Инфраструктурата в два квартала на Велико Търново, разположени в непосредствена

...
Инфраструктурата в два квартала на Велико Търново, разположени в непосредствена
Коментари Харесай

С подкрепата на общинските съветници от ГЕРБ: Зелена светлина за нова инфраструктура в два квартала на Велико Търново

Инфраструктурата в два квартала на Велико Търново, ситуирани в непосредствена непосредственост до крепостите Царевец и Трапезица, ще бъде изцяло актуализирана по план на Общината.

Инвестиционното желание за жилищните региони „ Света гора “, „ Асенов “, обиколния път на Царевец и северния вход на града – ул. „ Опълченска “, бе предпазено по време сесията на Общинския съвет от кмета Даниел Панов и екипа му, само че с цел да се пристъпи към осъществяване, бе нужно утвърждението от локалния парламент.

Предложението за механизма на финансиране – с БФП по европейската стратегия INTERREG сред България и Румъния и лични средства – дълготраен заем, получи безапелационната поддръжка на групата на ГЕРБ. „ За “ плана гласоподаваха и съветници от други групи. В синхрон против инвестицията бяха главно Демократична България и Българска социалистическа партия.

Общинските съветници от ГЕРБ Даниела Андреева, Мирослав Трифонов, Мариян Арабаджиев и Росен Иванов мотивираха целесъобразността на плана, значимостта му за великотърновци и за туристическия поток, оборвайки популистки изказвания на Българска социалистическа партия и Демократична България и желанието на последните за отвод от плана, надлежно – загуба на средства и влизане на Велико Търново в „ черния лист “ на програмата сред България и Румъния.

Общо 14 млн. лв. ще е инвестицията в инфраструктурата на двата квартала. Близо 8 млн. лв. от тях ще е БФП по INTERREG. С тях ще се финансира главната реорганизация на над 6 километра улична мрежа – улиците „ Димитър Найденов “, „ Теодосий Търновски “, „ Сливница “, „ Григорий Цамблак “ (обходен път на крепостта Царевец), „ Ксилифорска “ и „ Опълченска “, връзката сред кв. „ Света гора “ и основния път Велико Търново-Варна. Нови тротоари, изцяло преасфалтиране, ново улично осветяване, джобове за съдове за боклук са плануваните действия.

С 6,3 млн. лв. лични средства – под формата на 15-годишен дълготраен заем с 3-годишен гратисен интервал, ще бъдат издигнати два нови моста над р. Янтра, с които ще се основат нови транспортни връзки сред уличната мрежа в двата квартала, която се явява и пресечка сред вторичната и третичната пътна мрежа от европейските коридори.

Кметът Даниел Панов показа главните цели на плана – трайно възстановяване на инфраструктурата двата квартала, чакано повече от 40 години, основаване на различни направления за облекчение на придвижването в Стария град, усъвършенстване на средата за вложения в промишления регион край някогашната фабрика „ Мавриков “. Изграждането на улиците и мостовете е директно обвързвано и с готовия към този момент буферен паркинг под Балдуиновата кула, който ще се обслужва от електробусна линия, водеща до остарелия град и центъра на В. Търново. За мостовете има подготвени механически планове и позволения за градеж, сподели още Панов. Той категорично акцентира, че периодите по плана са къси по една единствена причина – забавеното с година координиране поради тоталния блокаж на страната по време на ръководството на Кирил Петков и нежеланието му да работи с общините. Пряк резултат от забавянето е и оскъпяването на строителството.

Нека бъдем визионери, а не да плашим хората с внушения по какъв начин планът ще се провали, общината щяла да бъде загробена поради рисково финансиране, безапелационни бяха общинските съветници от ГЕРБ, взели думата по тематиката по време на сесията.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР