Инсценираните видеоклипове подхранват религиозна омраза и женомразство в Индия

...
Във видеоклип, споделен и гледан от милиони хора в Индия,
Коментари Харесай

Във видеоклип, споделен и гледан от милиони хора в Индия, се вижда как мъж напада човек, който носи черно бурка и държи дете. След това той насила сваля бурката, за да разкрие мъж.

Съобщението, придружаващо клипа, предупреждава на хинди, че хората трябва да „внимават“ за престъпниците, които използват бурка – воал, използван от мюсюлманските жени по света - за маскиране и "отвличане на деца".

Видеоклипът, публикуван в YouTube по-рано тази година, е гледан повече от 29 милиона пъти, преди да бъде изтрит.

Но не показваше реални събития. Това беше драматизация - представление по сценарий с актьори-аматьори.

Видеоклипове по сценарий, очевидно създадени за забавление, все повече се споделят в социалните медии като истински събития в Индия. Често видеоклиповете са придружени от неверни твърдения, които разпалват религиозна омраза и женомразство.

Индия стана свидетел на нарастващо напрежение сред религиозните общности, особено между индуисти и мюсюлмани, откакто хиндуистката националистическа партия Bharatiya Janata (BJP) на премиера Нарендра Моди дойде на власт през Май 2014 г. Много от фалшивите разкази, които са насочени към тези общности, също насърчават моралната полиция срещу жените.

Тази тенденция на драматизирани видеоклипове е достигнала множество индийски езици, включително хинди, тамилски, малаяламски, гуджарати, маратхи и телугу. Понякога местните медии също бъркат инсценирани видеоклипове с новини.

Много от инсценираните видеоклипове показват хора, носещи бурки, за да отвличат деца. Това може да има последствия в реалния живот - през последните няколко години властите в много индийски щати трябваше да издават предупреждения срещу фалшиви новини, след като няколко души бяха нападнати от тълпи, смятащи ги за похитители.

Защо тези видеоклипове са опасни?

Тези драматизираните видеоклипове са придружени от тактики за дезинформация, които могат да объркат зрителите в социалните медии. Някои имат отказ от отговорност, но може да са скрити в средата или края на видеоклиповете.

Повечето пъти текстът е на английски, който не винаги се разбира от зрителите.

Според проверка на фактите от Alt News, оригиналният клип на мъжа, носещ бурка - който по-късно беше изтрит от неговия създател - всъщност имаше отказ от отговорност, в който се посочва, че е "художествена измислица". Но се виждаше само за секунда.

Други създатели добавят шаблони за видеонаблюдение, за да направят видеоклиповете да изглеждат по-реалистични.

Едно такова видео, което стана вирусно през декември 2021 г., беше споделено заедно с твърдения без доказателства на много езици, че мъже мюсюлмани се опитват да опиянят индуски момичета, като им добавят храна .

В секцията за коментари под видеото много потребители изглежда вярват, че е вярно, правейки ислямофобски забележки. „Пазете се от любовния джихад“, коментира потребител.

„Любовен джихад“ се отнася до теория на конспирацията, която твърди, че мюсюлманските мъже ухажват хиндуистки жени, за да ги превърнат в Ислям.

„Изгубено бебе“ в битка за любов и религияИндийският закон, заплашващ междурелигиозната любов

Повечето видеоклипове, направени от базирания в Хайдерабад създател Venkat Seepana, съдържат знак за запис и времеви печат като клипове за видеонаблюдение. Каналът му в YouTube има над 1,2 милиона абонати и повече от 400 видеоклипа.

Един клип изобразява шивач, който се държи лошо с жена. То беше споделено многократно в Twitter и Facebook с твърдения, че показва как мюсюлманин се отнася малтретиращо жена индуистка: „Помолени са сестрите и дъщерите индуски да не ходят в магазините на мюсюлманите, те са хора с лош манталитет.“

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР