Инсталацията за изгаряне на гориво от отпадъци, която Солвей соди

...
Инсталацията за изгаряне на гориво от отпадъци, която Солвей соди
Коментари Харесай

Добринка Иванова: Хората в Девня и цяла Варненска област искат да дишат чист въздух

Инсталацията за изгаряне на гориво от боклуци, която Солвей соди  възнамерява да построи в региона на Девня се намира напълно покрай квартал " Повеляново “ и живущите в региона не биха желали да се трови още повече въздухът, който дишат. Това съобщи Добринка Иванова от Изправи се.Бг, във връзка днешната среща с Областния шеф на Варна Марио Смърков, по отношение на капиталовото желание на компанията, съобщи кореспондент на Агенция " Фокус “. Иванова уточни, че колкото и да е съвременна инсталацията, въпреки всичко в нея ще се изгарят боклуци.

" Цяла Девня ще бъде затрупана с боклуци, това нещо ще повлияе и на Варна. Именно по тази причина настояваме и за среща с Областния шеф, тъй като това не е обикновено. Живеем в 21 век, хора сме и желаеме да дишаме чист въздух. Не желаем сходни съоръжения да бъдат изграждани в съседство до жилищни квартали “, безапелационна бе Добринка Иванова. Тя уточни, че и сега има няколко съоръжения, които горят боклуци, една от които е на " Девня цимент “, втората апаратура, вид инсинератор е за горене на медицински боклуци.

" Вече е построен и втори инсинератор, който обаче занапред си чака разрешителното за изгаряне на боклуци. Този втори инсинератор, за него няма никакъв Оценка на въздействието върху околната среда. От 2020 година компанията, която обслужва първия инсинератор, дружно с дъщерна компания, са решили да изградят, посредством капиталови планове за монтаж на софтуерно съоръжение – второ такова оборудване, под носа на цяла Варненска област “, каегорична  бе Иванова. Според нея, би трябвало всекидневно да има станция, която да мери замърсяването, с цел да знаят хората в Девня, какво действително дишат.

Наскоро от Солвей Соди, посредством дъщерната си новосъздадена компания Девня Енерджи , внесе писмо за капиталово желание в Регионална инспекция за опазване на околната среда - Варна за създаване на  апаратура за произвеждане на пара, която която ще употребява различни горива в завода за калцинирана сода в Девня. Съоръжението ще замести сегашната апаратура за пара, която употребява вносни твърди горива. Този план е следващата стъпка в устойчивото развиване на завода за калцинирана сода, както и една от най-големите индустриални вложения в България за последните 20 години.

От компанията показват, че инвестицията ще способства за забележителното понижаване на излъчванията от въглероден диоксид на завода, както и ще дава отговор на най-строгите европейски стандарти за непорочност на въздуха. Съществуват към 500 образеца за сходни съоръжения в Европа, ситуирани в непосредствена непосредственост или в самите обитаеми места, употребявани както за отопление, по този начин и за индустриални потребности. Новото оборудване ще бъде построено в сходство с най-хубавите налични технологии и ще употребява технологията SOLVAir® - система за филтриране на димни газове, която е патентована от група Солвей и очиства 99% от замърсителите във въздуха.

 

Областният шеф на Варна Марио Смърков разяснява, че през днешния ден тематиката ще бъде разисквана в елементи с представители на ИК " Девня диша “, с цел да се откри най-удачното и за двете страни решение.

 

Десислава ВАСИЛЕВА

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР