Институтът за пазарна икономика публикува доклад, анализиращ ефектите за икономиката

...
Институтът за пазарна икономика публикува доклад, анализиращ ефектите за икономиката
Коментари Харесай

Какво ще се случи с икономиката на България при влизане в еврозоната? Анализ на ИПИ

Институтът за пазарна стопанска система разгласява отчет, анализиращ резултатите за стопанската система на България от присъединение към ERM II и еврозоната.
 Шефът на Walltopia се разгласи против влизането ни в еврозоната  Отлагаме влизането в чакалнята на еврозоната до една година  Станишев упорства България да има народен проект за влизането ни в Еврозоната
Той е изготвен с финансовата поддръжка на българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП г- жа Ева Майдел.

Публикуваме резюмето с незначителни съкращения.

Заглавието е на редакцията.

Страхът от инфлация след приемане на еврото е широкоразпространен, само че не и състоятелен. Различни проучвания на ЕЦБ, Европейска комисия и други демонстрират, че в част от включилите се страни не се регистрира увеличена инфлация от приемането на еврото. В страните, където може да се приказва за инфлационен резултат, той е най-малък и не надвишава 0,3 процентни пункта. Т.е. даже и в най-лошия случай инфлацията в резултат на прехода към евро е доста под един %.

Притесненията за закъснение на растежа или за разхлабване на фискалната дисциплинираност също не са оправдани. Сравнението сред страните от Централна и Източна Европа, които са влезнали в еврозоната, и тези, които не са демонстрира, че няма отрицателен резултат върху растежа на стопанската система от влизането в еврозоната. Например през 2017 година петте страни от района, влезнали в еврозоната, форсират растежа си и доближават междинен ритъм от близо 5%, до момента в който Полша, Чехия и Унгария порастват с към 4%. Показателен е образецът на Словакия, която е в еврозоната, и прилежаща Чехия, която не е. Словакия превъзхожда Чехия по ритъм на стопански напредък през интервала на участие в ERM II и през интервала на участие в еврозоната.

Що се отнася до бюджетната дисциплинираност, постоянно се дава за образец Гърция като страна, която е влезнала в еврозоната в положително положение, а след това се е влошила. Всъщност икономическата история на Гърция демонстрира, че страната в никакъв случай не е била в положително фискално положение, а постоянно е била измежду „ водачите “ по най-голям дълг и недостиг – и преди, и след участието. България, за разлика от Гърция, в последните две десетилетия постоянно е имала дисциплинирана фискална политика. Всъщност страната ни е номер едно в целия Европейски Съюз от позиция на общ спад на държавния дълг сред 1997 година и 2016 година Икономиката на България може единствено да завоюва от присъединение към еврозоната, като позитивите са както краткосрочни, по този начин и дълготрайни. Положителните резултати за стопанската система ще стартират да се усещат още сега, в който публично стартира процеса на присъединение към зоната на общата валута.

Например покачването на суверенния кредитен рейтинг в множеството страни се следи още с приемането на страната в чакалнята на еврозоната, ERM II. Ново повишаване на рейтинга нормално следва и при формалното приемане на еврото.

За България S&P’s наскоро разгласи категорично, че влизането в ERM II ще бъде фактор за повишение на рейтинга на страната. Вдигането му ще докара и до по-ниски лихви, по-лесен достъп до финансиране и повече вложения.

Подготовката на България за влизане в ERM II и еврозоната ще и даде подтик за промени. Самото влизане в ERM II най-вероятно ще е обвързвано с вдишване на задължения за структурни промени, които да подсигуряват „ висока степен на устойчива конвергенция “, както изисква член 140 от Договора за действието на Европейския съюз. Очакваният позитивен резултат може да се съпостави с подготовката за участие в Европейски Съюз – десетилетието от 1997 до 2007 година беше най-хубавото от позиция на стопански напредък в цялата история на страната точно поради бързите и огромни промени и напредването на договарянията. Близо 95% от директните задгранични вложения влязоха в България, откакто страната получи покана за започване на договаряния през 1999 година Подобен позитивен резултат можем да чакаме и от процеса на подготовка за участие в ERM II и еврозоната.

Продължава на стр. 2

Страница на публикацията: 0102
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР