Инспекторите от Главна инспекция по труда не са заварили малолетни

...
Инспекторите от Главна инспекция по труда не са заварили малолетни
Коментари Харесай

Едва вчера инспектори заварили работници, които да редят плочки по Цар Борис III“

Инспекторите от Главна ревизия по труда не са заварили малолетни деца, ангажирани в ремонта на столичния бул. " Цар Борис III ", откакто са се самосезирали по обява в обществените мрежи от уикенда.

От понеделник (28.08.2023 г.) контролните органи на Агенцията са направили многократни изненадващи инспекции до определяне на служащите , директно ангажирани с полагането на паветата.

Едва през вчерашния ден (30.08.2023 г.), при следващите инспекции, осъществени от четири екипа на Инспекцията по труда, на обекта са били открити служащи, които поставят тротоарни настилки, измежду тях е и бил в това число и бащата на детето . Деца на обекта не е имало, само че и от Инспекцията по труда прецизират, че неглижиране осъществяването на родителските отговорности е отвън материалната подготвеност на Агенцията . Установените по време на инспекциите обстоятелства и условия в тази тенденция са предоставени на органите за протекция на детето за предприемане на ограничения по подготвеност.
 С полиция ДАЗД търси кое е детето, мъкнало плочки при ремонт в София
С полиция ДАЗД търси кое е детето, мъкнало плочки при ремонт в София

ДАЗД е затруднена, защото няма съответни данни за детето във видеото

Инспекторите от ГИТ да открили обаче други нарушавания - служащите са без персонални защитни средства, трима от тях са били е без подписани трудови контракти.  Санкцията за служащ без трудов контракт от 1500 лева до 15 000 лева за всеки обособен случай. Работодателят губи и право да взе участие в публични поръчки за период от три години от датата на влизане в действие на наказателното разпореждане.

Поради огромния размер от компании , извършващи строително-монтажни действия на обекта, инспекциите не престават.

От Инспекцията по труда прецизират и че в България детският труд е неразрешен до 16 години - възрастта, до която съгласно Конституцията е наложително образованието. Ненавършилите 18 години могат да бъдат назначавани на работа единствено след позволение от Агенцията. Не се показва дали при тях от съответната компания има подадени такива заявки и надлежно, издадени такива позволения.

Наемането на малолетни без позволение е квалифицирано като закононарушение и се преследва по Наказателния кодекс, заради което при определяне на такива нарушавания се уведомява Прокуратурата.

От ГИТ показват обаче и че п ускането на информацията в обществените мрежи преди да бъдат известени контролните органи, препятства инспекторите , защото подкрепя работодателя да скрие незаконното действие и когато инспекторите отидат на място към този момент сигурно малолетни няма. Затова е по-добре сигналът да се подаде първо на тях, защото, с цел да могат да подхващат плануваните в закона дейности, органите на Инспекцията по труда следва да открият малолетното лице да поставя труд на работното място .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР