Инспекторатът на Висшия съдебен съвет (ИВСС) изрови дело за покупко-продажба

...
Инспекторатът на Висшия съдебен съвет (ИВСС) изрови дело за покупко-продажба
Коментари Харесай

Точат дело за покупка на недвижим имот в продължение на 19 години


Инспекторатът на Висшия правосъден съвет (ИВСС) изрови дело за покупко-продажба на неподвижен парцел, което е траяло 19 години, 7 месеца и 19 дни.

Делото е с най-голяма дълготрайност от прегледаните през посочения интервал 145 заявки в хода на инспекцията на ИВСС по разглеждане на заявки против нарушение на правото на разглеждане и решение на делата в рационален период за последното тримесечие на 2018 година

Делото е формирано е на 26 юни 1998 година и е прегледано от три правосъдни инстанции.

Процесът е завършил с финален правосъден акт на 15 февруари 2018 година.

Основната причина за продължителността на делото е обвързвана с организацията на правосъдните съвещания в първоинстанционното произвеждане, което е траяло 17 години, написа ИВСС.

В хода на производството са планувани 27 правосъдни съвещания, като 16 от тях са отсрочени за събиране на доказателства. Тези отлагания в доста огромна степен се дължат на това, че съдът е уважавал безрезервно несвоевременни доказателствени претенции на страните, без да дава инструкции на участниците в процеса или да постанова наказания в тази тенденция.

ИВСС установи, че за това е индикативен обстоятелството, че едвам в 18-то по ред съвещание, провело се на 19 октомври 2010 година, е позволена съдебно-психиатрична експертиза със задача да се откри дали наследодателите на ответниците са разбирали ясно смисъла на дейностите си във връзка с процесното жилище все още на подписване на предварителния контракт, в случай, че и двамата продавачи са умряли още преди формиране на делото.

За да се изготви и одобри експертно умозаключение по отношение на психическото положение на продавачите, са отсрочени идващите 7 правосъдни съвещания по делото, защото поискалите експертизата страни са забавили внасянето на депозит за заплащане на вещото лице, а настрана от това направеното умозаключение е било оспорено и е позволена тройна съдебно-психиатрична експертиза със същата задача.

Извън тези отлагания 4 съвещания на съда са били отсрочени поради отказ на съда, а други 3 - по искане на ответника или на процесуалния му представител, без за това да са били налице основателните аргументи.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР