- Инспектор Иванов, какъв човек според вас като криминален психолог,

...
- Инспектор Иванов, какъв човек според вас като криминален психолог,
Коментари Харесай

Криминален психолог обясни защо Аксел е изнасилил Андрея, след като я е заклал

- Инспектор Иванов, какъв човек съгласно вас като престъпен психолог, е килъра от Галиче-Аксел, който преряза гърлото и изнасили по-късно ученичката Андреа?
-
Искам първо да направя уточнението, че ние не сме били ангажирани в работата по случая и не познавам в елементи причинителя. Този вид хора като него са много примитивни и обществено занемарени. Обикновено са обществено алиенирани, със зле функиониращи фамилии, няма система в която да са включени, с цел да интернализират морални полезности и правила. Те са много първоначални, първосигнални с базови повърхностни потребности. Имат слаб и неефикасен самоконтрол.


Хора, които първо убиват, а след това изнасилват жервата, се опасяват да не ги отхвърлят, безапелационен е контрольор Иванов

- Днес (б.р. вчера) на брифинг вътрешният министър Младен Маринов сподели, че подбудите са присъщи за животни, не и за хора, а основния прокурор Иван Гешев дефинира закононарушението като безчовечие. Вие какво ще кажете?
- Лично аз не знам по какъв начин би могло да се добави даденото определение. Това е форма на действие, която би могла да се съпостави с действието на едно животинско създание.

- Такъв човек като Аксел постоянно ли стига до осъществяване на някакъв вид престъпление-без значение дали е полово или напряко ликвидиране?
- По-скоро можем да кажем, че да. След като бъде установено такова закононарушение и по-късно се върнем в биографията на причинителя, виждаме, че рано или късно се стига до сходни актове. Изнасилването е въведения към по-тежко закононарушение, тъй като е принудителен акт. Често причинителят в устрема си да пречупи съпротивата на жертвата стига до ликвидиране. Може да е, с цел да заличи следи, с цел да инсценира друго закононарушение и така нататък

- Припокриват ли се профилите на килъра от Сотиря Мартин и на Аксел? Питам, тъй като са протегнали ръка на деца, насилили са ги, умъртвили са ги.
- Да, бих споделил, че се припокриват като общ типаж. Това е примитивна форма на действие.

- Потресена съм от обстоятелството, че има хора, които пристъпват към обезчестяване, откакто са умъртвили жертвата си. Какви са те в действителност?
- Това са хора, които имат доста мощен боязън от това да не бъдат отхвърлени или изоставени. Те не могат да бъдат изоставени или отблъснати от хора, които към този момент са мъртви, нали по този начин. Затова предизвикват гибелта и по-късно правят полови дейности, които в някакъв смисъл съдържат фамилиарност, въпреки и в изкривена форма. Това наподобява перверзно, само че съставлява израз на страха от занемаряване, което е засилено при този тип причинители.

- Може ли такива хора да бъдат излекувани, да им се помогне да се владеят или остават изнасилвачи до гроб?
- Необходима е доста психична работа с тези хора. Трябва да има доста мощно присъединяване от страна на институциите и доста сериозна експертна психична и лечебна работа. Би могло да им се помогне, само че отново споделям, би трябвало да се ангажират разнообразни институции. Нека да не забравяме, че това са хора, които сами по себе си са жертви. Те първо са жертви и по-късно стават насилници.

- Вестник „ Телеграф “ разгласява материал за изнасилванията. Тенденцията е хората с обучение и по-висок обществен статус да набират жертви в интернет, а след това при отвод за секс ги изнасилват. Какво кара тези умни хора да правят толкоз брутално закононарушение?
- Има най-различни типологии на причинителите на полови закононарушения. Има педофили, има такива, които насилват възрастни хора, ситуативни причинители и така нататък Това, което е особено за по-интелигентните хора, се изяснява с една от теориите за мотивацията – назовава се феминистката.

Според нея, изнасилването е псевдосексуален акт, т.е. половият претекст не е водещ. На първо място излизат нападателни претекстове, претекстове, свързани с доминация, надзор, предимство и несъответстващ метод за себеутвърждаване. Това е което би предиздвикало човек образован и добре комплициран в обществото да извърши обезчестяване.

- Описахме и случай на ай ти експерт, който е с огромна заплата, прелестна другарка, само че блудства с непознати дами на улицата-опипва ги и така нататък На въпрос за какво го прави-казал, че не знае. Как ще обясните държанието му?
- Тук се повдигат два съществени казуса. Първият е, че доста постоянно претекстовете за осъществяване на тези закононарушения са едва осъзнати от самите причинители.

Ако ги попиташ за какво са го създали, те рядко могат да отговорят или ще кажат нещо на повърхността. Другият въпрос е в правната наредба на този тип престъпления-в Наказателния кодекс блудството е заложено в различен член от изнасилването и се санкционира по-леко. Това е необичайно за мен като цяло.

- За всички естествени хора е необичайно.
- Изнасилването е вагинално навлизане, а блудството е анално навлизане. От психична позиция контузията за жертвата е или идентична, или по-голяма при блудството. И към този момент отсам следва, че въпросния причинител може да еволюира, да прави блудства, да получава леки присъди, пробации или неефективни присъди, до момента в който най-после не направи нещо, което да потресе обществеността.

- Миналата година имаше две брутални изнасилвания осъществени от бежанци. При единият алжирец беше плашил жертвата със счупена бутилка, а при втория -двама афганистанци се гавриха с дете от дом. Какво е особено за този вид причинители?
- Не съм изследвал причинители с задграничен генезис, с цел да мога да кажа по-специфична специфичност за тях. Но това, което мога да кажа е, че при тях тази нужда е доста по-остро фрустрирана. Те нямат по какъв начин да удовлетворят тази своя полова нужда по съответен метод изключително, когато са в затворени места като домовете за настаняване.

- И при двата случая причинителите бяха на свободен режим в общежитията.
- Това препотвърждава тезата, че изнасилванията са били осъществени по други подбуди – нападателни, враждебни и себеутвърждаващи, желали са да имат надзор и доминация. За всеки е ясно, че доста по-лесно и безвредно е да се възползва от някакъв различен вид услуга - за заплатен секс, само че той избира да изнасили, което приказва за друга причина изобщо.

- Може ли да се каже, че изнасилвачите с по-нисък обществен статус и по-интелигентните, са били в предишното си също жертва на такова принуждение?
- И в двата случая може да се каже. Почти във всички случаи, по които сме работили, е било установено, че причинителя е бил и жертва в предишното си. А използваме и другото факсимиле, че жертвата постоянно се трансформира в принудител. В днешно време е принудител, а в предишното е имал история на някакво принуждение, постоянно и полово.

- Те не осъзнават ли, че карат някой да страда, както те самите в предишното си?
- Не, не осъзнават връзката. Знаят, че вършат нещо неправилно, само че не намират връзка сред личните си прекарвания и актуалните действия.

- Още какво друго ви е направило усещане за профила на изнасилвачите?
- От практиката ми е направило усещане, че тези хора не признават виновността си. Това закононарушение е обвързвано и с огромна доза позор, защото изнасилвачите постоянно са с някакъв тип полова дисфункция. Не могат да се осъществят полово по естествен и съответен метод. Дали ще бъде,защото са физически непривлекателни, или имат някаква специфичност, дали, тъй като нямат такива умения и пълномощия, това няма значение. Нарушеният фамилен модел също е значим.

- Кое отличава изнасилвача на дами от този, който се гаври с деца – педофила?
- Няма доста огромни другия. За педофилите може да се каже, че това са хора, които носят в себе си висока степен на инфантилност. Те самите се претърпяват като безпомощни и чувствителни, налични, както са децата, по тази причина и се свързват с тях – по тази линия.

Там също има такава изкривена форма на търсене на непосредственост, на фамилиарност. При тези хора се установи още, че се усещат неуверени в персоналните връзки. Те не търсят хетеросексуален сътрудник по естествен метод.

Всъщност се ориентират към деца, тъй като са елементарно манипулируеми, доста по-достъпни и беззащитни.

Интервю на Виктория ПЕНКОВА
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР