Информацията бе оповестена едва вчера. Първоначално Питър Бек, основателят на

...
Информацията бе оповестена едва вчера. Първоначално Питър Бек, основателят на
Коментари Харесай

Пробив: Рокет Лаб превърна горната степен на ракета Електрон в действащ спътник!

Информацията бе оповестена едвам през вчерашния ден. Първоначално Питър Бек, създателят на компанията, оповести единствено, че на борда на ракетата ще лети един американски сателит на име “Секвоя ”. Иначе спътниците “Фотон ” бяха представени на специфична конференция още предходната година. 

Това е нов метод, по който частна американска компания бори проблемите, свързани с еднократността на ракетите. Ако СпейсЕкс връща първи степени и обтекатели, концепцията на Рокет Лаб да трансформира отработените горни степени в работещи спътници е коренно нова! 

Отварят се и неповторими благоприятни условия пред частната компания. Тя продължи да извозва спътници и потребен товар за други клиенти, само че в същото време ще има своя лична изследователска стратегия въз основата на горните степени, в този момент към този момент превърнати в спътници.

Ако всичко мине по проект, през 2021-ва година Рокет Лаб ще изстреля с ракета “Електрон ” профилирана CubeSat-мисия до Луната за потребностите на НАСА. Това евентуално ще е и първият лунен полет за “Фотон ”. 

А през 2023-та година компанията ще изпрати към Венера апарата “Фотон ”, който ще търси следи от живот във венерианските облаци.  

За повече информация: Рокет Лаб

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР