Инженерите на НАСА са получили сигнал от междузвездната космическа сонда

...
Инженерите на НАСА са получили сигнал от междузвездната космическа сонда
Коментари Харесай

След месеци мълчание: Вояджър-1 изпрати изненадващ сигнал до НАСА

Инженерите на НАСА са получили сигнал от междузвездната галактическа сонда " Вояджър 1 ", откакто месеци наред не са били в положение да споделят с устройството, добре пристигнал сигнал за астрономите, които се пробват да отстранят дълготраен информационен проблем, оповестяват CNN и " Фокус ".

Изстреляни през 1977 година, " Вояджър-1 " и неговият близнак " Вояджър-2 " пътуват през Вселената в изцяло непознати райони на междузвездното пространство, оттатък далечните краища на Слънчевата система.

Въпреки че " Вояджър-1 " продължава да предава непрекъснат радиосигнал към екипа на Земята, сигналът с използваеми данни е спрял от ноември, което демонстрира вероятен проблем с бордовите компютри на сондата. Новият сигнал, получен неотдавна от устройството, допуска, че екипът на НАСА може да напредва в опитите си да разбере пред какво се изправя " Вояджър-1 ". Сондата е най-отдалеченият обект, основан от индивида и се намира на към 24 милиарда километра от Земята.

Другата сонда на НАСА - " Вояджър-2 ", измина към 20,3 милиарда километра. И двете сонди са в междузвездното пространство и са единствените устройства, основани от индивида, които са излезли оттатък хелиосферата, пространството, доминирано от магнитното поле на Слънцето.

Първоначално предопределени да устоят единствено пет години в Космоса, сондите " Вояджър " са най-дълголетните сходни устройства в човешката история. По време на своята работа двете сонди предоставиха основна информация за слънчевата система отвън първичните си цели. Сондите са прелетели около Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун и са снимали планетите преди десетилетия.

Екипът на НАСА зад " Вояджър " за пръв път видя информационни проблеми на 14 ноември 2023 година, когато модулът за телеметрична модулация на системата изпрати повтарящ се кодов модел. Полетната система на сондата събира информация от своите научни принадлежности и я изпраща назад дружно с данни за физическото положение и оперативната дарба на сондата. Контролният екип получава тези данни в двоичен код от вид " 0101 ".

От ноември обаче системата на " Вояджър " е блокирала. Сондата към момента може да изпраща и извършва команди, предадени от контролния екип, само че проблем с телекомуникационната система значи, че сондата също не може да изпраща данни за своите системи. Откакто откриха казуса, откривателите на НАСА се пробват да изпратят команди за рестартиране на компютърните системи, с цел да схванат какво се случва със сондата.

На 3 март екипът е забелязал интензивност на част от летателната система, друга от " заплетения " сигнал до тогава. Сигналът е декодиран и ще бъде съпоставен с последния работещ сигнал, с цел да се разбере какво не е наред с " Вояджър-1 ".

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР