Инж. Петър Кънев събра за 15-и път археолози на уникална

...
Инж. Петър Кънев събра за 15-и път археолози на уникална
Коментари Харесай

Наши учени доказват: Черно море се е вдигнало с 5,80 м за 5000 г.

Инж. Петър Кънев събра за 15-и път археолози на неповторима кръгла маса

С 5,80 метра се е вдигнало Черно море за 5000 година Това са потвърдили наши учени при подводни археологически изследвания на залива пред устието на река Ропотамо.

Около 3100 година преди Христа равнището на Черно море в този залив е било с 5,80 м по-ниско и там е имало пристанище, описа доктор Калин Димитров, шеф на Центъра по подводна археология в Созопол. Открити са артефакти, които свидетелстват за процъфтяващо населено място от ранната бронзова ера.

Докладът на доктор Димитров и сътрудниците му от центъра бе показан на кръгла маса “Археологически разкопки и изследвания в Странджа и Южното Черноморие ”. Тя бе проведена през уикенда за 15-и път от ръководителя на съдружие “Черноморска Странджа ” - депутата инж. Петър Кънев. Археолози, историци, музейни експерти и откриватели се събраха в Ахтопол, а кръглата маса се организира под патронажа на регионалния шеф на Бургас Вълчо Чолаков.

Форумът почна с

отдаване на

респект на

Пламен Крайски,

който бе ръководител на Обществения съвет на сдружението. Присъстващите запазихa минута безмълвие и още веднъж си спомнихa за огромния академик, деятел на изкуството, литературата, историята, създател на кръг “Будител ”, един от основателите на в. “Демокрация ”, зам.-председател на Държавна организация “Архиви ”, човек с голям принос към науката и музейното дeло.

Заедно с Кънев и Чолаков на събитието участваха още член.-кор. на Българска академия на науките Иван Гранитски и тракологът Иван Маразов, депутатът проф. дин Станислав Станилов, доцент доктор Бони Петрунова от НИМ, проф. дин Иван Илчев, доцент доктор Георги Мавров, проф. дин Иля Прокопов, проф. дин Калин Порожанов. Сред гостите бяха и кметовете на Созопол Тихомир Янакиев и на Малко Търново Илиян Янчев, а също и някогашният градоначалник на Ахтопол Бисер Колев.

Тържествен водосвет беше отслужен от Негово Преосвещенство Агатополски свещеник Йеротей, свещеник на Поморийския манастир “Св. Георги Победоносец ”.

“Винаги съм уважавал достойните хора, които вършат нещо за обществото, а освен за себе си. Тук съм от почитание към вас, вашите хрумвания и това, което вършиме за Странджа ”, поздрави присъстващите Чолаков.

Археолози, историци, музейни експерти и откриватели се събраха в Ахтопол за кръгла маса на тематика “Археологически разкопки и изследвания в Странджа и Южното Черноморие ”, проведена от ръководителя на съдружие “Черноморска Странджа ” инж. Петър Кънев.

“Събираме се за 15-и път. С Пламен Крайски избрахме октомврийско-ноемврийските сбирки да бъдат на тематики, свързани с културно-историческото завещание на Черноморския район на Странджа. Продължаваме да съблюдаваме тази традиция. Неслучайно и днешната тематика на отчетите е обвързана с археологически изследвания от Странджа и Южното Черноморие ”, сподели пък инж. Петър Кънев.

По време на форума археологът Димитър Недев срещна присъстващите с най-новите открития, свързани с градоустройството на Аполония Понтика. Доц. доктор Христо Прешленов показа отчети за проучванията в Месембрия (Несебър) и Деултум (Дебелт).

За живота в античния пристанищен град, който в миналото се е издигал на нос Свети Атанас край Бяла, приказва доцент доктор Валери Йотов. Д-р Милен Николов изнесе впечатляващи обстоятелства

за най-новите изследвания

в крепостта Русокастро

Майор Дочо Николов, Анелия Николова, доцент доктор Александър Радулов и Людмила Кутиева също бяха измежду лекторите на кръглата маса. Водещ на форума бе изтъкнатият академик и ценител на историята доктор Атанас Орачев, ръководител на Научния съвет на съдружие “Черноморска Странджа ”. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР