Информацията, свързана с източниците на финансиране на сделката по продажбата

...
Информацията, свързана с източниците на финансиране на сделката по продажбата
Коментари Харесай

Кабинетът: Информацията за източниците на финансиране на сделката за ЧЕЗ е получена от кабинета на премиера Бабиш


Информацията, обвързвана с източниците на финансиране на договорката по продажбата на бизнеса на ЧЕЗ Груп в България, предоставена от министър-председателя Бойко Борисов на народните представители през вчерашния ден, е получена от кабинета на премиера Андрей Бабиш, откакто беше поискана от премиера Борисов при извършения телефонен диалог сред двамата. Върху нея няма гриф за сигурност, само че заради обстоятелството, че не е формирана от орган на изпълнителната власт в България и съдържа данни за възможни бъдещи банкови интервенции, е заведена в секретното деловодство на Народното събрание.

Без да разясняваме наличието на предоставения материал и каквито и тълкувания да му бъдат правени, подчертаваме, че това е първата публична информация по договорката и тя беше предадена на народните представители неотложно след приемането й. Това се споделя в известие на държавната осведомителна работа.

По-рано през днешния ден на ексклузивен брифинг депутатът от Българска социалистическа партия Желю Бойчев сподели, че в деловодството на Народното събрание има единствено един „ подхвърлен лист без щемпел и без информация “. Според него органът, който е класифицирал документа е Министерски съвет, само че в него няма нищо. Той оповести също по този начин, че ще депутатите от левицата ще желаят анкетна комисия за разследавне на всички условия и обстоятелства към посочената договорка.

Важно е да се означи също по този начин, че без значение от равнището, на което се намират договарянията по договорката за активите на ЧЕЗ, Българска социалистическа партия към този момент обявиха безапелационното си желание да я спрат. „ Ще създадем всичко допустимо тази договорка да бъде спряна “, сподели Таско Ерменков по време на спонтанния брифинг.

Остава отворен въпросът по какъв начин сходни изказвания и всичко, което се изговори към продажбата на активите на ЧЕЗ и непочтителното отношение към хората, участващи в договорката, се отразява на капиталовия климат в страната. Припомняме, че от няколко години капиталовата интензивност понижава, разясняват анализатори. Според тях абсурдът в тази ситуация не е толкоз в това кой купува бизнеса на ЧЕЗ, а във обстоятелството, че огромни вложители като немската Eo.N и италианската ENEL, а в този момент и чешката ЧЕЗ се отдръпват от България заради неспособност да развиват бизнеса си в нашата страна. Средата за бизнес в страната ни е токсична, външните вложители в енергийния бранш бягат или ни съдят за милиарди, белким някой в действителност си е представял, че за бизнеса на ЧЕЗ ще пристигна огромна интернационална компания, а баталиите към договорката в този момент още повече ще изплашен евентуалните претенденти да влагат парите си у нас, разясняват анализаторите.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР