Информацията, че Русия има намерение да запази транзита на руския

...
Информацията, че Русия има намерение да запази транзита на руския
Коментари Харесай

Петкова: Добре е за България да се запази транзитът на газ през Украйна

Информацията, че Русия има желание да резервира преноса на съветския газ през Украйна е добра вест за България. Това разяснява в Народното събрание отрасловият министър Теменужка Петкова, съобщи кореспондент на БГНЕС. Коментарът е по отношение на изказване на съветския президент Владимир Путин, че има предпоставки да се договорят с украинската страна.

Със удовлетворение българският министър означи, че този процес за преноса на газ е плануван още преди време от Бойко Борисов

Министърът изясни, че държавната компания „ Булгаргаз “ прави разбор и при смяна на входната точка, от която получаваме съветски газ, са налице благоприятни условия за усъвършенстване на разноските, което е извънредно добре за бизнеса и потребителите.

„ Булгаргаз “ към този момент изиска с 2% понижение на цената на природния газ от Русия за идващото тримесечие

Поредният кръг от газовите договаряния сред Русия и Украйна е плануван през днешния ден в Берлин. Двустранният им контракт за доставка и пренос на газ изтича в края на тази година.

„ Русия има желание да поддържа преноса на газ към Европа през Украйна, макар че този маршрут е по-скъп, само че главният въпрос са размерите и изискванията, за които ще бъде подписан директен контракт. Въпреки построяването на нови инфраструктурни уреди, като “Северен поток ”, “Северен поток 2 ” и “Турски поток ”, ние ще поддържаме пренос през Украйна. Проблемът е в размера на този пренос и изискванията, при които може да бъде подписан контракт ”, изясни Путин. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР