Институтът по микробиология към БАН ще може да предложи прототип

...
Институтът по микробиология към БАН ще може да предложи прототип
Коментари Харесай

Българската ваксина ще е готова до края на годината, ще дава имунитет и срещу други коронавируси |

Институтът по микробиология към Българска академия на науките ще може да предложи първообраз на ваксина до края на годината.

Това заяви шефът му доцент Пенка Петрова по бТВ. За да пристъпим към клинични изпитвания първо върху мишки и след това на хора, ще би трябвало да се включи и страната, тъй като нямаме предвидени средства за клинични тествания, уточни тя. 

По думите й бг имунизацията цели, откакто бъде сложена, да може да резервира имунитета на хората и върху последващи коронавирусни инфекции. Тя е протеинова ваксина, ориентирана към консервативни региони на вируса, основана е на нова концепция, изясни доцент Петрова. 

Надяваме се, че България желае да влага в такива високи технологии, защото у нас има компании, които създават ваксини и ги изнасят. Например нашата БЦЖ ваксина се създава и се изнася в 140 страни по света, разяснява доцент Петрова. Според нея, в случай че човек е прекарал ковид без тежки затруднения, е потвърдено, че има имунитет за три месеца сигурно. Може би и за шест, само че това е в интервал на разбор сега, уточни тя. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР