Интеграцията на България и Сърбия към общи енергийни пазари са

...
Интеграцията на България и Сърбия към общи енергийни пазари са
Коментари Харесай

Очаква се газовата връзка България-Сърбия да насърчи диверсификацията на доставките

Интеграцията на България и Сърбия към общи енергийни пазари са разискали министърът на енергетиката Александър Николов и вицепремиерът на Сърбия и министър на минното дело и енергетиката проф. доктор Зорана Михайлович. В Белград те са разговаряли и за вероятностите пред двустранното съдействие в бранша.

По този метод Западните Балкани биха били по-видими през призмата на общия енергиен пазар на Еворейския съюз. Разбира се, тази тематика е извънредно значима за българската енергетика, тъй като тя балансира целия район.

Отбелязана е и нуждата от обезпечаване на резистентност и сигурност на системата в подтекста на интернационалното повишаване на цените на енергоносителите и възможна заплаха от нарушение редовността на интернационалните доставки. Подчертано е, че ще е добре в средносрочен проект да се създаде общ метод за спешни проекти и ограничение на отрицателните резултати при настъпване на опасности. В региона на промяна и декарбонизация са били набелязани и благоприятни условия за общи планове за ВЕИ.

Министър Николов бе част от българската делегация за формалното посещаване на премиера Кирил Петков в западната съседка. При диалозите сръбският президент Александър Вучич, министър председателят Ана Бърнабич  и вицепремиерът Зорана Михайлович са изразили подготвеност да дават капиталово желание при вероятно пускане на план за нови нуклеарни мощности.

Доказателство за положителните двустранни връзки в енергетиката е напредъкът по построяването на междусистемната газова връзка България-Сърбия, която се чака да бъде приключена до октомври идната година. Очаква се тя да разшири опциите за по-активно наличие на двете страни на европейския газов пазар и ще насърчи диверсификацията на доставките през Южния газов кулоар.  

България поддържа Сърбия в договарянията й с Европейски Съюз по глави " Енергетика " и " Трансевропейски мрежи “ и приветства напъните й за разширение на електропреносната мрежа и газовата инфраструктура в района. Двете страни също така са част от Групата за енергийната съгласуваност на Централна и Югоизточна Европа (CESEC). Сътрудничеството тук е концентрирано върху по-добрата интеграция на пазарите на природен газ и електрическа енергия в Централна и Югоизточна Европа.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР