Информационните технологии и биотехнологиите са в опасен съюз. Това смята

...
Информационните технологии и биотехнологиите са в опасен съюз. Това смята
Коментари Харесай

До 100 години ще се появят различни видове хора

Информационните технологии и биотехнологиите са в рисков съюз. Това счита израелският професор и публицист, считан за един от най-големите мислители на века Ювал Ноа Харари.
В свое изявление за френското издание Le Temps той споделя:
„ Собствениците на осведомителни и аналитични принадлежности ни познават по-добре, в сравнение с ние самите и може да управляват мислите и желанията ни. Авторитарните режими на предишното са имали комплицирани схеми за наблюдаване. Трябвало им е един човек, който да управлява различен, а събраната информация е била централизирана, само че не е имало комплицирани аналитични технологии. Четенето на доклади е предполагало съществуването на тълпи от сътрудници. С една дума – сходни процедури са били неефективни. В това е и една от аргументите за разпада на Съюз на съветските социалистически републики – системата е била в прекомерно огромна взаимозависимост от центъра, който очевидно е бил неприспособим за обработването на информацията и вземането на верните решения. ”
Друго усложнение на тоталитарните режими преди е било, че те са могли да знаят за постъпките на хората, само че не са били в течение на мислите и възприятията им. В XXI век изкуственият разсъдък и биотехнологиите основават нови вероятности. С помощта на камери, безпилотни самолети, биометрични сензори може да се наблюдават милиони души по едно и също време. Информацията, събрана в електронни данни може да се проучва от машини. В края сметка технологиите разрешават да се получи достъп до човешкия мозък, счита още Харари.
" Това към този момент е действителност. Всички елементи не са събрани, само че са подготвени отчасти. В Китай управляващите построяват най-голямата система за наблюдаване, съществувала в миналото. Западните страни не са осведомени с тази процедура, само че огромните корпорации наблюдават милиони и даже милиарди хора, с цел да схванат техните характери и усети. На този стадий тези наблюдения се употребяват за продажбата на артикули или услуги. Но елементарно може да се употребяват и за политически цели, както се случи с Cambridge Analytica. Това към този момент не е научна фанастика, безапелационен е израелският публицист.
По думите му съществува голямо неравноправие сред обществата и вътре в самите общества. Голяма част от информацията, която в този момент е най-скъпата стока се намира в ръцете на няколко страни или компании, съсредоточени в Съединени американски щати и Китай. Предимствата на софтуерната гражданска война са налични единствено на малко на брой. В случай на ускорение на това събитие ще имаме най-неравното общество в история.
Елитът ще се състои от свръххора , а другите ще претърпяват без каквато и да било вероятност и ще изгубят смисъла си.
„ В XX век неравенството означаваше употреба и елитът експлоатираше масите. Днес доста хора към този момент не са употребявани и се оказва, че не са годни за нищо. Да бъдеш незабележим и незанимателен е доста по-опасно, в сравнение с да бъдеш употребен. Когато ви експлоатират това значи, че най-малко сте необходим някому ”, споделя още Харари.
„ Либерализмът ще преживее рецесията, само че не умира. През XX век той мина през три интервала: Първата международна война, подемът на фашизма и комунизма. Едно от достолепията му е способността му да признава грешките си и още веднъж да се възражда. След всяка рецесия той излизаше от затрудненото състояние, като ставаше все по-силен. Авторитарните режими от време на време могат, в краткосрочна вероятност, да действат по-добре, тъй като всяка власт и всички сили в тях са съсредоточени. Следователно, решенията, могат да се вземат бързо, а измененията и промените се ползват. Но в дълготрайна вероятност властническите режими се оказват неспособни да признаят грешките си и да се поправят. Провеждайки своята политика, диктаторът в никакъв случай няма да се съгласи да признае неуспеха си, даже в случай че резултатите се окажат пагубни ”, разяснява ученият.
Той отбелязва, че за първи път в историята на човечеството е станало допустимо да се следи вътрешния живот на популацията, да се манипулират мозъците и най-важното – с времето да се основат нови същества. В предишното софтуерните революции просто променяха политическите и икономическите системи. След 50 или 100 години те ще трансформират тялото и човешкия мозък.
В бъдеще ще може да се развиват нови физически и умствени човешки качества. Ще се появят разнообразни типове хора и ние към този момент сме въвлечени в този развой. Хората – индуси, мюсюлмани, християни, юдеи – имат общи свойства, както и американците, руснаците и китайците. Вероятно след 100 години това към този момент няма да го има – ще е допустимо да се основават разнообразни типове хора, пророкува още Ювал Харари.
Вижте по какъв начин тъкмо се случва наблюдението на милиони хора в Китай в материала ТУК.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР