„Иновативен подход за коледни подаръци използва финансовия министър Асен Василев.

...
„Иновативен подход за коледни подаръци използва финансовия министър Асен Василев.
Коментари Харесай

„Гласове“: Как Асен Василев си измисли 7,73 млрд. лв повече приходи в бюджета

„ Иновативен метод за коледни дарове употребява финансовия министър Асен Василев. За празниците той ни подари балони, цялостни с лъжи, и илюзии за осъществена икономическа смяна. Според негово изявление в студиото на вестник „ Банкеръ “ хазната е събрала с 7,73 милиарда лева повече спрямо предходната година, като единствено от изсветляване на стопанската система и засилен надзор са събрани съвсем 20% повече налози. Всичко това от месец май насам. В изявлението той споделя, че освен инфлацията и растежа са причина за приходите, след това пътем понижава 20-те % от изсветляване на стопанската система на 7%, само че още веднъж приказва за милиард, два, три по-голяма събираемост. Ако всичко това беше правилно, умерено можем да кажем, че смяната се е случила и харвардската група е останала без работа в ръководството. Да, само че това не е по този начин, а харвардските ученици не престават да мислят, че в България живеят туземци, които нищо не схващат от бюджет и цифри. “, написа в своя публикация уеб страницата и не престават - Какви са обстоятелствата:

Няма по какъв начин да са налице доходи, разнообразни от тези предизвикани от инфлацията и от намаляващия стопански напредък, тъй като за първи път от 10 години насам показателят „ стопанска система на ярко “ стартира да се утежнява. Високата инфлация и извънредно ниските цени в евро на стоките в прилежаща Турция предизвикат невиждани равнища на контрабанда и развиване на трафикантски бизнес, до момента в който Национална агенция за приходите и Агенция „ Митници “ бездействат.

Но къде тъкмо е истината за приходите?

Ръстът на приходите към края на месец май, когато за първи път Асен Василев сяда на стола на финансов министър, е 16,1% по отношение на миналата година и това е интервал, в който инфлацията е към момента извънредно ниска. В номинално изражение растежът на приходите към края на май е съвсем 3 милиарда лева по отношение на миналата година и то при ниска годишна инфлация едвам от 2.5%.

Към сегашния миг инфлацията към този момент галопира, а растежът на приходите – съпоставим едвам към 18%. Тези доходи са съпроводени и с това, че служебното държавно управление иззе парите за „ Автомагистрала – Хемус “, както и част от облагата на АЕЦ „ Козлодуй “, което прави съвсем 1 милиарда лева

Асен Василев ловко пропуща, че годишната потребителска инфлация през ноември е 7,3%, като през месец февруари сигурно ще бъде над 10%. Принос към приходите има и растежа, осъществен на база на подхванатите ограничения преди появяването на сегашния финансов министър, който през второто тримесечие на 2021 година доближи 7,1% и стартира да се свива през третото тримесечие.

Асен Василев явно счита българите за наивници, тъй като е ясно от кое място са приходите от бюджета. По-задълбоченият разбор сочи, че те са предизвикани най-вече от Данък добавена стойност и отчасти от данък, с които са обложени главните първични материали от импорт.

По-точно през третото тримесечие на 2021 година растежът в цените на съществени първични материали от импорт, по отношение на междинните цени от миналата година, е голям. За образец, през третото тримесечие на 2021 година цените на нефта и нефтопродуктите са нарастнали с 62.9%, а естественият и индустриален газ с 78,2%. Вносните цени на електрическата сила нарастват с 72.8%, а чугунът и стоманата с 59,4%. Маслата от растителен генезис са скочили с 47.9%, а цветните метали с 40.7% и това са единствено част от цените на суровините, които бележат големи растежи за българската промишленост. Така се оказва, че и приходите от Данък добавена стойност порастват със същите проценти и идват най-вече от тези вносни артикули, а финансовият министър действително се хвали с упадъка и рецесията на българския бизнес.

Всъщност надутият балон напълно скоро ще се спука, тъй като растежът на приходите в централния бюджет, приближаващ от растежа в цените действително, е изземане на приход и добавена стойност от бизнеса.

По-бавното преместване на цените на производител и цените на вносните първични материали в крайната цена на потребителите действително изяжда създаваната стойност от бизнеса, който е заставен да работи под себестойност или да банкрутира. Така още през първото тримесечие на 2022 година ще стартират банкрути, до момента в който финансовият министър надува балони с лъжи. Освен срив в добавената стойност, сериозна рецесия ще бъде усетена и по линия на Брутният вътрешен продукт и бюджетното обмисляне.

В момента в поправената макроикономическа прогноза на Министерство на финансите е заложен сериозен растеж на Брутният вътрешен продукт, който да бъде резултат от предизвикани вложения от средствата от Плана за възобновяване и резистентност. Това е и прогнозата, върху която се гради бюджета за 2022 година сега. Всъщност нито имаме утвърден проект, нито средствата са разполагаем, нито ще бъдат усвоени от бизнеса през 2022 година, тъй че да акумулират и частен запас, който да се завърти в стопанската система и да провокира плевел напредък.

Така се оказва, че българският народ и бизнес вземат участие в телевизионното реалити „ Вечеря за наивници “, което до момента бе водено от Кирил Петков, само че към този момент и със специфичното присъединяване на Асен Василев в празничното му издание „ Коледна вечеря за наивници “. За страдание, коледният балон, надут от Асен Василев пред вестник „ Банкеръ “, е спукан и напълно скоро това ще стане ясно и на обществото. Твърдо евентуално е да продължи и политиката на служебното държавно управление за изтегляне на държавен дълг, който ще бъде изплащан от идващите генерации.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР