Инициативата е на главния прокурор и се възлага на МВР

...
Инициативата е на главния прокурор и се възлага на МВР
Коментари Харесай

Започва общонационална проверка на пешеходните пътеки в страната

Инициативата е на основния прокурор и се разпорежда на Министерство на вътрешните работи и Министерство на регионалното развитие

Започва общонационална инспекция на пешеходните пътеки в страната. Съсредоточаваме вниманието върху тежки пътни катастрофи, станали на пешеходни пътеки. Инициативата за инспекцията е на основния прокурор, съобщи министър Валентин Радев на брифинг във вътрешното министерство. В него участваха основният прокурор Сотир Цацаров и министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков.

Министър Радев посочи, че инспекцията е предизвикана от отчет на Групово дело " Национална полиция ", откъдето е видно, че в обитаемоте места за 11-те месеца на годината са станали 4038 тежки пътни случая, при които са починали 179 души. Извън обитаемоте места за същия интервал са станали 2269 пътни случая, при които са починали 435 души. Министърът акцентира, че всяко 12-то пътно произшествие в селата приключва със гибел, а в градовете - всяко 26-то. Проблемът бе разискван и през вчерашния ден на съвещание на Държавно публичната консултативна комисия по проблемите на сигурността на придвижването, напомни министър Радев. По думите му инспекции се вършат непрекъснато, само че идващите празници са още един мотив да се предупредят всички участници в придвижването. Той посочи, че строго ще следи всички чиновници на Министерство на вътрешните работи да правят съзнателно разпоредените от прокуратурата инспекции.

Жертвите и потърпевшите през последните седмици са повече, в сравнение с бихме могли да приемем със съзнанието, че такава е статистиката. Нито един изгубен човешки живот не е елементарен детайл на една извадка, а е печал на семейство и загуба, без еквивалент, акцентира Цацаров. На процедура няма обитаемо място и няма дом, който да не е обиден по един или различен метод от тъй наречените " война по пътищата ". Всичко това предизвика да се вземе решение за провеждането на общонационална инспекция на пешеходните пътеки в страната. Тя е разпоредена от прокуратурата, разпорежда се на Министерство на вътрешните работи и Министерство на регионалното развитие и ще продължи до края на февруари 2018 година Целта е да се ревизира всяка една пешеходна пътека в страната дали дава отговор на законовите условия – маркировка, местонахождение, сигнализация. Цацаров акцентира, че след привършване на инспекцията ще последват сигнални писма до кметовете на обитаемоте места, а при несъблюдение – наказания.

Стартираме с инвентаризация на пътеките в урбанизираните територии в страната, добави министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков. По републиканските пътища сходна инспекция тече към този момент от две седмици. Няма синхронизация в нормативните условия за пешеходните пътеки. Картата, която ще създадем, ще даде ясна визия както за финансовите потребности, по този начин и за това до каква степен локалните управляващи са изпълнявали отговорностите си, добави още Нанков.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР