Инфраструктурните обекти бяха спрени не само като строителство, а и

...
Инфраструктурните обекти бяха спрени не само като строителство, а и
Коментари Харесай

Спряно е и строителството, и проектирането на големи пътни обекти

" Инфраструктурните обекти бяха спрени освен като строителство, а и като планиране и процедури, което е най-лошото. А колкото повече се бавим, толкоз повече няма да има какво да строим. Строим малко, тъй като нямаме обмисляне за повече. " Това съобщи пред Българска национална телевизия служебният районен министър Иван Шишков. 

" В предишния длъжностен кабинет се опитахме да спрем неприятната процедура, а не огромните инфраструктурни обекти. За страдание, след седем месеца намерихме не изрично спрени неприятни практики, а спрени обекти. Политиците употребяват автомагистралите повече за „ сцена “, на която да се снимат, само че най-после строителите бяха изгонени от нея. Искаме да върнем на „ сцената “ на автомагистралите и строителите, а не политиците ", акцентира министърът. Той е безапелационен, че политиците оттук насетне ще би трябвало да се захванат с огромния проблем да възнамеряват всички автомагистрали и да създадат доста явен логаритъм по кое време и по какъв начин ще се строят те.

Шишков разяснява проблемите, свързани с секторите на магистрала „ Хемус “, и напомни, че няма плануван възел сред нея и оповестената за народен обект автомагистрала от Русе до Велико Търново. Основен проблем при „ Хемус “ от първи до трети сектор е, че вторият е предоставен най-късно като строителство. Правят се срещи с всички строители, с цел да се направи интензивен график и автомагистралата да бъде издигната в тези сектори. На публично разискване са подложени текстове за толерантност, с цел да може отговарящите на нормите инфраструктурни обекти, които страната е упълномощила и позволила да се строят нелегално, да бъдат оповестени за търпими и по този начин да продължи строителството им. Сред тях с изключение на 4 и 5 сектор на Автомагистрала „ Хемус “ има и язовири. " В постоянния кабинет никой не обърна внимание на същността на този текст, тъй че ние ще го внесем в Народното събрание ", добави районният министър.

Участъците по „ Хемус ” сред Велико Търново и Търговище обаче още не престават да са строителна заблуда. Шишков се съгласи изцяло с добавеното от водещия определение „ фикция ” и изясни, че там в действителност няма нищо. " Оказва се, че трасето не може да бъде доказано и в действителност строим аутобан до избрана точка и нататък нямаме ясна решителност по какъв начин ще я продължим и от кое място ще мине. Това е целият проблем и този голям строителен безпорядък ще би трябвало да се оправи ", безапелационен е той. Ресорният министър още веднъж уточни, че хаосът след седем месеца постоянно ръководство не е бил оправен. Затова в този момент е време да се върнат строителите на обектите, които бяха по някакъв метод „ изгонени ” оттова от политиците.

Работи се интензивно с Министерството на околната среда и водите, с цел да може да бъде решен казусът с Автомагистрала „ Струма ” през Кресненското дефиле. Държавата е била сложена по недържавнически метод в доста тежка обстановка. Има подготвен абстрактен план за подсилване на свлачището преди тунел „ Железница “, само че това е единственото. Всъщност тъкмо казусът с това свлачище е най-големият парадокс, уточни строителният министър. И изясни, че тунелът ще бъде подготвен до месец, само че неприятното е, че не можем да го употребяваме, тъй като за свлачището, което е намерено още през октомври 2020 година, не се е предписание нищо дълго време. Още през септември предходната година по време на предходния длъжностен кабинет, когато Шишков бил заместник-министър, бил упълномощил да се направи план за укрепването му. Сега за година време от този момент най-малко има абстрактен план. Преди няколко дни е имал среща със строителя, с цел да уточнят по какъв най-бърз метод може да бъде пуснато придвижването най-малко в едната тръба на „ Железница ”, само че това не може да стане с магическа пръчка.

До края на 2023 година би трябвало да бъде приключена Автомагистрала „ Европа “. Проблемният сектор там е от Сливница до София. " Учудващо е, че по време на постоянния кабинет не се е случило нищо. Бях оставил на министър Гроздан Караджов писмо за координиране, с цел да може да се утвърди подробния организационен проект на лота. Но това не стана. До 10 дни обстоен организационен план на сектора от Сливница до София ще бъде гледан на висш експертен съвет, който ще бъде призован. " Имаше проблеми с кмета на Костинброд, към този момент се срещнах с него и подписахме съглашение ", означи министърът.

Следващата седмица изтича срокът на публичното разискване на Проекта на Методика за изменение на цената на контракт за социална поръчка при инфлация. С разпореждане на Министерския съвет се чака да се реши въпросът с индексакцията на цените, съобщи Шишков.

" Следващата седмица ще бъде бъде публикуван Акт 16 на газовата връзка с Гърция. За нея към този момент има Акт 15, който е нужен за въвеждане в употреба. Очаква се на следващия ден надзорът и строителят да внесат в ДНСК финален отчет за въвеждане в употреба. Взели сме авансово единодушие от общините, през които минава газовата връзка, както и документи от сдруженията, от които е належащо. Обектът ще бъде въведен в употреба за няколко дни, в случай че наздорът е показал всичко, което би трябвало ", заяви още министърът.  Той изясни, че вложителят е декларирал пред него, че интерконекторът може да поеме по-голямо количество газ от контрактуваното от страната.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР