Инж. Юлиян Стръмски [Хранинвест-ХМК] Каква беше 2018 г. за компанията?-

...
Инж. Юлиян Стръмски [Хранинвест-ХМК] Каква беше 2018 г. за компанията?-
Коментари Харесай

Инж. Юлиян Стръмски: Присъстваме практически на всички континенти

Инж. Юлиян Стръмски

[Хранинвест-ХМК] Каква беше 2018 година за компанията?

- Миналата година беше доста интензивна, напрегната и изпълнена с провокации, само че на първо място сполучлива. В оперативната ни активност приоритет беше подложен върху две задания – повишение на размера осъществена продукция и организационно усъвършенстване на индустриалните структурни звена. Екипът ни се оправи добре, икономическият резултат го потвърждава красноречиво. Съпоставката с миналата година сочи двуцифрен растеж общо за приходите от продажби, а растежът ни в направление " Производство на резервоари " е над 30% при рационални маржове на оперативна облага.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Започнахме осъществяването на голям брой ограничения по план " Енергийна успеваемост " на обща стойност 4.5 млн. лева, в границите на който ще бъдат пуснати или към този момент са пуснати в употреба: съоръжение за премерване на електропотреблението по разходни центрове, програмен продукт за мониторинг на ел. и газово ползване, система за оползотворяване на отпадна топлота и система за енергиен мениджмънт (съгласно БДС ISO50001), листошлифовъчна машина, електрополирна апаратура, 4 обработващи центри с водоравен шпиндел за сложни обработки на дребно-, средно- и едрогабаритни елементи и заваръчни структури. Завършихме паралелно с това и някои основни усъвършенствания в сградния фонд.

Тези действия към този момент дават своя позитивен резултат, като способстват за разширение на индустриалния потенциал. Подобрена е и процесната успеваемост – съкратени са индустриални периоди, облекчават се непривлекателните ръчни обработки, а изключително значимо е да подчертая, че по този начин подсигуряваме и стабилно високо качество.

Какво е съотношението вътрешен пазар - експорт, кои са интернационалните сътрудници и пазари на компанията?

- Износът при нас е към 56% от общия оборот на сдружението, като една трета от него е за страните от Европейски Съюз. От години работим в партньорство със международни водачи в региона на хранително-вкусовата индустрия, пивопроизводство, винопроизводство, фармация, филтриране на води, шумозаглушаване, дестилация и въздухоподготовка за енергетиката и пресевни технологии с необятно приложение, имаме доста необятна продуктова гама и дългогодишни и постоянни търговски връзки с обичайните си сътрудници. Всъщност индиректно посредством инженеринга на сътрудниците ни сдружението ни участва на практика на всички континенти. Сред клиентите ни са имена като: Rotex Global (САЩ), Rotex Europe (Великобритания), KHS (Германия), GEA Group (Германия), Rober Bosch (Германия), Bucher Unipektin (Швейцария).

Чувствително набъбнаха и продажбите ни в страната – изпълняваме част от оборудването на знаков за българската стопанска система капиталов план като новия цех на " Биовет " - Пещера. Наш дълготраен и добър сътрудник е и " Термохранинженеринг " - Стара Загора.

Как се развива компанията през 2019 – какви са резултатите до момента, какви са упованията?

- През актуалната 2019 година акцентът ни е още веднъж върху повишение на успеваемостта, в това число енергийната и организационната, поради редицата провокации, които стоят пред нас и пред всяка друга машиностроителна и освен машиностроителна компания.

С какви проблеми се сблъсква компанията и пред какви провокации е изправен секторът?

- Драстичните покачвания на цената на електрическата енергия, дефицитът на подготвен и дипломиран личен състав от всевъзможен темперамент, многочислената конкуренция, динамичността и спецификите в машиностроителния отрасъл изискват непрекъснато внимание, ангажираност към пазара и са предизвикателство към адаптивността ни.
Наблюдавам обаче компликация в поддържането и повишението на възлагането на поръчки спрямо 2018 година, т.е., отчитайки обстоятелството, че нашите клиенти са консуматори на капиталови артикули и продукция, виждам, че капиталовата интензивност е лимитирана. Предизвикателство е неопределеността в световната комерсиална система, трусовете, провокирани от небалансираните връзки сред стопански колоси като Съединени американски щати, Китай, Европейски Съюз. Уви, всичко това се отразява не просто върху финансовите и валутните пазари, само че и върху действителния бранш и в частност - върху потреблението и настройките за ползване на капиталови артикули. Същото се споделя и от сътрудници.

Как решавате казуса с неналичието на работна ръка, от който страдат доста браншове?

- Подходът ни към фрагментите е да одобряваме в състава си млади и въодушевени сътрудници с готовност за образование и асимилиране на нова специалност. Ангажираме и мотивираме опитни експерти със стаж и рутина, умения и опит, както и преподавателски метод, системност и толерантност, посредством които предаваме на младите от фирменото познание, с цел да ги образоваме и професионализираме уместно за потребностите на съответните работни места. Прилагаме метода си и за междинния механически, и за инженерния състав.

Интервюто взе Мара Георгиева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР