Инициативата на китайския председател Си Дзинпин за глобалното общество на

...
Инициативата на китайския председател Си Дзинпин за глобалното общество на
Коментари Харесай

Проф. Нако Стефанов: Чрез платформата за общество на споделената съдба Китай формира многополярен свят на мира и развитието

Инициативата на китайския ръководител Си Дзинпин за световното общество на споделена орис е в основата на външната политика на Пекин и това може да бъде илюстрирано посредством разнообразни събития - с тези думи стартира коментара за КМГ на проф. дфн и доктор по история Нако Стефанов.

В началото професорът напомня в резюме хронологията на събитията, започвайки от ноември 2012 година, когато, по време на 18-ия конгрес на Китайската комунистическа партия, генералният секретар Си Дзинпин издигна концепцията за " Общество на споделена орис ”. По-късно през 2015 година Си Дзинпин предлага на 70-ото Общо заседание на Организация на обединените нации да се вкара тази идея като платформа за реализиране на спокойно развиване и създаване на съразмерен свят. Именно тази идея става един от крайъгълните камъни на външната политика на Пекин, която може да бъде илюстрирана посредством разнообразни събития, разяснява проф. Стефанов и конкретизира: „ През 2021 година КНР навлезе в нов стадий на развиване и създаване на актуалния социализъм с китайска специфичност. „ Двете сесии “ - основните събития в Китай при започване на месец март 2021 година - сложиха ясни цели и начертаха направления за тяхното реализиране. От една страна това е Сесията на Върховния съвещателен орган –Национален комитет на Китайския национален политически съвещателен съвет (НК на КНПКС) На този конгрес участва висшето управление на КНР отпред със Си Дзинпин. От друга страна бе Четвъртата сесия на 13-ото Общокитайско заседание на националните представители/ОСНП/. На тези два форума бе разискван и одобрен 14-ия петгодишен проект (2021-2025 г.) за социално-икономическо развиване на КНР. Също по този начин бе дискутиран и признат Планът за развиване до 2035г. Одобрените стратегически документи стават основни насоки, които да управляват по-нататъшната икономическа и обществена динамичност на КНР през идващите 5 и 15 години. ”

Днес, през 2023 година, макар усложняващата се геоикономическа и геополитическа конюнктура, този дълготраен курс в развиването на Китай остава неизменен, безапелационен е професорът. Благодарение на целевата поддръжка за пазарните субекти от страната, не престават да се демонстрират удобните резултати, изразени в усилване устойчивостта на социално-икономическата динамичност, акцентира той.

Като различен извънредно важен извод, който се постанова, известният български академик и откривател дефинира неопровержимия факт, че КНР се трансформира в „ локомотив, който тегли влака на световното икономическо възобновяване ”. Доказателство в това отношение е оценката на националната статистика, съгласно която през 2021 година Китай е съдействал 25% (1/4) за международния стопански напредък. Казано по различен метод, Пекин потвърждава със своето развиване позитивния темперамент на своя глобализационен модел, изравен на платформата за споделената орис на човечеството. При това, реализираните от Китай мултилатерални връзки, ускоряват процеса на образуване на многополярен свят.

Външната политика на КНР строго се придържа към горепосочената платформа за споделена орис. Редица външнополитически начинания на Пекин следват точно този курс, показва още той, като напомня, че Китай се включи в самодейността „ Регионалното всеобхватно икономическо партньорство ” (РВИП), която бе «зачената» на районната среща във виетнамската столица Ханой. РВИП дава отговор за 30% от международната стопанска система, 30% от международното население и ще доближава до два милиарда и двеста милиона консуматори. РВИП става най-големия комерсиалния блок в света, който обгръща най-бързо растящия стопански район на планетата Земя, в който блок безспорно локомотив е КНР!

 Като различен образец проф. Стефанов показва 17-та среща на Г-20, през ноември,2022 година, на о. Бали, Индонезия. Китайската страна, отчитайки, че китайско-американските връзки, изключително след визитата на Нанси Пелоси в Тайван, се намират на доста ниска точка в своята динамичност, приканиха Съединени американски щати да работят дружно с Китай за връщането на китайско-американските връзки по пътя на устойчиво развиване, което „ обслужва ” ползите и на двете страни и дава отговор на упованията на света.

В тази връзка, може също да бъде обсъждан Планът от 12 точки за разрешаване на спора в Украйна, наименуван «Позиция на Китай за политическо решение на украинската криза», разяснява професорът. Тази позиция съдържа такива моменти като да вземем за пример - пункт 1, изискващ да се почита суверенитета на всички страни. КНР счита за належащо да съблюдава интернационалните закони, в това число Устава на Организация на обединените нации, само че без „ двойни стандарти “. Съответно, в точка 2 се изисква да се изостави манталитета на Студената война. Китай е уверен, че " сигурността на една страна не може да бъде реализирана за сметка на сигурността на други страни, а районната сигурност не може да бъде обезпечена посредством подсилване или разширение на военни блокове ". КНР прикани да се вземат съществено " законните ползи на сигурността на всички страни ", както и да се " предизвиква построяването на уравновесена, ефикасна и устойчива европейска архитектура за сигурност " и " да не се позволява образуването на блокови борби ". В идващите точки се приказва за преустановяване на войната, започване на мирни договаряния, поддържане сигурността на атомните електростанции, намаляване на стратегическите опасности, преустановяване на едностранните наказания и така нататък



Като значима и резултатна интернационална самодейност, проф. Нако Стефанов показва Споразумението, реализирано на 10 март т.г. на договаряния в Пекин сред воюващите Иран и Саудитска Арабия за възобновяване на дипломатическите връзки. Той цитира и думите на Уан И - началник на Службата на Комисията по външни работи към Централния комитет на ККП, който взе участие в посредническите старания, а точно - че Споразумението е " победа за мира ".

В последна сметка следва ясно да се съобщи, че КНР се явява в днешния „ бременен с спорове “ турбулентен свят, мощ на стабилността - декларира в коментара си българският специалист, като още веднъж акцентира, че като се придържа към платформата за света като Глобално общество на споделена орис, Китай реализира посредством мултилатерални връзки образуване на многополярен свят на мира и развиването.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР