Институтът по пътна безопасност не открива сериозен проблем в дрогираните

...
Институтът по пътна безопасност не открива сериозен проблем в дрогираните
Коментари Харесай

Институтът по пътна безопасност не вижда проблем в дрогираните шофьори

Институтът по пътна сигурност не открива сериозен проблем в дрогираните водачи. Това сочи разбор на починалите при произшествия за последните 3 години и половина.

Според данните в интервала 2020 година – 06.2023 година са починали общо 7 души при тежки ПТП заради главно нарушаване ръководство на МПС след приложимост на наркотични субстанции или техни аналози. Общо починалите от тежки ПТП в проучвания интервал са 1836 души, а починалите в катастрофи, при които са взели участие водачи използвали опиати, са 0,4% от всички случаи.

Данните предоставени от Министерство на вътрешните работи и оценени от Института за пътна сигурност демонстрират, че от 2020 година до през днешния ден няма установено нарастване на тежките ПТП със починали в резултат на използването на опиати.

При тежки ПТП заради главно нарушаване ръководство на МПС след приложимост алкохол са починали общо 17 души за три години и половина или приблизително по 5 души годишно умират при този тип катастрофи. Това прави 0,9% от всички починали при ПТП.

В интервала 2020 година - 06.2023 година са починали 330 пешеходци. Това съставлява 18% от всички починали в проучвания интервал или приблизително по 94 души умират годишно като пешеходци. Относителната тежест на починалите пешеходци е повече от 17 пъти по отношение на починалите след приложимост на алкохол и опиати.

През последните няколко месеца станахме очевидци на изборно и неточно показване на информацията, касаеща пътнотранспортния травматизъм. Видно от предоставените ни данни от Министерство на вътрешните работи през последните 3 години и половина не се установи нарастване при тежките ПТП с присъединяване на водачи използвали алкохол и опиати. Относителната тежест към всички починали от ПТП е най-малка по отношение на всички останали аргументи за настъпване на тежки катастрофи със починали. Липсата на правилни данни, въз основа на които да се изготви неутрален разбор, е главната причина няколко депутати и представители на българското държавно управление да основат подправена действителност за положението на пътнотранспортния травматизъм. Погрешно се измества фокусът от неефективното ръководство на риска от ПТП към държанието на водачите на МПС. Поради неведение или други аргументи се подхващат законодателни промени, без да са посочени резултатите от тях и по какъв начин ще влияят върху цялостното положение на сигурността на придвижването в България. Правителството на Николай Денков е следващото държавно управление, което отхвърля да извърши структурни и организационни промени в системата за ръководство на пътната сигурност.

Анализ на Института за пътна сигурност демонстрира съществуването на основни дефицити при взимането на управнически решения при доставянето на безвредна транспортна система. Все още не е призната методология за оценка на риска от настъпване на ПТП, въз основа на която да се подхващат промени, в това число и законодателни. По този метод обособени политици се упражняват върху ЗДвП и Наказателен кодекс, като в съответния случай просто го изнасилват.
Експертите на ИПБ предизвестяват министър-председателя, че подхванатите ограничения няма да влияят върху общия пътнотранспортен травматизъм нито в кратковременен, нито дълготраен интервал.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР