Инициативата Правосъдие за всеки призова българските евродепутати в Комисията по

...
Инициативата Правосъдие за всеки призова българските евродепутати в Комисията по
Коментари Харесай

Правосъдие за всеки призова българските евродепутати да подкрепят Лаура Кьовеши

Инициативата " Правосъдие за всеки " прикани българските евродепутати в Комисията по правораздаване, гражданско общество и човешки права (LIBE) да поддържат кандидатурата на Лаура Кьовеши за европейски основен прокурор.

Вие ще би трябвало да извършите сложен избор сред почтени кандидатури, като откровено се надяваме да го сторите по вътрешно разбиране и с рационални причини след чуването на претендентите, а не по партийни повели или вследствие на секрети ангажименти за замяна на поддръжка, се показва в декларацията.

Общо петима български депутати членуват в двете комисии към Европарламента, които през днешния ден би трябвало да изслушат тримата претенденти за предстоящ основен прокурор на Европейски Съюз.

Лаура Кодруца Кьовеши от Румъния, Жан-Франсоа Бонер от Франция и Андрес Ритер от Германия би трябвало да изложат вижданията си на взаимно съвещание на комисиите по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи (LIBE) и по бюджетен надзор (CONT).

В първата комисия членуват Сергей Станишев (Група на социалистите и демократите), който е и неин зам.-председател, Асим Адемов (Европейска национална партия) и Филиз Хюсменова (Алианс на либералите и демократите в Европа). Във втората са Георги Пирински (СД) и Неджми Али (АЛДЕ).

Ето и цялата декларация на Правосъдие за всеки:

Дами и господа,

през днешния ден следва значимо съвещание на комисията в Европейския парламент, чиито членове сте вие. Може би най-важното от години, доколкото ще се изслушват претендентите за новата служба на Европейски основен прокурор, който ще съблюдава за опазването на парите на европейските данъкоплатци от обири и измами, ще бори корупцията и търговията с въздействие и ще възвръща накърненото чувство за правдивост в цяла Европа.

Този въпрос стои с изключително огромна мощ и тревога за по този начин наречените млади демокрации, някогашни страни с тоталитарно ръководство, една от които е България. Вие ще би трябвало да извършите сложен избор сред почтени кандидатури, като откровено се надяваме да го сторите по вътрешно разбиране и с рационални причини след чуването на претендентите, а не по партийни повели или вследствие на секрети ангажименти за замяна на поддръжка.

Сред Вас стои името на ръководителя на една от фракциите в Екологичен потенциал, която напълно неотдавна застана на страната на правото и насочи остри рецензии против собствен член – Ливиу Драгня, който дирижира в сянка всички дейности на румънското правитерство, ориентирани против върховенството на Правото и независимостта на правосъдната система. При всичките качества и опит на претендентите, измежду тях се откроява един, който реализира напълно действителни и приети от Европейската комисия и парламент в борбата с корупцията и олигархията в Румъния и възвърне големи средства в бюджета на страната.

Заради тези си дейности Лаура Кьовеши бе подложена на унищожителна офанзива от хората, чиито закононарушения разследваше и те съумяха да я отстранят от служба. Но нейните резултати, професионализъм, престиж и име са безспорни, нейната увереност и активност в отбрана на Правото и справедливостта са безспорни и следва да бъдат приети и взети поради при избора, кото ще е определящ за бъдещето на Европа!

Ние ще следим това чуване и гласоподаване през днешния ден, както и в Европарламента след това, и ще пожелаеме претекстове от българските представители в комисията „ LIBE “!
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР