Информация, иновации и инвестиции са ключът към трансформацията на бизнеса

...
Информация, иновации и инвестиции са ключът към трансформацията на бизнеса
Коментари Харесай

Как бизнесът ще се справи с предизвикателствата на ESG?

Информация, нововъведения и вложения са ключът към трансформацията на бизнеса към по-устойчиво бъдеще. Това бяха посланията на участниците в първата панелна полемика “Bridging the green gap ” по време на форума ESG &FRIENDS 2024, проведен от първата профилирана медия за разпространение на ESG в България ESGnews.bg. Форумът се организира в хотел Хилтън София на 27 февруари под мотото „ Re-position, Re-think, Re-grow “.

Камелия Славейкова, ръководител на Съвета на шефовете на Shell България, изясни, че не е елементарно да се дефинира този недостиг или бездна, който в действителност съществува.

В момента има повече въпроси в сравнение с отговори по тематиката за ESG, като да вземем за пример къде се стремим да бъдем и къде сме сега. Европейски Съюз си слага за цел до 2050 година да се реализира климатична индиферентност, само че за всички е ясно, че светът изостава в тази цел и има потребност от по-активни и незабавни дейности.

Тя уточни, че Shell се сблъсква с провокациите на изменящия се свят и изменящата се енергийна система. Стратегията на компанията за стабилно развиване Powering Progress (Ускоряване на прогреса) започва през 2021 година и цели Shell да стане енергийна компания с нулеви чисти излъчвания до 2050 година През 2022 година съумява да понижи излъчванията от личните си интервенции с 30% по отношение на 2016 година на чист принцип, а до 2030 година желае да реализира 50%.

Когато приказваме за световната енергийна система, всички сме наясно, че сега тя се намира в развой на преход. Повече от 80% от енергийния микс се дължи на изкопаеми горива. Светът се стреми до края на века да се реализира енергийна система, основаваща се на възобновими сили и на нуклеарна сила, а до 2050 година да стигнем до нулеви чисти излъчвания. Това е много амбициозна цел ”, разясни Камелия Славейкова.

Тя добави, че Shell формулира два свои сюжета като акцентира, че сюжетите не са прогнози, наставления или тактики на Shell, а изследват какво би могло да се случи в света. Единият е по-оптимистичен и в него се счита, че към края на века ще се реализира 4% дял на петрол и газ в енергийната система. По-малко оптимистичният сюжет е 16%.

" Дали е бездна или недостиг, това е съществено предизвикателство. Основното обръщение е, че всички би трябвало да се включим в този развой, който изисква съдействие на всички заинтригувани страни. Как това ще се случи? Има потребност от неотложност. Очакванията са, че фирмите, които към този момент вършат нещо, ще би трябвало да ускорят своите старания. Тези, които не вършат нищо, ще обмислят потребността да се ангажират, тъй като това е пътят напред и няма време за отсрочване. Важно е да се приложи уравновесен метод ", прибавя тя.

При опазване сигурността на доставките е значимо светът да не демонтира съществуващата и работеща система по-бързо от построяването на новата или бъдещата енергийна система. Нещата би трябвало да вървят редом ”, акцентира Славейкова.

Според нея е извънредно значимо да имаме самодеен метод.

" Повечето от нас са наранени от директивата и ще би трябвало да изготвят доклади, само че е значимо освен да отговаряме на изискванията, само че и да вършим освен това, да имаме спомагателен принос. Ключът за всичко това са нововъведенията. Те могат да оказват помощ да се усъвършенства успеваемостта, да се понижат разноските, да се разкрият нови бизнес модели ”, разясни тя.

През последната година Shell влага към 1 милиарда $ за нововъведения и 41% от тях са ориентирани към декарбонизация. Изключително значимо е да можем да споделяме това, което вършим. Ясната, точна и транспарантна връзка както вътре в компанията, по този начин и на открито, е извънредно значима ”, сподели Славейкова.

Каква ще бъде енергийната система на бъдещето, зависи от търсенето и предлагането, от регулаторната рамка и от всички нас, които ще имаме принос към този развой.
Дефицит на стабилно държание
Доц. доктор Милена Ангелова, основен секретар на АИКБ, съобщи, че съгласно нея дефицитите те могат да бъдат преодолени.

Дефицитите стават все по-силни, това са климатичните промени, които към този момент са тук. Отдавна се приказва за тях, само че направеното не е задоволително. Който е имал подозрение, че климатичните промени са действителност, последните няколко години потвърждават, че това е по този начин. Промените, свързани с водните запаси, са извънредно съществени и притеснителни ”, съобщи доцент доктор Милена Ангелова.

Според нея в международен мащаб имаме недостиг на стабилно държание.

" Моите похвали към ESGnews.bg, които оказват помощ това да се промени в България и дават информация, която е доста навременна и значима. Имаме недостиг на климатична дипломация. Европа би трябвало да води в това отношение, защото Китай за поредна година усилва своите вложения. Имаме и недостиг на вложения в международен мащаб. На COP стана ясно, че трябват 4 трлн. $ годишно, с цел да се адресират климатичните провокации ", сподели тя.

Доц. доктор Милена Ангелова уточни, че условията към този момент са тук, само че има и недостиг на изясненост в тях.

Стандартите закъсняха много и фирмите към момента не са наясно какви данни би трябвало да събират. Малките компании чуха за първи път през предходната година, че директивата ще важи и за тях, защото те са част от веригите за доставки. Те имат потребност от огромните компании ", уточни Ангелова.

Тя се обърна с апел към огромните компании да оказват помощ на дребните.

Нека огромните да оказват помощ на дребните. Помогнете им да схванат какво би трябвало да създадат и най-много какви данни те би трябвало да стартират да събират занапред ", сподели тя.

Стандартите за нефинансово отчитане съдържат 1100 осведомителни единици, от които 176 са наложителни и съвсем 300 доброволни.

За МСП няма време за губене и с цел да могат да регистрират, би трябвало да извършите нещо. Има 12 области, в които могат да се създадат тези неща и би трябвало незабавно да започнете събирането на данните.

Регулаторните и държавни органи също имат основна роля. Ако те не оказват помощ на дребния и междинния бизнес, той ще падне в зелената бездна, тъй като не знае какво да направи, а информацията ще му бъде поискана от през вчерашния ден за през днешния ден. Тези предприятия са 99% от българския бизнес.

" Последното ми обръщение е да членувате в разнообразни обединени организации. Това ще ви даде по-голям достъп до информация ", сподели още доцент доктор Милена Ангелова.
Как да запълним празнината с данни?
Стандартите внесоха много ужас и боязън при приемането на директивата от Европейски Съюз. От началото на тази година тя е в действие за огромните компании, като този обсег ще се уголемява с всяка последваща година. От две до четири години дребните компании ще би трябвало също да рапортуват ”, съобщи Евгения Троанска, която от юли 2023 година съставлява SGI Europe в EFRAG.

Тя напомни, че имаме 12 стандарта и 1100 условия за докладване, залегнали в тези стандарти.

Това не значи, че всяка компания би трябвало да рапортува по всички условия, само че би трябвало да направи разбор, с цел да разбере какво да рапортува. Има още два типа стандарти, които сега са в развой на приемане – стандарт за обществените МСП, който е с понижени условия за докладване, само че 50% от тези 1100 са залегнали в него. Стандартът, който е от необикновен интерес за всички МСП, е тъй наречените непринуден стандарт за отчитане на устойчивостта. И това е стандартът, който е основан от Европейска комисия да помогне за превъзмогване на недостига. Той е доста значим и е в развой на консултация. Води се обществена полемика сега и всякаква противоположна връзка по него до месец май ще бъде доста потребна.

Евгения Троанска уточни като главно предизвикателство дефицитът на данни.

Всички се концентрираха върху тези доклади, само че ние би трябвало да се върнем една крачка обратно и да се проучва имаме ли какво да отчетем, какво сме създали досега. Обхватът на условията за обявяване е доста огромен и по тази причина е значимо да се направи прекрасен разбор на съществеността и да се фокусираме върху няколко тематики за резистентност, които са значими за нас ", сподели тя.
Как ще измерваме?
" Не всички компании имат потенциал за количествените измерители, които би трябвало да бъдат включени в тези отчети. Европейските стандарти също по този начин са първите, които изискват толкоз детайлна информация за нашите контрагенти – за съществени снабдители, клиенти, други заинтригувани страни. Трябва занапред да се мисли по какъв начин ще се събере тази информация. Не можем да съберем за всички снабдители цялата тази информация, би трябвало да има цели и в този развой ", уточни Евгения Троанска.

Тя добави още, че ще има условие тези отчети да бъдат одитирани.

Това ще стартира от идната година. Разговаряла съм с доста одиторски компании, огромни и по-малки и те също не са подготвени и имат потребност от преквалификация и от доста образования. За хората, които изготвят доклади, желая да кажа, че на уеб страницата на EFRAG има доста потребни препоръки, които са фокусирани върху тези съществени провокации, като да вземем за пример по какъв начин да създадем разбор на двойната същественост, на веригите за доставки и други

Предизвикателствата са за всички и ще вървим дружно по този път с доста помощ и доста взаимоотношение, заключи модераторът на панела деканът на Стопански факултет на СУ “Св. Климент Охридски ” доцент доктор Атанас Георгиев.

Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР