Иновативното устройство може да се използва за мониторинг на съня

...
Иновативното устройство може да се използва за мониторинг на съня
Коментари Харесай

Сензор за мозъчна активност се поставя удобно в ухото

Иновативното устройство може да се употребява за мониторинг на съня и разкриване на епилепсия

Сензорът SpiralE съставлява тънка многослойна лента с дължина 50 мм и широчина 3 мм
(илюстрация: Nature Communications)

Въпреки целенасочените старания на откриватели от целия свят, високоточното отдалечено отчитане на активността на човешкия мозък остава мъчно решима задача, даже с най-напредналите технологии. Най-ефективният метод към момента е инсталирането на електроди върху скалпа или имплантирането им непосредствено в мозъка, само че на хоризонта се задава различна технология. 

Нов китайски датчик за мозъчна интензивност дава обещание пробив в тази област – устройството просто се слага в ушния канал на пациента. Разработен от група учени от китайския университет Цинхуа, датчикът SpiralE съставлява тънка многослойна лента с дължина 50 мм и широчина 3 мм. Лентата се състои от два пласта полимер с памет, пласт с електротермична активация и пласт със датчици за снемане на електроенцефалограма.

За да влезе в ушния канал на пациента, датчикът се усуква в стегнат турникет. Веднъж подложен на място, датчикът е изложен на електромагнитно поле, което предизвиква нагряване в неговия активиращ пласт и вследствие на това се получава изправяне на полимерните пластове с памет. Този развой кара трансдюсерът да влезе в компактен контакт с кожата, което подсигурява тъкмо хващане на сигналите за мозъчна интензивност.
още по темата
Междувременно всякога датчикът приема самостоятелната форма на слуховия канал, което го прави повсеместен. И най-после, той не запушва ушния канал и не десенсибилизира слуха на индивида, а също така се отстранява елементарно.

Лабораторните проби демонстрират, че датчикът е комфортен за дълготрайно носене и регистрира мозъчната интензивност с акуратност до 95%. Подробности за създаването са оповестени в научното издание Nature Communications.

Учените чакат, че сходен датчик ще откри приложение при проучване на качеството на съня на пациентите, при разкриване на епилепсия и даже за наблюдаване на интензивността на водачите.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР