Инициативният комитет за запазване на националния празник на Република България

...
Инициативният комитет за запазване на националния празник на Република България
Коментари Харесай

279 000 подписа в защита на 3 март чакат в запас легитимен парламент“

Инициативният комитет за опазване на националния празник на Република България - Трети март събра подписи за референдум, само че отхвърли да ги внесе в Народното събрание.

Причината за това е, че Комитетът нямал доверие в легитимността на Парламента. Десетките папки с подписи бяха само показани пред медиите, а съхраняването им ще бъде осъществено съгласно наредбите на закона.

" Може да се поздравим с огромна победа. Трети март остава националният празник на България. Събрахме 279 000 подписа, които към момента са в развой на обработка. Постигнахме първата победа над Сглобката. Основната ни цел е реализирана ", заяви ръководителят на Инициативния комитет Петър Витанов.

Той напомни, че за момента е отпаднала нуждата от референдум с по този начин Подписите няма да бъдат импортирани, с цел да не се повдига за повторно тематиката в Народното събрание, което изцяло е изчерпило своята легитимност, коментира Витанов.

По думите му единствената цел на Инициативния комитет е реализирана - събиране на подписка за недопускане на промяна на националния празник. С вчерашното решение на Народно събрание неговата функционалност се изчерпва, добави Витанов.

Законът за директното присъединяване на жителите в държавната власт и локалното самоуправление е изработен по този начин, че да не регистрира волята на хората и те да бъдат оставени отвън политическия развой, акцентират от Комитета.

" Изключително тежка е технологията по събиране на подписи. Така, както е изработен законът, на процедура е невероятно събирането им ", разяснява Димитър Данчев от ИК.

Заявлението за пускане на подписката за референдум с въпроса " Съгласни ли сте 3-ти март да продължи да е националният празник на Република България " беше подадено на 21 септември. В инициативния комитет се включиха политици, общественици, учени, публицисти, спортисти.

Припомняме, смяната на националния празник от 3-ти март на 24-ти май беше част от които бяха гласувани на първо четене от Народното събрание. Под публичен напън депутатите се отхвърлиха от измененията на второ и трето четене.
 Витанов: Инициативен комитет 3 март не е партия на Румен Радев
Витанов: Инициативен комитет 3 март не е партия на Румен Радев

Предложението за промяна на националния празник разделя обществото, уверен е евродепутатът
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР