9% през 2022 година Анализаторите показват TSMC, Samsung Foundry, UMC, GlobalFoundries, SMIC, HHGrace, PSMC, VIS, Tower и Nexchi като водачи на пазара.

Според изследователската организация DigiTimes Research, световните разноски за услуги за произвеждане на чипове по контракт са намалели с повече от 10% през 2023 година, откакто записаха растеж от 30% през 2022 година (до 140 милиарда долара).
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР